Kaupunkikehityslautakunta, kokous 29.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Asemakaavan muutos 9. kaupunginosan (Lähemäki) ja 10. kaupunginosan (Tuppurala)  / Ratinlampi

MliDno-2022-5909

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, Kalle.Raina@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikkö lähettää otsikossa mainitun 24 päivänä 2023 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen kaupunkikehityskunnan käsiteltäväksi.

Ratinlammen asemakaavan muutos laaditaan 9. kaupunginosan (Lähemäki) ja 10. kaupunginosan (Tuppurala) alueille, jotka sijoittuvat Mikkelin ydinkeskusta-alueen itäpuolelle. Suunnittelualue koostuu kahdesta osa-alueesta, jotka sijoittuvat valtatie 5 pohjois- ja eteläpuolille. Suunnittelualueen pinta-ala on yhteensä noin 15,6 hehtaaria.

Alueella on voimassa asemakaavat ovat vahvistettu vuosina 1978, 1992 ja 2014.  Ratinlampi on osoitettu puistoalueeksi (P) ja Motonetin tontti on asemakaavassa osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi ja suojaviheralueeksi.

Suunnittelualue on valtaosin kaupungin omistuksessa. Motonetin kiinteistöt ovat yksityisomistuksessa.

Hankkeen käynnistäminen ja kaavaprosessi

Kaavamuutos on tullut vireille 29.11.2022 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on ollut nähtävillä 29.11. – 30.12.2022, siitä saatiin 4 lausuntoa. Lausunnon antoivat Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus, Savonlinnan museo ja Etelä-Savo pelastuslaitos.

Tarkemmat lausunnot ja vastineet ovat luettavissa asemakaavan selostuksen liitteestä.

Asemakaavan muutoksen tavoite

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on vahvistaa Motonetin kiinteistön rajat ja käyttötarkoitus tilaa vaativana kauppana. Asemakaavan muutoksella mahdollistetaan kaupallinen lisärakentaminen. Rakennusoikeuden määrä on kokonaisuudessaan 6 000 k-m2, joka vastaa tehokkuuslukua e=0,50. Rakentaminen mahdollistetaan kahteen kerrokseen.

Valtatien 5 pohjoispuolella sijaitsevalle Ratinlammelle osoitetaan suojaviheraluemerkintä (EV) ja alueelle osoitetaan liito-oravien elinpiiriksi soveltuvat alueet s-1 merkinnöin. Ratinlampi varataan hulevesien käsittelyalueeksi ohjeellisella hule-määräyksellä.

Asemakaavan muutoksella vahvistetaan sitova tonttijako.

Asemakaavamääräykset noudattavat kantakaupungin osayleiskaavaan 2040 linjauksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hyväksyä alustavasti Mikkelin kaupungin 9. kaupunginosan (Lähemäki) ja 10. kaupunginosan (Tuppurala) asemakaavojen muutosehdotuksen (Ratinlampi), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, , Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Väylävirasto,  teleoperaattorit, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että asemakaavapäällikkö Kalle Räinä ja palvelujohtaja Linda Asikainen poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

  • Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, Kalle.Raina@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenneyksikkö lähettää otsikossa mainitun 21.8. päivänä elokuuta 2023 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan hyväksyttäväksi.

Asemakaavan muutosehdotus on ollut nähtävillä 10.5. – 12.6.2023. Ehdotuksesta saatiin 4 lausuntoa Etelä-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukselta, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukselta. Etelä-Savon pelastuslaitokselta ja Mikkeli Seura Ry:ltä.

Pelastuslaitoksella ei ollut huomautettavaa.

Pohjois-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksella ei ollut huomautettavaa.

Etelä-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto koski kaavamääräyksiä ja liito-oravarajauksia. Lausunnon perusteella EV-suojaviheraluemerkintä muutettiin alueen luontoarvoja paremmin kuvaavaksi maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolla on ympäristöarvoja (MY-1). Lisäksi liito-oravien lisääntymis- ja levähdysalueiden aluevarauksia (s-1) on laajennettu.

Palautteen pohjalta kaavakarttaa ja kaavaselostusta on täydennetty.

Kaavaehdotukseen tehdyt muutokset ovat täsmentäviä ja tarkentavia. Kaavamuutosta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville (MRA 32 §).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta hyväksyy 9. kaupunginosan (Lähemäki) ja 10. kaupunginosan (Tuppurala) korttelia 72 ja katu- sekä puistoalueita koskevan asemakaavan muutoksen / Ratinlampi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Valitusoikeus
Vaikutuksiltaan vähäistä asemakaavamuutosta koskevaan päätökseen saa maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 191 §:n 3 momentin perusteella hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),
  • alueellinen ympäristökeskus ja muu viranomainen sen toimialaan kuuluvissa asioissa,
  • maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia, sekä
  • rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.


Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisten ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.