Kaupunginvaltuusto, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Valtuustoaloite: Mikkelin kestävän kehityksen strategia seudun yritysten kilpailuvaltiksi (lisäpykälä)

MliDno-2022-1306

Kuvaus

Valtuutettu Veli Liikanen ym. esittivät 28.3.2022 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Tulevaisuuden markkinoilla voittajia ovat kestävää kehitystä edistävät yritykset. Uutiset toisensa jälkeen kertovat, kuinka sijoittajien investoinneissa ja yritysten hankinnoissa korostuvat vastuullisuuskriteerit ja kestävän kehityksen tavoitteet. Venäjän hyökkäyssodan synnyttämä turvallisuuskriisi vauhdittaa entisestään siirtymää pois fossiilienergiasta vähähiilisiin ratkaisuihin.

Tulevaisuuden globaaleilla markkinoilla kilpailuetu on yrityksillä, joiden liiketoiminta edistää vastuullista kestävää kehitystä ja jotka pystyvät osoittamaan toimintansa positiiviset vaikutukset. Yritysvastuullisuuden kehittämistyössä puhutaan nettopositiivisuudesta: nettopositiiviset yritykset tavoittelevat liiketoimintaa, joka tuottaa kokonaisuudessaan enemmän yhteiskunnallisia, ympäristö- ja taloushyötyjä kuin haittoja. Siis liiketoimintaa, joka antaa enemmän kuin ottaa. 

Mikkeli tarjoaa erinomaiset olosuhteet vastuullisen ja nettopositiivisen liiketoiminnan ympäristöksi. Kaupungin tarjoaman infran ja palveluiden kestävyys ja jalanjälki vaikuttaa osaltaan myös seudulla toimivien yritysten kestävyystilinpitoon. Mikkelin puhtaan veden ja energian ratkaisut, pyöräilyolosuhteet ja julkinen liikenne, sekä luonnon hyvinvointivaikutukset ovat kilpailuvaltteja, joita yritykset voivat hyödyntää. Nämä vahvuudet eivät kuitenkaan ole tällä hetkellä helposti yritysten tunnistettavissa ja kuvattavissa. Mikkelin ilmasto-ohjelmakin tunnistaa yritysten roolin kiertotalouden, jakamistalouden ja ilmastotavoitteiden edistäjänä - mutta kiinnittää vähemmän huomiota kaupungin ja yritysten vastuullisuustyön merkitykseen yritysten kilpailuvalttina.

Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet esitämme, että Mikkelin kaupunki yrityspalveluineen jalostaa kaupungin strategian, kestävän kehityksen indikaattoreiden sekä ympäristötavoitteiden pohjalta 

  1. Yritysten käyttöön Mikkelin kestävän kehityksen tietopaketin, joka tukee seudun elikeinoelämän omaa vastuullisuustyötä, sekä
  2. valmistelee yhteistyössä yritysten kanssa Mikkelin seudun nettopositiivisuusohjelman, joka vahvistaa yritysten kilpailukykyä vastuullisuutta korostavilla markkinoilla.


Mikkelissä 28.3.2022

Veli Liikanen

Jarmo Lautamäki, Soile Kuitunen, Heli Kauppinen,
Olli Marjalaakso, Minna Pöntinen, Katriina Janhunen,
Jatta Juhola, Hannu Tullinen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.