Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 14.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Lausunto Itä-Suomen aluehallintovirastolle kelluvan saunarakennelman sijoittamisesta Pursialanlahden vesialueelle

MliDno-2023-3912

Valmistelija

  • Heikki Tanskanen, ympäristösuunnittelija, heikki.tanskanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Asianumero ISAVI/7019/2023

Kiinteistö Oy Pursialankatu 5 hakee vesilain mukaista vesitalouslupaa kelluvan saunarakennelman sijoittamiseksi Pursialanlahden vesialueelle ja valmistelulupaa. Itä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Mikkelin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa asiakohdassa mainitusta hakemuksesta viimeistään 15.12.2023.

Suunnitteilla oleva kelluva saunarakennelma sijoittuu Mikkelipuiston edustalle Pursialanlahden vesialueelle. Kokonaisuus koostuu noin 270 neliömetrin suuruisesta rakennuksesta, joka rakennetaan kelluvan perustusrakenteen päälle. Rakennuksen sisätilat jakautuvat toiminnallisesti kahteen osaan, saunaosastoon ja lounge-baariin. Terassi-alueella on pieni uima-allas, ulkosuihku, oleskelutilaa sekä järviuintimahdollisuus ympäri vuoden. Rakennukseen on suunniteltu lisäksi kattoterassi, jossa toimii kausiluonteinen baari oleskelutiloineen. Käynti kelluvalle kohteelle tapahtuu kahden kulkusillan kautta. Kelluvan rakennuksen lisäksi kulkusiltojen läheisyyteen maa-alueelle rakennetaan noin 45 neliömetrin suuruinen rakennus, joka toimii wc-, varasto- ja tekniikkatilana.

Hankeen tarvitsemat vesi- ja maa-alueet sijoittuvat Mikkelin kaupungin omistamille kiinteistöille 491-402-10-2 (maa-alue) ja 491-402-10-4 (vesi-alue), joihin hakijalla on Mikkelin kaupungin kanssa tehdyt vuokrasopimukset. Alueella on käynnissä kaavoitushanke ja asemakaavamuutos on vireillä. Asemakaavamuutoksessa muutetaan alueen käyttötarkoituksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta päättää antaa asiasta lausuntonaan seuraavaa:

Hankkeen toteuttamisen on katsottu tähän astisessa selvittelyssä edellyttävän asemakaavamuutosta, minkä ohella vesialueen pysyvä käyttöoikeus vesialueelle on tarkoitus vahvistaa tämän jälkeen vesitalousluvalla. Varsinainen rakennuksen rakentamista koskeva lupa ja rakentamiseen liittyvät rakenteelliset yksityiskohdat ja suunnittelutarpeen sisältö muilta osin ratkaistaan rakennuslupaprosessissa. Hankkeen tarvitseman pitkäaikaisen käyttöoikeuden, pysyvyyden suojan kannalta ja alueidenkäytön intressin kannalta tämä on tarkoituksenmukainen ja luonnollinen sääntelykehys.

Niiden yleiseen etuun paikallisesti liittyvien oikeushyvien kannalta, joita kunnan ympäristövalvonta omalta osaltaan valvoo, keskeisin on hankkeeseen liittyvä intressi Pursialan vedenhankintakäytössä olevan pohjavesialueen pohjaveden muodostumisolosuhteiden turvaaminen.

Rakennustyyppistä, jolle haetaan vesitalousluvalla vesialueelle pysyvää käyttöoikeutta, ei ole Mikkelin seudulla aiempaa hallinnollista kokemusta. Ennalta arvioiden tarkastelussa merkittävimmät hankkeen vaikutuksiin liittyvät uhkat liittyvät kiinteistön talousjätevesihuollosta ja mahdolliseen haveri/onnettomuustilanteeseen liittyvään päästön mahdollisuuteen esim. tilanteessa, jos rakennuksessa tapahtuu tulipalo ja sen yhteydessä syntyy runsaasti sammutusvettä tai sammutukseen joudutaan käyttämään jonkun rakennemateriaalin tai  rakennuksen teknisen järjestelmän vuoksi  pysyviä haitallisia orgaanisia yhdisteitä sisältäviä kemikaaleja. Tämä osa riskinmuodostuksesta arvioidaan kuitenkin olevan hallittavissa riittävällä varautumisella.

Tältä osin pyydetään harkitsemaan, voidaanko osana vesitalouslupaa koskevaa päätöstä antaa määräys luvitettavan rakennelman käyttöön liittyvästä varautumissuunnitelmasta.

 

Päätös

Mikkelin seudun ympäristölautakunta esittää huolensa myös siitä, että hanke toteutuessaan tuo lisää samanlaisia pohjavettä vaarantavia hankkeita tälle alueelle.

Muutoin lausunto hyväksyttiin.

Tiedoksi

Itä-Suomen aluehallintovirasto/ymparistolupa.ita@avi.fi

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.