Kaupunginhallitus, kokous 21.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 132 Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmaan liittyvät määrärahamuutokset vuodelle 2022

MliDno-2021-2570

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi
Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se päättää

  1. hyväksyä liitteen mukaisen esityksen Mikkelin kaupungin vuoden 2022 talousarvioksi ja taloussuunnitelman ohjeellisena vuosille 2022-2025
     
  2. hyväksyä talousarvion määrärahojen, tuloarvioiden sekä toiminnallisten tavoitteiden sitovuuden esitetyn mukaisesti.


Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä täydensi päätösesitystään seuraavilla lisäyksillä:

"Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se

  • asettaa kaupungille sitovan velvoitteen ja tavoitteen vuodelle 2022 ylijäämäisen tilinpäätöksen saavuttamiseksi,
  • edellyttää kaupungin johtoa valmistelemaan 31.3.2022 mennessä leikkaavan lisätalousarvion, jossa on kuvattu ne toimenpiteet, joilla ylijäämäinen tulos saavutetaan sekä
  • asettaa sitovat velvoitteet myös vuosille 2023-2025, joiden tulee olla kunkin vuoden osalta tulokseltaan positiivisia, ilman meneillään olevaa isoa omaisuuden järjestelyä."


Lisäksi esittelijä esitti talousarviokirjaan seuraavat muutokset:

  • Kappaleen 4.4 loppuun lisätään teksti "Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmalla tavoitellaan 7,5 miljoonan euron vuositason käyttötaloussäästöä, vuoden 2022 osalta tavoite on 3,7 miljoonaa euroa." sekä viimeisen kappaleen loppuun "Näillä tavoitellaan 1 miljoonan euron säästöä talousarviovuodelle 2022."
  • Sivulle 30-31 Henkiöstötoimenteet, toisen kappalen loppuun lisätään teksti "Tavoiteorganisaatiorakenne ja henkilöstövähennykset tulevat tarkentumaan alkuvuodesta 2022 laadittavassa palvelut ja tulevaisuus -ohjelmassa."
  • Etelä-Savon Energia Oy:n osinkotavoitteeksi asetetaan 2,8 miljoonaa euroa.
  • Otavan palvelupisteen siirto Otaviasta poistetaan lisäsäästötoimenpiteistä (sivu 6), mutta määräraha otetaan palvelualueen sisältä (kaupunginhallituksen avustukset). 
  • Kohdasta perusopetus: Poistetaan lause ”Kolmosluokkalaisten ympäristöopin tunti esitetään leikattavaksi osana säästötoimenpiteitä.” sekä sen euromäärä (25 000) vuosilta 2022 ja 2023. (lisäsäästölista, s. 10)
  • Kohdasta varhaiskasvatus: Poistetaan lause taulukosta kohta Vaka: erityisvarhaiskasvatuksen avustajien määrän tarkastelu” ja sitä vastaavat summat 120 000 e. (lisäsäästölista, s. 10)
  • Kohdasta lukio: Muutetaan lukiota koskeva lause muotoon “Lukiokoulutukselle osoitetut säästöt muodostuvat yhdistämällä Etä- ja aikuislukio Otavian Nettilukioon sekä syventämällä Mikkelin lukion ja nettilukion yhteistyötä” ja sitä koskeva euromäärä 60 000 euroksi. (teksti sivulla 75, euromäärä lisäsäästölista-liitteessä s. 10)
  • Suomenniemen koulua ei lakkauteta.
  • Teatterin, Musiikkiopiston, Mikaeli Oy:n leikkausta yhteensä 160.000 euroa ei toteuteta.
  • Kirjaston aineisto- ja henkilöstösäästöä ei toteuteta (40.000 euroa).
  • Yksityistieavustusten leikkausta ei toteuteta (100.000 euroa). 
  • Verotuloennustetta korotetaan 1 miljoonalla eurolla.

 
Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko esittelijän esitykset hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin. 

Jarno Strengell esitti, että sivulle 69 konserni- ja elinvoimajaoston toimintaan budjetoidaan vuodelle 2022 nolla euroa ja jaoston toiminta yhdistetään hallintosäännössä kaupunginhallitukseen. Iso osa jaoston asioista käsitellään jossain muodossa kaupunginhallituksessa, kuten kaupungin strategiaan, elinvoimaan ja omistajapolitiikkaan liittyvät asiat. Mikkelin elinvoimaa hoitaa myös Kehitysyhtiö Miksei. Syksyn 2021 aikana konserni- ja elinvoimajaoston on kokoontunut kerran kuukaudessa yhteensä noin 11 tuntia. Yhdistämällä jaosto kaupunginhallitukseen, kasvaisi kaupunginhallituksen kokousten kesto noin tunnilla jos sitäkään, sillä osittain samoja keskusteluja ei tarvitsisi käydä sekä jaostossa että kaupunginhallituksessa. Lakkauttamalla konserni- ja elinvoimajaosto, säästyy kokouspalkkiot, ansiomenetyskorvaukset, kilometrikorvaukset, kahvitukset, kirjanpidot sekä ihmisten aika, kun kaupunginhallituksen viiden jäsenen, kolmen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja noin kymmenen virkamiehen kokousten määrä vähenisi. Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi.

