Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 22.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirjan päivitys

MliDno-2022-4931

Valmistelija

  • Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirja on laadittu vuodesta 2016 alkaen Mikkelin kaupungin ja yksityisten päiväkotien palvelusetelijärjestelmän menettelytapaohjeeksi. Käsikirjan ajantasaisuuden varmistamiseksi sitä tarkastellaan ja arvioidaan säännöllisesti palveluntuottajan, asiakkaan ja kaupungin näkökulmasta. Edellinen käsikirja on päivitetty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 16.4.2020 (48 §). Liitteenä oleva päivitetty käsikirja astuu voimaan kasvatus- ja opetuslautakunnan hyväksymisen jälkeen. Käsikirjan päivittämisellä ei ole taloudellisia vaikutuksia.

Käsikirjaan esitetään seuraavat olennaiset muutokset. Käsikirjan luvussa 2 kuvattuihin määritelmiin on lisätty asiakas, palvelusopimus ja valvontaviranomainen sekä poistettu määritelmä palveluntuottajan hinnasta. Palvelusetelin määritelmää on tarkennettu.

Käsikirjan sisältöä on jäsennelty uudelleen siten, että käsikirjan alussa on erilliset luvut palveluntuottamisen edellytyksille ja palvelulle asetettavat edellytyksille (Luvut 3 ja 4) sekä palveluntuottajaksi hakeutumiselle ja palveluntuottajan hyväksymiselle (Luku 5). Käsikirjan lukuun 5 on muutettu palveluntuottajan hyväksyjäksi varhaiskasvatusjohtaja aikaisemman kasvatus- ja opetusjohtajan tilalle. Vanhassa käsikirjassa kaikki edellä mainitut asiat olivat kirjattuina lukuihin 5 ja 9. Päivitettyyn käsikirjaan on lisätty uusi luku valvonnasta (Luku 6) korostaen kaupungin velvoitetta valvoa hyväksymiensä yksityisten palveluntuottajien tuottamien palvelujen tasoa.

Käsikirjaa on päivitetty varhaiskasvatuksen järjestämistä koskevien lakimuutosten osalta. Lukuun 4 (Palvelulle asetettavat edellytykset) on eritelty selkeästi 10 alalukua. Alalukuun 4.2 on tarkennettu lapsen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen yhdessä huoltajan kanssa sekä suunnitelman tarkistaminen vähintään kerran vuodessa. Alalukuun 4.3 on lisätty kaupungin velvoite tehdä hallintopäätös yleisen tuen tukipalveluista, tehostetusta ja erityisestä tuesta sekä palveluntuottajan vastuu kirjata päätökseen sisältyvien tukitoimet lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Yksityisen päiväkodin johtaja osallistuu hallintopäätöksen valmisteluun yhdessä koordinoivan varhaiskasvatuksen erityisopettajan ja kiertävän erityisopettajan kanssa. Hallintopäätöksen tekee varhaiskasvatusjohtaja. Lisäksi alalukuun 4.3 on kirjattu se, että palveluntuottaja vastaa tukitoimien toteutumisen seurannasta ja arvioinnista. Alaluku 4.10 koskee henkilöstön ilmoitusvelvollisuutta.

Lisäksi käsikirjaan on kirjattu selkeämmin toimintaohjeet, mikäli yksityisessä päiväkodissa tarjotaan varhaiskasvatusta lapselle, joka on kirjoilla toisessa kunnassa. Toisessa kunnassa kirjoilla oleva asiakas ei ole oikeutettu palveluseteliin, mutta palveluntuottaja voi tarjota lapselle varhaiskasvatuspalvelua sopimalla siitä huoltajien ja kotikunnan kanssa (Alaluku 10.1). Asiakas ei ole myöskään oikeutettu kaupungin varhaiskasvatuksen erityisopettajan palveluille (Alaluku 4.3) vaan niistä vastaa lapsen kotikunta.

Päivitetyn käsikirjan lukuun 11 on lisätty tieto kasvatus- ja opetuslautakunnan 28.4.2022 § 46 päätöksestä tarkistaa palvelusetelin arvo vuosittain eikä vain indeksitarkistuksen yhteydessä parillisina vuosina. Mahdollinen muuttunut arvo otetaan käyttöön saman vuoden elokuusta alkaen, mikä oli aikaisemmin kirjattu koskemaan seuraavan kalenterivuoden alkua. Alalukuun 11.2 on korjattu tieto, että Mikkelin kaupungilla on oikeus käyttää tulorekisteriä asiakkaiden palkkatietojen ja Kelan maksamien eläke- ja etuustietojen tarkastelussa. Aikaisemmin käyttö koski vain kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä olevia asiakkaita. Alaluvussa 11.3 on muutettu tukea tarvitsevan lapsen palvelusetelin arvon korottamisesta ”voidaan korottaa” kun se vanhassa käsikirjassa luki ”korotetaan” 1,5 tai 2 kertoimella.

Voimassa olevat palvelusetelituotteet ja niiden arvot kuvataan päivitetyssä käsikirjassa ainoastaan käsikirjan liitteessä 1 ja se on muokattu kasvatus- ja opetuslautakunnan 28.4.2022 § 46 päättämän palvelusetelin enimmäisarvon mukaisesti. Edellä mainitut tuotteet lueteltiin vanhan käsikirjan luvussa 4 sekä liitteessä. Liitteen 2 (Kasvun ja oppimisen tuki päiväkotitoiminnassa) päivittämisestä ovat vastanneet kaupungin varhaiskasvatuksen erityisopettajat. Muilta osin yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirjan päivitys on tehty työryhmässä, johon kuuluivat yksityisten päiväkotien edustaja, yksityisen päiväkotitoiminnan ohjauksesta ja valvonnasta vastaavat Mikkelin kaupungin palvelukoordinaattorit ja varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö. Käsikirjan lukuun 1 tarkennettiin, että mikäli käsikirjaan tehdään muutoksia, tulee Mikkelin kaupungin käydä etukäteen palveluntuottajien kanssa erillinen neuvottelu. Käsikirjaluonnos on ollut yksityisten päiväkotien johtajien, varhaiskasvatuksen toimistohenkilökunnan, kiertävän varhaiskasvatuksen erityisopettajan ja koordinoivan varhaiskasvatuksen erityisopettajan kommentoitavana ajalla 31.8.-7.9.2022. Määräaikaan saapuneet kommentit on huomioitu päivityksessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että päivitetty yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirja 2022 otetaan käyttöön heti.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sivistysjohtaja Siekkinen, Varhaiskasvatusjohtaja Halinen, Palvelupäällikkö Korhonen, Laskutussihteerit Koistinen, Laaksonen, Liikanen, Mäkinen ja Liimatainen, Yksityiset päiväkodit: Kyyhkylä, Marski, Pirtti, Muksula, Sävelpolku, Sirius, Enkku, Huiskilo, Lippulaiva, Huusharju, Rölli, Naavametsä ja Vilijonkka

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.