Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtokunta, kokous 31.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Mikkelin lukiotoimintaa koskeva selvitys 2022 - Otavia

MliDno-2022-988

Valmistelija

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin palvelut- ja tulevaisuus ohjelmassa on linjattu toimenpiteitä kaupungin talouden tervehdyttämiseksi (Kaupunginvaltuusto 28.3.2022, §44).

Kaupungin koko lukioverkkoon kohdistetaan vuonna 2022 150.000 euron ja vuonna 2023 150.000 euron supistus. Sivistystoimi vastaa säästön operatiivisesta toteutuksesta. 

Lukiokokonaisuuteen kuuluu tähän keinovalikoimaan liittyen iso tarkastelu, jossa tarkasteltavina kokonaisuuksina ovat Mikkelin kaupungin liikelaitos ja kaupungin lukio sekä ESEDU. Lukion erilaisia organisaatiomuotoja tarkastellessa on mietittävä myös se, pääseekö Mikkeli vaikuttamaan jatkossa yksinomaan lukiopalveluunsa ottamatta naapureita huomioon samassa tarkastelussa. Organisointimalleissa on ensin selvitettävä järjestämisluvat ja niiden mahdollinen siirtyminen kaupungilta.

Selvitystehtäväksi annettiin, voidaanko Mikkelin kaupungin kuluja säästää konsernin tyttären Etelä-Savon Koulutus Oy:n (Esedu) ja lukiokoulutuksen nykyistä tiiviimmällä yhteistyöllä tai toisen asteen koulutuksen järjestäjätahoja tiivistämällä.

Lukiokoulutuksen järjestämiseen liittyvää selvitystä on tehty loppukeväästä 2022 tähän päivään saakka. Selvityksen oletetaan valmistuvan elokuun aikana.

Lukiokoulutuksen järjestämisluvan siirtämisen tulkinnan osalta Mikkelin kaupungin sivistysjohtaja on kysynyt Opetus- ja Kulttuuriministeriön lukiokoulutuksesta vastaavalta virkamieheltä järjestämisluvan siirtämisestä toiselle toimijalle. Virkamiehen vastaus alla:

Lukiokoulutuksen järjestämisluvasta ja sen hakemisesta on säädetty lukiolain (714/2018) 3-5 §:ssä sekä lukioasetuksen (810/2018) 7 - 8 §:ssä.

 

Lukiokoulutuksen järjestäminen edellyttää opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää koulutuksen järjestämislupaa. Lupa voidaan myöntää hakemuksesta kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle. Lupa voidaan myöntää myös ulkomailla järjestettävää koulutusta varten. Järjestämisluvassa määrätään kunnat, joissa koulutusta järjestetään, opetuskielet, mahdollinen erityinen koulutustehtävä, koulutuksen järjestäjän oikeus järjestää sisäoppilaitosmuotoista koulutusta sekä muut tarpeelliset koulutuksen järjestämiseen liittyvät ehdot. Koulutuksen järjestäjä päättää lukioista, joissa koulutusta järjestetään, jollei luvassa toisin määrätä.

 

Järjestämisluvan myöntämisen edellytykseksi on säädetty, että koulutus on tarpeellista ottaen huomioon valtakunnallinen tai alueellinen koulutustarve ja koulutustarjonta ja että hakijalla on ammatilliset ja taloudelliset edellytykset koulutuksen asianmukaiseen järjestämiseen. Koulutusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.

 

Koulutustarpeen ilmeneminen on tulkittava laissa ensisijaiseksi järjestämisluvan myöntämisen perusteeksi. Mikäli sellaista ei ilmene, ei ole katsottava syntyvän laissa säädettyä perustetta luvan myöntämiselle, vaikka muut luvan myöntämiselle säädetyt edellytykset täyttyisivät.

 

Luvan omaava koulutuksen järjestäjä ei voi siirtää sille järjestämisluvalla määrätty järjestämisoikeutta muille oikeushenkilöille. Mahdollisista järjestämisoikeuden muutoksista tulee päättää järjestämisluvilla.

 

En ota järjestämislupaesittelijänä kantaa hakemuspohdintoihin liittyviin sisällöllisiin kysymyksiin kuten luvan myöntämiseksi säädettyjen edellytysten mahdolliseen ilmenemiseen. Hakijatahot arvioivat mahdollisen koulutustarpeen ilmenemisen sekä ammatilliset ja taloudelliset edellytykset erilaisissa tilanteissa.

Kokouksen aikana esitellään lukioselvitystä ja mahdollisia vaihtoehtoja liikelaitoksen näkökulmasta senhetkisen tiedon pohjalta.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Kokouksessa esitellään lukioselvityksen senhetkinen tilanne. Käydään keskustelua esittelyn pohjalta mahdollisesta johtokunnan evästyksestä selvitystyötä varten.

 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.