Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 4.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Pyyntö Suur-Savon Sähkö Oy:lle omistajastrategiaprosessin aloittamiseksi

MliDno-2024-845

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Suur-Savon Sähkö Oy (myöh. SSS) on Mikkelin kaupungin osakkuusyhteisö. Yhtiön toimialana on sähkö- ja lämpölaitostoiminta sekä niihin ja muuhun energiahuoltoon liittyvät tuotteiden valmistus, kauppa ja muu liiketoiminta, yhdyskuntatekniset palvelut sekä tietoliikenteen harjoittaminen ja siihen liittyvä laitteiden ja yhteyksien rakentaminen, myynti, vuokraus, huolto ja korjaus.

SSS -konsernin muodostavat emoyhtiö Suur-Savon Sähkö Oy, sekä tytäryhtiöt: Järvi-Suomen Energia oy (emoyhtiön omistusosuus 100%), Lumme Energia Oy (100%), Evision Oy (80%), Solarigo Systems Oy (68%) sekä Kerienergia Oy (67%). Konsernin liikevaihto oli vuonna 2022 376,0 miljoonaa euroa.

Mikkelin kaupunki on omistajakunnista suurin omistaja 10908 osakkeellaan, seuraavaksi suurimpia kuntaomistajia ovat Savonlinna, Juva ja Mäntyharju. Suur-Savon Sähkö Oy:n hallintoneuvostossa jäseninä Mikkelistä toimivat Jaana Vartiainen, Kirsi Olkkonen, Tapani Korhonen, Minna Pöntinen sekä Armi Salo-Oksa. Yhtiön hallituksessa Mikkelin kaupungin esittämänä jäsenenä toimii Ari Liikanen.

Kuntalain (410/2015) 46§ mukaan omistajaohjaus tarkoittaa toimenpiteitä joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön ja muun yhteisön hallintoon ja toimintaan. Valtuustolla on kuntakonsernissa vahva rooli, se mm. hyväksyy kuntastrategian sekä kuntastrategiaan sisältyvät omistajapoliittiset linjaukset. Edelleen valtuusto hyväksyy konserniohjeet ja omistajaohjauksen periaatteet.

Kuntalain 46 § 2 momentin mukaan omistajaohjauksen toimenpiteet voivat liittyä ainakin perustamissopimuksiin, yhtiöjärjestysmääräyksiin, muihin sopimuksiin, henkilövalintoihin, ohjeiden antamiseen kuntaa eri yhteisöissä edustaville henkilöille sekä muuhun kunnan määräysvallan käyttöön.

Kaupunginjohtaja on kutsunut palaveriin 2.2.2024 SSS:n edellä mainittuja suurimpia kuntaomistajia, hallintoneuvoston puheenjohtajistoa sekä SSS:n energiasäätiötä keskustelemaan omistajastrategian käynnistämisestä yhtiöön. Kaupungin näkökulmasta omistajastrategian aikaansaaminen olisi selkeä parannus osakkuusyhteisön omistajaohjauksen näkökulmasta. Omistajastrategia on yksi omistajaohjauksen keskeinen elementti. Selkeä omistajastrategia on keskeinen osa vastuullista omistamista ja sillä on positiivisia vaikutuksia myös omistaja-arvon kehittymiseen. Suur-Savon Sähkön Energiasäätiö on ilmoittanut valmiutensa osallistua strategiaprosessista aiheutuviin kustannuksiin mikäli sellainen laaditaan.

Nyt puheena oleva omistajastrategiaprosessi on tärkeä tilanteessa jossa yhtiöllä on useampi kuin yksi omistaja. Omistajastrategiaprosessin avulla voidaan synnyttää yhteistä tahtotilaa omistajille. Erityisen hyvä ajankohta strategityölle olisi nyt koska edessä on toimitusjohtajan vaihdos ja mahdollinen yhtiön strategian päivittäminen. Yhtiön hallinnolle on hyvä kertoa omistajien odotukset kootusti ja se onnistuu parhaiten omistajastrategiaprosessin kautta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Mikkelin kaupunki ehdottaa Suur-Savon Sähkö Oy:n hallitukselle, että se valmistelee SSS:n yhtiökokoukselle päätöksen omistajastrategiaprosessin käynnistämisestä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginjohtaja Janne Kinnunen selosti asiaa konserni- ja elinvoimajaostolle.

Tiedoksi

Suur-Savon Sähkö Oy

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.