Kaupunginhallitus, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 209 Mikkelin seudun kuntakokeilun kokeilujohtajan ja asiakaspalveluvastaavan määräaikaisten virkojen pidennykset kuntakokeilun loppuun 31.12.2024 saakka

MliDno-2019-1888

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Suomen eduskunta on säätänyt lain ”Laki työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annetun lain muuttamisesta” (287/2022), jolla Työllisyyden edistämisen kuntakokeiluja jatketaan TE2024 käynnistymiseen saakka. Aikaisemmasta päättymisajankohdasta 30.6.2023 kuntakokeilut saavat 18 kuukauden jatkon. Tällä varmistetaan se, ettei kuntakokeilua toteuttavat kunnat kärsi ennen tammikuussa 2025 tapahtuvaa uudistuksen alkua.

Kokeilun pidentäminen edellyttää Mikkelin kaupunginhallitukselta päätöksiä, joilla kokeilun pidentäminen mahdollistetaan. Näitä päätöksiä ovat:

  1. Kuntakokeiluun kohdistettujen määräaikaisten virkojen jatkaminen 31.12.2024 saakka (liite 1)
  2. Etelä-Savon TE-toimistosta Mikkelin seudun kuntakokeiluun siirrettävän henkilöstön vastaanottamisen jatkamista 31.12.2024 saakka (liite 2).
  3. Kuntakokeiluun liittyvien sopimuksien jatkamista vuoden 2024 loppuun. Näitä sopimuksia ovat:
  • Sopimus kuntakokeilun toteuttamisesta Etelä-Savon TE-toimiston ja Etelä-Savon Ely-keskuksen kanssa
  • Sopimus kuntakokeilua toteuttavien kuntien kanssa (Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa ja Puumala)
     

Kuntakokeiluun liittyvien määräaikaisten virkojen jatkaminen on edellytyksenä sille, että kuntakokeilun on mahdollista ilmoittaa KEHA-keskukselle käyttäjätunnuksien pidennyksistä URA-järjestelmään liittyen. Käyttäjätunnusta ei voi myöntää ilman virkasuhdetta.

Etelä-Savon TE-toimistosta esittää Mikkelin seudun kuntakokeiluun siirtyvän henkilöstön. Henkilöstöpäätöksiä tehdään hallinnollisen ja operatiivisen työnjohdon yhteistyönä. Liitteessä (2) on nähtävissä listaus henkilöstöstä, jota kuntakokeilun jatko koskee.

Kuntakokeiluun liittyvät sopimukset tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi erillisinä asioina kevään 2023 aikana. Tässä yhteydessä päätetään myös niiden kuntakokeilun virkatehtävien jatkamisesta, joissa URA-järjestelmä ei ole päivittäisessä asiakastyössä. Näitä virkatehtäviä ovat kokeilujohtajan ja asiakaspalveluvastaavan tehtävät.

Asiankäsittelyn yhteydessä kuntakokeilun kokeilujohtaja antaa lyhyen katsauksen kuntakokeilun tilanteesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää jatkaa Mikkelin kaupungin hallinnoimaa Mikkelin seudun työllisyyden edistämisen kuntakokeilua. Kokeilua jatketaan lain työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annetun lain muuttamisesta (287/2022) mukaisesti 31.12.2024 saakka. Päätöksen myötä kokeilun asiakaspalveluun liittyvien virkojen määräaikaisuus kestää ja samoin TE-toimistosta siirtyvän henkilöstön työskentely Mikkelin kaupungin työnjohdon alaisuudessa jatkuu päätöksen mukaisesti 31.12.2024 saakka. Kuntakokeiluun liittyvät sopimukset (pääsopimus ja kuntien välinen sopimus) uudistetaan vastaamaan kuntakokeilun muutoslakia ennen nykyisten sopimusten voimassaolon päättymistä (30.6.2023).

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Laura Hämäläinen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Lisäksi merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama selosti kuntakokeilun edistymistä kaupunginhallitukselle ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

  • Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginhallitus on 19.9.2022 päätöksellään § 327 ”Mikkelin seudun kuntakokeilun pidentäminen vuoden 2024 loppuun” vahvistanut kuntakokeiluun liittyvien virkojen jatkumisen kokeilulain voimassaolo ajan. Aikaisempi kokeilulain voimassaolo oli säädetty 30.6.2026 saakka. Tällä päätöksellä varmistettiin virka-asemien ja niihin liittyvien asiakastietojärjestelmäoikeuksien voimassaolo. Näin turvattiin 30.6.2023 jälkeen ulottuvien viranomaispäätösten tekeminen asiakastyössä. Kuntakokeiluun liittyvien virkojen osalta kokeilujohtajan sekä asiakaspalveluvastaavan virat jätettiin jatkettavaksi myöhempään ajankohtaan. Tällä haluttiin varmistaa se, että päätöstä tehtäessä olisi mahdollisimman selkeä kuva siitä osaamisvaatimuksesta, jota kuntakokeiluun liittyvän työvoimapalvelun ja sen lisäksi TE2024 uudistukseen liittyvä valmistelutyö edellyttävät. Kokeilujohtajan virka on yhdistetty työllisyyspalvelujen palvelupäällikön virkaan suhteessa 70/30.

Kuntakokeilun esimiestyöhön on saatu vahvistusta muuttamalla TE-taustaisen viran (koulutuskoordinaattori) tehtäväsisältöä niin, että siinä on operatiivista työnjohtoa tukeva rooli (ilman varsinaista esimiesasemaa). Tämän myötä kuntakokeilun esimiesroolitusta ei ole tarvetta arvioida uudelleen kokeilun loppuajaksi ja kokeilujohtajan sekä asiakaspalveluvastaavan määräaikaisia virkoja esitetään jatkettavaksi vuoden 2024 loppuun. Asiakaspalveluvastaava toimii kokeilujohtajan/(palvelupäällikön) sijaisena. 

Tehtävien vaativuuden arviointi suoritetaan erikseen, koska molempiin virkoihin on tullut vuoden 2023 alusta lisävastuita. Näistä merkittävimmät ovat kotoutumispalveluiden operatiivinen johtaminen, ohjaamopalveluiden vastuuesimiehenä toimiminen sekä TE2024 valmisteluryhmien johtaminen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää jatkaa kokeilujohtajan sekä asiakaspalveluvastaavan määräaikaisia virkoja 31.12.2024 saakka 19.9.2022 tehdyn päätöksen § 327 mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Henkilöstöpalvelut, Mikkelin seudun kunnat (Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala).

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Sikäli kuin päätöksessä on kysymys virka- tai työehtosopimuksen tulkinnasta tai soveltamisesta, ei viranhaltija tai työntekijä saa siihen hakea muutosta oikaisuvaatimuksin tai valittamalla taikka saattaa sitä hallintoriita-asiana käsiteltäväksi, jos hänellä tai viranhaltija-/työntekijäyhdistyksellä on oikeus saattaa asia vireille työtuomioistuimessa.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.