Kaupunginhallitus, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 246 Kaupunginhallituksen lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle kaupunginvaltuuston päätöksestä 22.05.2023 § 59 tehtyyn valitukseen, koskien Heimarin ranta-asemakaavaa

MliDno-2022-720

Valmistelija

  • Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi
  • Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi

Kuvaus

Viite: Itä-Suomen hallinto-oikeus, Dnro 1306/2023, päivämäärä 6.7.2023

Lausuntona valituskirjelmässä esitettyihin väitteisiin Mikkelin kaupunginhallitus esittää kohteliaimmin seuraavaa:

Tilan 491-533-1-14 Aurala omistaja on tehnyt valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksestä 22.05.2023 § 59, jolla on hyväksytty Heimarin ranta-asemakaava. Hallinto-oikeus on kehottanut kaupunginhallitusta antamaan lausuntonsa asian johdosta 31.8.2023 mennessä.

Viittaamme kaupunginvaltuuston päätökseen ja kaikkiin sen perusteena olleisiin lausuntoihin sekä kaavamuutoksen luonnos- ja ehdotusvaiheessa jätettyihin mielipiteisiin ja niistä annettuihin vastineisiin.

Lisäksi toteamme:

Ranta-asemakaava koskee osaa tilasta 491-533-2-59 Heimari, tiloja 491-533-2-36 Rantapelto ja 491-533-2-19 Lähdeniitty sekä osaa vesialueesta 491-876-70-2. Alueella on voimassa 7.12.2020 hyväksytty Ristiinan kirkonkylän seudun yleiskaava, Kyläalueiden yleiskaava. Kaavassa sekä suurin osa ranta-asemakaava-aluetta että valituksen tekijän omistama tila Aurala ovat matkailualuetta (RM).

Heimarin ranta-asemakaava-alueen itäosan peltoalueilla sekä sen edustan vesialueella on voimassa yleiskaavamerkintä: Kulttuuriympäristön ja/tai maiseman vaalimisen kannalta maakunnallisesti merkittävä alue (ma). Ranta-asemakaavassa sama alue on otettu huomioon kaavamääräyksellä: Maisemallisesti arvokas alue (ma). Ranta-asemakaavan ma-merkinnällä ohjataan toteutussuunnittelua sekä velvoitetaan pyytämään lausunto museoviranomaiselta ympäristöön merkittävästi vaikuttavista toimenpiteistä. Merkintä kohdistuu RM-1 alueeseen sekä VL- ja W-alueisiin, minne on osoitettu rakentamista. Ranta-asemakaavan kaavaselostuksessa (liite 2) on havainnekuvia, joilla havainnollistetaan uusien rakennusten sijoittumista alueelle. Havainnekuvilla ei oteta kantaa rakennusten tyyliin. Rakennusten ulkoasu ratkaistaan aikanaan mahdollisen rakennuslupaprosessin yhteydessä ja naapureita kuullaan siinäkin.

Alueellisen vastuumuseon kaavaehdotuksesta antaman lausunnon mukaan arvokas maisema-alue on merkitty asiallisesti kaavakarttaan ja kaava ohjaa yhtenäisen rakentamisen ja värityksen huomioimiseen, sekä ma-alueella huomioimaan uudisrakentamisen sopeutumisen maiseman ja rakennetun kulttuuriympäristön osatekijöihin ja niiden muodostamaan kokonaisuuteen ja edesauttamaan alueen ominaislaadun säilyttämistä.

Ranta-asemakaavassa alueen osa, jolle saa sijoittaa kelluvia tai paalujen päälle sijoitettavia loma-asuntoja (w-ra) sijoittuu lähimmillään noin 70 m päähän Auralan matkailualueen päärakennuksesta. Kelluvien loma-asuntojen kaava-alueen leveys on n. 62 metriä ja syvyys n. 25 metriä ja se sijoittuu Auralan rannasta luoteeseen, joten näkymä rannasta pohjoiseen säilyy avoimena. Auralan tilan alueella on lisäksi metsää, joka peittää näkyvyyttä tilan Heimari suuntaan.

Luontoarvot ja luonnonsuojelulain vastaisuus

Ranta-asemakaava-alueelle vuonna 2021 tehdyn ja vuonna 2022 täydennetyn luontoselvityksen mukaan alueen rannat ovat pitkälti muokattua hiekkarantaa, mutta laiturin pohjoispuolella on tiheä ruovikko. Vesi- ja rantakasvisto keskittyy hoidetun rannan ulkopuolelle. Ranta-asemakaavan selostuksen (liite 2) kuvassa 15 on esitetty kaava-alueen Maisematilat. Sen mukaan suurin osa suunnittelualueen rannasta on hiekkarantaa ja ruovikkoa on vain alueen pohjoisosassa. Selostuksen kuvassa 16, Suurmaisemallisia tekijöitä, rannan eteläosa on avointa puisto- ja ranta-aluetta. Tilan 491-533-1-14 Aurala rajalle on lisäksi merkitty suurmaisemallisesti merkittävä metsänreuna.

Ranta-asemakaava-alueelta ei ole tiedossa tai havaittu uhanalaisia tai huomionarvoisa lajeja eikä alueella ole luonnonsuojelualueita, joten kaava ei riko luonnonsuojelulakia. Alue, jolle saa sijoittaa kelluvia tai paalujen päälle sijoitettavia loma-asuntoja, on katsottu matkailualueen majoitusalueeksi, josta ei synny ympäristöön tavanomaista suurempaa meluhaittaa. Meluselvitystä ei tästä johtuen ole tehty.

Yhteenveto:

Mikkelin kaupunki katsoo, että Heimarin ranta-asemakaava on laadittu ja sen käsittely on tapahtunut voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain sekä hallintolain- ja asetuksen mukaisesti sekä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kaikkien alueen maanomistajien ja -haltijoiden suhteen sekä luonnonolosuhteet huomioiden.

Edellä olevaan viitaten Mikkelin kaupunki katsoo, ettei valituksessa ole esitetty mitään sellaista, joka estäisi Heimarin ranta-asemakaavan muutoksen toteuttamista kaupunginvaltuuston yksimielisesti hyväksymässä muodossa.

Valitus tulee hylätä perusteettomana.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa Itä-Suomen hallinto-oikeudelle edellä olevan lausunnon Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksestä 22.05.2023 § 59 tehdyn valituksen johdosta.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Heli Kauppinen esitti, että valitus hyväksyttäisiin. Koska kukaan ei kannattanut esitysä, se raukesi. 

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että Heli Kauppinen jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Tiedoksi

Itä-Suomen hallinto-oikeus.

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.