Kaupunginhallitus, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 254 Oikaisuvaatimus kaupunginhallituksen päätöksestä 19.6.2023 § 220

MliDno-2020-952

Valmistelija

  • Annaliisa Leinonen, kaupunginlakimies, annaliisa.leinonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin kirjaamoon on saapunut 17.7.2023 oikaisuvaatimus kaupunginhallituksen 19.6.2023 päätöksestä § 220, joka koskee tilannekatsausta energiaomistusjärjestelyn etenemisestä ja toimijan valintaa Due Diligence-vaiheeseen. Oikaisuvaatimuksessa on vaadittu, että asia tulee käsitellä uudelleen ja että Due Diligence-vaiheeseen valitun yhtiön nimi julkaistaan perusteluineen. Perusteeksi vaatimukselle on esitetty, että asian käsittelyssä olisi kaksi eri asiaa, eli ensimmäisenä itsenäinen päätös siitä, mikä yhtiö tarjouksen jättäjistä valitaan jatkoon ja toisena valmisteluun liittyvä jatkoprosessi. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa on vaadittu, että asian käsittely keskeytetään, kunnes kaupunginhallitus on muuttanut kantaansa salassapidosta tai muutoksenhaku asiassa on saanut lainvoiman.

Kaupunginhallitus on 19.6.2023 valinnut Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuudesta tarjonneiden joukosta yhden toimijan Due Diligence-vaiheeseen kokouksessa esiteltyjen tarjousten ja niiden analyysiin rakentuvan kokonaisharkinnan perusteella. Due Diligence-vaihe on tyypillinen yrityskaupan vaihe, jossa ostajayhtiö pääsee perehtymään ostettavaan yhtiöön ja tarkastamaan yhtiön, sen talouden sekä liiketoiminnan läpileikkaavasti ennen lopullista kauppaa ja siihen liittyviä neuvotteluja.

Päätöksessä ei ole päätetty yrityskaupasta eikä siihen liittyvistä asiakirjoista, vaan näitä koskeva päätös tehdään vasta Due Diligence-vaiheen jälkeen. Näin ollen 19.6.2023 tehty päätös § 220 koskee asian valmistelua, eikä siihen voida kuntalain 5 luvun 136 §:n perusteella hakea muutosta. Päätös on salassa pidettävä julkisuuslain 24 § 1 momentin 17 ja 20 kohdan perusteella.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta, sillä päätös, johon oikaisua on haettu, koskee asian valmistelua eikä siihen voida kuntalain 5 luvun 136 §:n perusteella hakea muutosta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään,​​​ että hallintojohtaja Ari Liikanen (Suur-​​​Savon Sähkö Oy:n hallituksen jäsen),​​​ Jaana Strandman (Etelä-​Savon Energia Oy:n hallituksen jäsen), Jani Sensio (Etelä-​​Savon Energia Oy:n hallituksen entinen varapuheenjohtaja), Armi Salo-Oksa ja kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Minna Pöntinen (Suur-Savo Sähkö Oy:n hallintoneuvoston jäsenet) ilmoittivat olevansa esteellisiä pykälissä 253-255 ja poistuivat kokouksesta. Ilmoitukset hyväksyttiin.

Merkitään, että sihteerinä tämän pykälän ajan toimi kaupunginlakimies Annaliisa Leinonen.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että:

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00­–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.