Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 18.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Asemakaava ja asemakaavan muutos 29. kaupunginosa (Annila) ja 25. kaupunginosa (Tuukkala) / Moisiontie 5-11

MliDno-2021-2622

Valmistelija

  • Hanna Pasonen, ympäristöpäällikkö, Hanna.Pasonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginhallitus on hyväksynyt alustavasti Moisiontie 5-11:n asemakaavan ja asemakaavan muutosehdotuksen 11.3.2024 ja pyytää siitä lausuntoja. Suunnittelualue käsittää valtatie 13 (Ristiinantie) ja Porrassalmentien välisen alueen, joka rajoittuu pohjoisessa kantatie 62:een ja etelässä Moisionpellon eteläreunaan. Suunnittelualue on laajuudeltaan noin 150 ha. Kaavatyön tarkoituksena on mahdollistaa alueen kehittyminen Moisio-Kyyhkylän osayleiskaavassa esitettyjen tavoitteiden mukaisena asunto-, loma-asunto-, matkailu- ja palvelualueena. Alueen pääasiallinen käyttötarkoitus on asuminen (lähinnä pientalovaltainen asuminen, merkinnät AO ja AP). Historiallinen sairaalakokonaisuus on osoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelualueeksi (AL). Suunnittelualueella on merkittäviä maisema-, luonto- ja kulttuuriarvoja. Suunnittelualueen pohjoisosa sijoittuu vedenhankinnan kannalta tärkeälle Pursialan pohjavesialueelle.

Moisiontie 5-11 asemakaavan vireilletulosta on kuulutettu kesäkuussa 2021. Kaavaluonnoksen valmisteluprosessin aikana on järjestetty yleisötilaisuus ja viranomaisneuvotteluita. Kaavaluonnoksen laadinnassa on hyödynnetty yleiskaavaa varten tehtyjä selvityksiä. Lisäksi uusina selvityksinä on tehty Moisiontien ja Annilanrannan kulttuuriympäristöselvitys (2022), Moisionpellon muinaisjäännöskohteen arkeologinen koekaivaus (2023), liikenneselvitys (2023), luontoselvityksiä (uusin 2023), katu- ja hulevesivesien yleissuunnitelma (2024), meluselvitys (2024) ja pohjavesiselvitys (2024).

Mikkelin seudun ympäristölautakunta on antanut Moisiontie 5-11 asemakaavan ja asemakaavan muutoksen luonnosvaiheesta lausunnon syyskuussa 2022. Tuolloin kaikkia nyt valmistuneita selvityksiä ei ollut vielä käytettävissä. Ympäristölautakunta toi lausunnossaan esille, että Moision kaavaluonnoksessa esitetään uuden asutuksen sijoittumista tieliikenteestä aiheutuvan melun meluhaitta-alueelle (Leq > 55 dB päivällä ja > 45 dB yöllä) Moisionlammen pohjoispäähän ja Moision koulun tontille sekä Moisionlammen itärannalle. Lausunnossa todettiin, että uutta melulle altistuvaa asuinaluetta ei saa päästä syntymään ilman asianmukaisia meluntorjuntatoimia. Melualueet on osoitettu myös Moisio-Kyyhkylän osayleiskaavassa. Osayleiskaavan kaavamääräysten mukaan uudet asuinalueet voidaan ottaa osoitettuun käyttöön, kun melusuojaus on toteutettu. Lisäksi Mikkelin seudun ympäristölautakunta kiinnitti lausunnossaan huomiota hulevesien hallintaan ja pohjavesien suojeluun, riittäviin viheraluevarauksiin ja maisemakuvaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Moisiontie 5-11 kaavamuutosta varten on laadittu lukuisia selvityksiä, joista uusimmat ovat valmistuneet vuoden 2024 alussa. Selvityksiä voidaan pitää riittävinä ja riittävän kattavina. 

Osa kaavamuutosalueesta sijoittuu meluhaitta-alueelle. Alueen melualtistusta ja tarvittavia melusuojauksia on arvioitu helmikuussa 2024 valmistuneessa meluselvityksessä. Kaavamuutoksessa Moisionlammen itärannalle on sijoitettu omarantaisia asuintontteja erillispientalojen (AO) kortteleihin 084, 084a ja 085. Rantavyöhykkeelle sallitaan saunarakennuksen rakentaminen. Asemakaavakartassa olevissa yleismääräyksissä todetaan, että kortteleihin 075, 078-082, 086-088, 090, 091, 094, 099, 100 ja 103 tontin käyttö on suunniteltava niin, että ulko-oleskelutilojen melumääräykset huomioidaan. Tonttikohtainen melunhallintasuunnitelma tulee esittää rakennusluvan yhteydessä.

