Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 25.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Valtuustoaloite: Yksi oppilaaksiottoalue Mikkeliin

MliDno-2023-4177

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Pertti Karhunen esitti 11.12.2023 Mikkelin Sitoutumattomat valtuustoryhmän ym. valtuustoaloitteena otsikkoasiasta seuraavaa:

"Viimeksi julkistetun (28.11.2023) ennusteen mukaan Mikkelissä perusopetuksen oppilasmäärä vähenee vuodesta 2023 vuoteen 2030 noin 800 oppilaalla. Sama tahti jatkuu ennusteen mukaan myös 2030-luvulla. Tämä tulee vaikuttamaan kaupungissa kaikkien kaupunkimme perusopetusta antavien koulujen oppilasmääriin vähentävästi.

Perusopetuksen järjestäminen on kunnan ja kaupungin lakisääteinen tehtävä. Perusopetuslain mukaan koulutuksen järjestäjän on osoitettava oppilaalle lähikoulu (POL 6 §).  Mikkelin kaupunki on jaettu neljään (4) alueeseen sekä useaan oppilaaksiottoalueeseen, joilla sijaitsee erinäinen määrä peruskouluja.

Pelkistä koulujen seinistä ei ole järkevää maksaa, vaan koulut on saatava täyttöasteeltaan mahdollisimman lähelle kullekin koululle laskennallisesti laskettua maksimi oppilasmäärää. Näin saamme koulukiinteistöistä syntyvät kustannukset sekä investoinnit pysymään järkevissä rajoissa. Samalla voimme keskittyä entistä paremmin opetuksen haasteisiin, jotka ovat valitettavasti kasvamassa. Yhden oppilaaksiottoalueen malli on käytössä useissa kunnissa ja kaupungeissa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Mikkeliin muodostetaan yksi oppilaaksiottoalue. Se mahdollistaa nykyistä paremman taloudellisen kouluverkon hyödyntämisen ja lisää joustavuutta koulujen täyttöasteisiin.

Mikkelissä 11.12.2023
Mikkelin Sitoutumattomat 
Anna Reponen, Pertti Karhunen, Juha Ropponen

Jussi Marttinen, Sami Järvinen, Satu Taavitsainen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään toukokuussa 2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Perusopetuslain 6. §:n mukaan perusopetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Kunnan tulee em. perustein osoittaa kullekin oppilaalle lähikoulu. Mikkelissä kasvatus- ja opetuslautakunta päättää oppilasalueista.

Tehdyssä valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että Mikkeliin muodostetaan yksi oppilaaksiottoalue. Perusteluna esitetään, että se mahdollistaa nykyistä paremman taloudellisen kouluverkon hyödyntämisen ja lisää joustavuutta koulujen täyttöasteisiin.

Oppilasennusteet on laadittu oppilasalueittain ja ne ovat tärkeä pohja perusopetuksen toimintojen suunnittelussa. Oppilasennusteen perusteella suunnitellaan kunkin koulun resurssointia, virkarakennetta, oppimateriaaleja, ruokailua, koulujen kalustusta ym. hankintoja sekä koulukuljetuksia. Viimeisimmän oppilasennusteen mukaan lukuvuonna 2024-2025 perusopetuksessa on seitsemän oppilasta enemmän kuin kuluvana lukuvuonna ja tämän jälkeen oppilasmäärä kääntyy laskuun, kuten valtuustoaloitteessa todetaan.

Mikkelissä perusopetuksen oppilasalueet ovat vähentyneet ja laajentuneet merkittävästi viime vuosien aikana, kun useita kouluja on lakannut ja yhdistynyt toiseen kouluun. Tehtyjen päätösten mukaisesti elokuussa 2024 kolme alakoulua oppilasalueineen (Olkkolan, Moision ja Urpolan koulut) yhdistyy Saimaanportin yhtenäiskouluun. Rouhialan koulu yhdistyy Päämajakouluun 1.8.2025 alkaen (näillä kouluilla on jo ollut yhteinen oppilasalue). Oppilasmäärien laskua on siis ennakoitu kouluja ja oppilasalueita yhdistämällä. Parhaillaan valmistelussa on mahdollinen itäinen alakoulu, johon on ollut tarkoitus yhdistää oppilasalueineen kolme koulua ja jonka suunnittelussa ja mitoituksessa on huomioitu laskeva oppilasennuste.

Yhden oppilasalueen malli voi sopia kaupunkiin, jossa välimatkat ovat lyhyitä ja jossa julkinen liikenne toimii hyvin joka puolella kaupunkia. Mikkeli on pinta-alaltaan laaja kaupunki, jossa osalla oppilaista on jo nyt melko pitkät koulumatkat. Kuljetusreitit on suunniteltava ja kilpailutettava hyvin, koska julkinen liikenne ei liikennöi kaikkialla ja osa reiteistä on hoidettava tilausajokuljetuksin. Mikkelissä on noin 1000 lasta ja nuorta koulukuljetusten piirissä. Heidän koulukuljetuksensa suunnitellaan tiesuunnittain heille määriteltyihin lähikouluihin. Jos oppilaat kulkisivat samalta tiesuunnalta moneen eri kouluun, kuljetusten suunnittelu hankaloituu ja todennäköisesti kuljetuskustannukset nousisivat merkittävästi. Perheiden arjen kannalta on yleensä toivottavaa, että saman perheen lapset saisivat käydä samaa koulua. Tämä edistää myös kodin ja koulun sekä opiskeluhuollon välistä yhteistyötä.

Tällä hetkellä keskustan alueen koulut ovat siinä määrin täynnä, ettei yksittäisten oppilaiden siirroilla koulusta toiseen yleensä saada säästöä varsinkaan silloin, jos koulukuljetuksiin tulee muutoksia. Haja-asutusalueella koulukuljetusten merkitys korostuu, eikä ole perusteltua kuljettaa oppilaita samalta tiesuunnalta useampaan eri kouluun. Tilojen väljentyessä ja itäisen alueen ratkaisujen myötä oppilasalueita ja palveluverkkoa voidaan tarkastella uudelleen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle edellä olevan vastauksen tehtyyn valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.