Kaupunginvaltuusto, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Lisämäärärahaesitys Tornimäen laskettelukeskuksessa sijaitsevan ns. kiinteän irtaimiston ostamiseen Ski Tornimäki Oy:ltä

MliDno-2018-832

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Laskettelukeskus Tornimäen merkitys Mikkelin kaupungille on paitsi lasketteluharrastukseen liittyvien liikuntapalvelujen ylläpitäminen (kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden hyvinvointi), mutta myös matkailullinen, ollen tärkeä osa sitä talviajan palvelutarjontaa, jota Mikkelissä vierailevat turistit hyödyntävät. 

Laskettelukeskusten tuottamien liikuntapalvelujen ylläpitäminen Etelä-, Keski- ja Länsi-Suomen pienten laskettelukeskusten kohdalla perustuu miltei säännönmukaisesti kuntien eriasteiseen kiinteistöjen tai irtaimiston omistukseen, edellisten osaomistukseen tai suoraan ja välilliseen taloudelliseen tukeen, jota monin eri keinoin.

Alun perin Mikkelin kaupungin omistama Tornimäen laskettelukeskus on ollut pitkään yrittäjävetoinen. Yritys, Ski Tornimäki Oy, on omistanut huoltorakennuksen, rakenteet/irtaimiston ja koneet. Yritys on vuokrannut laskettelukeskuksen maa-alueen maanvuokrasopimuksella kaupungilta. Vuonna 2018 kaupunki osti takaisin laskettelukeskuksen päärakennuksen Ski Tornimäeltä, jonka jälkeen yritys jäi päärakennukseen vuokralaiseksi. 

Syksyllä 2020 Ski Tornimäki Oy edelleen vuokrasi omistamansa kiinteistöt sekä kiinteästi alueella olevan irtaimiston HupiSki Oy:lle. 

HupiSki Oy (perustettu 11/2020) on uusi, nopeasti kehittyvä, innovatiivinen matkailu- ja elämyspalvelujen tuottaja Mikkelissä. Kahden talvikauden aikana HupiSki on liikuttanut Tornimäelle vuosittain yli 20.000 asiakasta, hissinousujen ollessa viime kaudella lähes puolimiljoonaa. Yritys haluaa jatkossa toimia ympärivuotisesti ja olla Saimaan alueen merkittävin hiihtokeskus sekä elämyspalvelujen tuottaja. Viime kaudella yritys työllisti kuusi kokoaikaista ja yli kymmenen osa-aikaista työntekijää. Ympärivuotistumisen myötä tavoite on yli kaksinkertaistaa työllistämisvaikutukset.

HupiSki Oy on ostanut irtaimiston toiminnan pyörittämiseksi Ski Tornimäki Oy:ltä. Ski Tornimäki Oy:n omistukseen on jäänyt huoltorakennus ja ns. kiinteästi alueella kiinni olevaa irtaimistoa (hissit ja rinnetekniikka). HupiSki Oy on ilmoittanut investoineensa kahden ensimmäisen kauden aikana koneisiin, kalustoon sekä alueeseen lähes 400 000€ ja yrityksen investointikyky tällä hetkellä on käytetty. Edellä kuvatun laskettelutoiminnan mahdollistavan omaisuuserän siirtymisestä kaupungin omistukseen ja alueella tulevaisuudessa toimivan yrityksen käyttöön on irtaimistokaupan jälkeen neuvoteltu. 

Erilaisista vaihtoehdoista on päädytty siihen, että Ski Tornimäki Oy pyrkii myymään huoltorakennuksen kolmannelle taholle. Kaupunki on ostamassa ns. kiinteästi alueelle sijoitetun irtaimiston (Hissit: POMA teleskooppihissi, LEITNER ankkurihissi, MULTERER lastenhissi, hissien päävalvomo ja sähköpääliittymä sekä rinnetekniikka: pumppaamot rakennuksineen, lumetuslinjasto ja rinteidenvalaistus). Irtaimiston kunnosta ja huoltotarpeesta on tehty neuvottelujen yhteydessä ulkopuolisia arvioita. HupiSki Oy on ilmoittanut sitoutuvansa vuokraamaan irtaimistokaupan kohteen. 

