Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 28.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Talouden seuranta 1-7/2024, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta

MliDno-2024-837

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Talousarvion 2024 mukaisesti kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle annetaan selvitys talouden ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta 7/2024 seurannan yhteydessä. Heinäkuun seurannassa raportoidaan talouden toteutuman lisäksi myös strategisten ohjelmien seuranta talousarviossa 2024 esitettyjen strategiakorttien muodossa.

Seurantaraportin osat ovat

  • johdon analyysi
  • talouden toteuma- ja ennustetiedot
  • strategiakortit
  • tunnuslukutaulukot ja
  • tiliryhmäkohtaiset toteuma-analyysit.
     

Heinäkuun seurannan yhteydessä voidaan hakea sellaisia määrärahamuutoksia tai -siirtoja, jotka perustuvat jo olemassa oleviin toiminnan laajennus-, muutos- tms. päätöksiin, joista on jo syntynyt lisäkustannuksia ja joihin ei ole varauduttu talousarviossa. Pääsääntöisesti määrärahamuutokset on kuitenkin haettu lokakuun seurannan yhteydessä.

Kokonaisuudessaan valmiiden talouden seurantaraporttien on oltava tallennettu perjantaina 30.8.2024.

---

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan toimintatuottojen arvioidaan heinäkuun seurannan perusteella jäävän noin 550 000 euroa muutettua talousarviota heikommaksi. Asiakasmaksutuotot ovat alittumassa kaupunginorkesterin, liikuntapalvelujen ja kansalaisopiston osalta.  Myös liikuntapalvelujen vuokratulojen arvioidaan alittuvan. Vielä maaliskuun seurannassa tukia ja avustuksia arvioitiin kertyvän talousarviota enemmän, mutta uusia hankehakuja ei ole avautunut haettavaksi edellisten vuosien tapaan. 

Toimintakulujen arvioidaan ylittyvän noin 112 000 euroa verrattuna muutettuun talousarvioon. Kirjastopalvelujen henkilöstökulujen sekä museopalvelujen ja kansalaisopiston avustusten arvioidaan ylittyvän. 

Heinäkuun seurannan perustella lautakunnan toimintakatteen arvioidaan heikkenevän noin 660 000 euroa muutettuun talousarvioon verrattuna. Tulosaluejohtajia kehotetaan noudattamaan tiukkaa talouskuria menoraamissa pysymiseksi ja tekevän toimenpiteitä tulotavoitteen saavuttamiseksi. Tulotavoite on haasteellinen. 1.8.2024 alkaneella syystoimintakaudella koko kalenterivuoden tulokertymäarvio tarkentuu ja tulojen määrärahamuutos käsitellään lokakuun seurannan yhteydessä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Tiedoksi

Talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.