Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 25.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Muutosehdotus eläinlääkintähuoltolaki 2401224 (lisäpykälä)

MliDno-2023-4245

Valmistelija

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Uusi eläinlääkintähuoltolaki on lausunnolla 31.1.2024 asti. Osa Itä-Suomen terveysvalvonnan johtajista laati liitteenä olevan muutosehdotuksen lausunnolla olevaan uuteen eläinlääkintähuoltolakiin.  

Eläinsuojeluvalvonta kuuluu valtion kustannusvastuulle. Tällä hetkellä tehtävät hoidetaan kunnissa siten, että kunnat saavat korvauksen valvontaeläinlääkärien ja praktiikkaa tekevien kaupungineläinlääkäreiden ja kunnaneläinlääkäreiden tekemästä eläinsuojeluvalvonnasta. Muiden kuin eläinlääkärien tekemää työtä kunnille ei valitettavasti edelleenkään korvata, vaikka muutostarve on tiedostettu ja siitä on keskusteltu koko nykyisen eläinlääkintähuoltolain voimassaoloajan.

Uuteen eläinlääkintähuoltolakiin tulee saada muutos siten, että valtio korvaa eläinlääkäreiden tekemän eläinsuojelutyön lisäksi kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavan viranhaltijan tekemän eläinsuojeluvalvontatyön.

Suomessa on valtakunnallinen eläinlääkäripula. Eläinten hyvinvointilain mukaan myös kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavat viranhaltijat ovat eläinsuojeluviranomaisia. Eläinsuojeluvalvonnan turvaamiseksi olisi tärkeää, että myös heitä voisi palkata kuntien eläinsuojeluvalvontaan niin, että kunta saisi siitä myös korvauksen valtiolta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta hyväksyy liitteenä olevan lausunnon ja lähettää sen Maa- ja metsätalousministeriöön.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Maa- ja metsätalousministeriö, Kuntaliitto, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Maa – ja metsätalousministeri, Maa – ja metsätalousvaliokunta 

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.