Ski Tornimäki Oy on neuvotteluissa ilmoittanut myyvänsä ns. kiinteästi sijoitetun irtaimiston 155 000 eurolla. Vastaavasti neuvottelussa HupiSki Oy on ilmoittanut vuokraavansa ns. kiinteän irtaimiston 6 % pääomavuokralla, mikä tekee vuosivuokrana 9 300 euroa. HupiSki Oy:n kanssa on sovittu 5 (viiden) vuoden määräaikaisesta vuokrasopimuksesta, jonka jälkeen vuokrasopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana vuokrasopimuksena. Mikäli kaupunki tai yritys haluaa päättää sopimuksen määräaikaisuuden päättyessä, on se tehtävä 12 kk aiemmin. Vuokrasopimuksessa sovitaan omistuksen, kustannusten ja riskien vastuurajat, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että normaalit käyttöön liittyvät toimet huoltoineen ja laiterikot kuuluvat yrityksen vastuulle.

HupiSki Oy:lle on siirtymässä maanvuokrasopimus, josta poistetaan huoltorakennuksen ympärille määriteltävä määräala. Päärakennuksen vuokrasopimus tullaan sopimaan yhtälaisin perustein (pääomavuokra, 6 % tasearvosta, 5 vuotta määräaikaisena, joka jatkuu toistaiseksi voimassa olevana sekä vuotuinen vuokratarkastus kaupunginhallituksen kaupungin ulkoisista vuokrista tehtävän yleisen päätöksen mukaisesti). Nämä sopimukset allekirjoitetaan toimintasäännön mukaisin valtuuksin.  

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kaupunki ostaa Ski Tornimäki Oy:ltä Tornimäen laskettelukeskuksessa sijaitsevan ns. kiinteän irtaimiston (hissit 4 kpl, pumppaamo ja lumetuksen putkistot, rinnevalaistus) 155.000 euron kauppahinnalla ja välittömästi tämän jälkeen vuokraa sen liitteenä olevan sopimusluonnoksen mukaisella irtaimiston vuokrasopimuksella HupiSki Oy:lle.

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen mukaisen alustavan kauppakirjan Ski Tornimäki Oy:n kanssa. Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan tekemään vuokrasopimukseen ja kauppakirjaan vähäisiä muutoksia.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se päättää myöntää 155.000 euron suuruisen lisämäärärahan kaupan toteuttamista varten.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Tanja Hartonen esitti, että kiinteää irtaimistoa ei osteta, eikä näin ollen esitetä 155 000 euron lisämäärärahaa kaupunginvaltuustolle eikä kauppakirjaa hyväksytä. Koska kukaan ei kannattanut Hartosen esitystä, se raukesi.

Esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että Tanja Hartonen jätti asiaan eriävän mielipiteen.

Merkitään, että Eero Aho saapui kokoukseen ja varajäsen Juha Ropponen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana. 

Eriävä mielipide

Tanja Hartosen eriävä mielipide:

Katson, että raha on yritystukea ja yrittäjät voivat tehdä ja sopia keskenään irtaimiston kaupan. Rahaa otetaan urheilujärjestöiltäkin pois näinä vaikeina aikoina. En voi hyväksyä 155 000 euron kauppaa, kaupunki on jo aiemmin lunastanut rakennuksetkin. 

Kuvaus

Kauppakirjaluonnos Tornimäen laskettelukeskuksen rinneinfran irtaimistosta ja irtaimiston vuokrasopimus ovat kokouksen oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto päättää myöntää 155.000 euron suuruisen lisämäärärahan kaupan toteuttamista varten.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana valtuutettu Minna Pöntinen esitti valtuutettujen Sami Järvisen ja Tomi Sikasen kannattamana asian palauttamista uuteen valmisteluun ja sen käsittelyä talousarvion 2023 yhteydessä.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kaupunginhallituksen esityksestä poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uuteen valmisteluun ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat valtuutettu Minna Pöntisen esitystä asian palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 33 jaa ääntä ja 18 ei ääntä. Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa. Liite 1.

Lisäksi käydyn keskustelun aikana valtuutettu Tanja Hartonen esitti valtuutettu Pertti Karhusen kannattamana,​ että kiinteää irtaimistoa ei osteta,​ eikä näin ollen esitetä 155 000 euron lisämäärärahaa kaupunginvaltuustolle eikä kauppakirjaa hyväksytä.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty kaupunginhallituksen esityksestä poikkeava kannatettu esitys ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen esitystä äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat valtuutettu Tanja Hartosen esitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 35 jaa ääntä ja 16 ei ääntä. Liite 2.

Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Merkitään, että äänestysluettelot liitetään pöytäkirjaan. Liitteet 1-2.

Merkitään, että kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä selosti asiaa kaupunginvaltuustolle. 

Tiedoksi

Ski Tornimäki Oy, HupiSki Oy, talouspalvelut, Meidän IT ja talous Oy/kirjanpito

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.