Sen sijaan Moisionlammen itärannalle sijoittuville omarantaisille tonteille, jotka sijaitsevat näköyhteyden päässä valtatiestä siten, että valtatien ja tonttien välissä ei ole mitään ääntä vaimentavia maastonmuotoja, ei ole osoitettu tai esitetty meluntorjuntaa. Tieliikenteen melu pääsee etenemään esteettä lammen yli tälle alueelle, johon kaavassa osoitetaan uutta asutusta. Ympäristölautakunta esittää, että asemakaavan meluntorjuntaa koskeva määräys kohdennetaan myös kortteleille 083, 084, 084a ja 085.

Kortteliin 103, Moision koulun tontille, on asemakaavaehdotuksessa merkitty AL-alue (asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue), mikä sallii alueelle myös asuinrakentamista. Kaavakarttaan on piirretty meluhaittaa osoittava aaltoviiva 45 dBA ja siihen liitetty teksti: Alue on suojattava melulta niin, että melutaso leikki- ja oleskelualueilla on korkeintaan 55 dB(A) klo 7 – 22 ja korkeintaan 45 dB(A) klo 22 – 7. Alueen yleiskaavassa (Moisio-Kyyhkylän osayleiskaava) on tämän lisäksi teksti:  Uudet asuntoalueet voidaan ottaa osoitettuun käyttöön, kun melusuojaus on toteutettu. Tämä meluntorjunnan toteuttamiseen liittyvä aikajärjestysmääräys tulee lisätä myös nyt tehtävään asemakaavaan.

Kaavatyötä varten on teetetty pohjavesiselvitys, joka pitää sisällään painovoimamittauksia, isotooppitutkimuksia, maaperäkairauksia, uusien pohjavesiputkien asennuksia ja virtaama- ja pinnankorkeusmittauksia. Pohjavesiselvityksessä on arvioitu kaavamuutoksen mahdollisia vaikutuksia pohjaveteen ja riskejä pohjaveden laadulle ja muodostumiselle. Pohjavesiselvityksessä on arvioitu, että Moisiontie 5-11 asemakaavan mahdollistamat maankäytön muutokset eivät aiheuta riskiä Porrassalmen pohjavesialueelle mutta mahdollisiin Pursialan pohjavesialueelle kohdistuviin vaikutuksiin tulee varautua huomioimalla pohjavesivaikutukset ja mahdolliset riskit kaavamääräyksillä ja alueen tarkemmassa suunnittelussa ja rakentamisessa. Pohjavesiselvityksessä on listattu asioita, jotka tulee huomioida alueen suunnittelussa. Nämä jatkosuunnittelussa huomioitavat asiat tulee siirtää myös kaavamääräyksiin.

Kaava-alueen maisemalliset ja luonnonsuojelulliset erityispiirteet on huomioitu jättämällä kaava-alueelle laajahkoja viheralueita erityisesti Karjalammen ja Porrassalmentien väliselle alueelle. Alueelta on laadittu uusin luontoselvitys kesällä 2023 ja siinä on osoitettu luonnonsuojelulliset arvokkaat alueet. Alueella on lukuisia kosteita lehtoja, joissa on lehtomaisuutta ilmentäviä ruohovartisia kasveja, puita ja pensaita. Nämä lehtoalueet on merkitty kaavaan luo-merkinnällä. Lisäksi s-merkinnällä on osoitettu alueita, joilla on tehty havaintoja liito-oravasta. Luo- ja s-merkinnällä merkityt alueet sijoittuvat pääosin VL-alueille tai EV-alueille (suojaviheralue). Karjalammen itärannan luo-alueen itäosa ulottuu kuitenkin rakentamiseen varatulle AP-alueelle (asuinpientalojen korttelialue). Käytännössä luo-alueen huomioiminen rakentamiseen varatulla AP-alueella ei useinkaan onnistu, vaan VL-aluetta tulee laajentaa siten, että se sisältää luo-alueen kokonaisuudessaan. Lisäksi samalle luo-alueelle on sijoitettu ET-alue (yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue). ET-alue tulee sijoittaa luo-alueen ulkopuolelle.

Päätös

Hyväksyttiin sillä lisäyksellä, että kaupungin tulee edistää aktiivisesti Vt13 nopeusrajoituksen alentamista ja melukaiteen asentamista kaava-alueen länsiosassa meluhaitan pienentämiseksi, tieturvallisuuden lisäämiseksi ja pohjavesiriskien pienentämiseksi.  

Tiedoksi

kirjaamo, kaupunkisuunnittelu (Ilkka Tarkkanen)

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.