Merkitään, että Jarno Strengell jätti asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin hänen esityksensä. 

Tanja Hartonen esitti, että kaupunginorkesteri lakkautetaan säästösyistä. Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi.

Merkitään, että Tanja Hartonen jätti asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin hänen esityksensä.

Edelleen esittelijä esitti investointiohjelmaan seuraavat muutokset: 

  • Lisähuomautuksena tähdellä merkitään hankkeeseen ”Ladun siirto ja ensilumenladun sijoittaminen Kalevankankaalle”, että ladun asiasta päätetään selvityksen valmistuttua.
  • Sähköautolataus (3/2x35 kW) lisätään tuloja 20.
  • Osakkeet ja osuudet, As Oy Partinkartano, suunnitteluvuodelta 2023 tulot kohdasta luku -600 korjataan luvuksi +600.
  • Maaseudun nopeat tietoliikenneyhteydet, varataan 150.000 euroa.
  • Jalkaväkimuseon katto, varataan 200.000 euroa, siirretään seuraavalle vuodelle 200.000.
  • Kaupungin virastotalo, varataan 150.000 euroa.
  • Sotekiinteistöt, varataan 100.000 euroa.
  • Pyöräilyn ja kävelyn edistäminen, varataan 100.000 euroa, siirretään 300.000 euroa seuraavalle vuodelle.
  • Puistot ja leikkipaikat, varataan 250.000 euroa.
  • Sivistyksen palvelualue, kasvatus varataan 190.000 euroa, hyvos varataan 170.000 euroa.
  • Asumisen ja toimintaympäristön palvelualue, varataan 75.000 euroa.


Puheenjohtaja tiedusteli, että voidaanko esittelijän muutosesitykset hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin. 

Jarno Strengell esitti, että 

  • Ristiinan päiväkoti kohdasta poistetaan ”Ihastjärven entisen koulurakennuksen siirto” eli Ristiinan päiväkoti korvataan uudisrakennuksella sekä muutetaan vuoden 2022 kohdalta 1,5 miljoonaa euroa 2,2 miljoonaan euroon. Ihastjärven 2011 rakennetulle koulurakennukselle etsitään kaupungin sisäistä tai ulkoista toimijaa eli rakennus myydään tai vuokrataan, jolloin rakennus voi mahdollisesti jäädä osittain myös kyläyhteisön käyttöön. Ihastjärven koulua ei nykyaikainen siirtokoulu eikä sitä voi siirtää kokonaisuuksina, vaan se pitää purkaa ja siirtää yksittäisinä elementteinä. Lisäksi Ihastjärven koulun muuttaminen Ristiinan päiväkodiksi, vaatii rakennukseen tehtäviä muutostöitä.
  • Poistetaan seuraava lause ”Päämajankoulun muutokset Rouhialan koulua varten” eli nykyinen noin 100 oppilaan 1 .- 2 luokan Rouhialan koulu jatkaa vuoden 2024 jälkeenkin. Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi.


Merkitään, että Jarno Strengell jätti asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin hänen esityksensä. 

Edelleen esittelijä täydensi päätösesitystään siten, että kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi koko kaupunginorganisaation riskirekisterin. Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko esittelijän täydennysesitys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin. 

Merkitään, että kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä selosti investointiohjelmaa kaupunginhallitukselle ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Merkitään, että Minna Pöntinen ilmoitti olevansa investointiohjelman/As Oy Partinkartanon osalta esteellinen (isännöinti) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin. 

Merkitään, että Armi Salo-Oksa ilmoitti olevansa esteellinen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n osalta (hallituksen jäsen) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Merkitään, että kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Laura Hämäläinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Merkitään, että Pekka Pöyry poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalleen kokoukseen saapui varajäsenensä Antti Pakarinen.

Merkitään, että Eero Aho poistui kokouksesta tämän pykälän käsittleyn aikana ja hänen tilalleen kokoukseen saapui varajäsenensä Juha Ropponen.

Merkitään, että Eero Ahon poistuttua kokouksesta pöytäkirjantarkastajaksi kokouksen loppuajaksi valittiin Heli Kauppinen. 

Merkitään, että vs. taloussuunnittelupäällikkö Janne Skott poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko klo 11.50-12.45, klo 14.55-15.40 ja klo 17.25-17.45

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto päättää

  1. hyväksyä liitteen mukaisen esityksen Mikkelin kaupungin vuoden 2022 talousarvioksi ja taloussuunnitelman ohjeellisena vuosille 2022-2025
     
  2. hyväksyä talousarvion määrärahojen, tuloarvioiden sekä toiminnallisten tavoitteiden sitovuuden esitetyn mukaisesti.

Päätös

Puheenjohtaja esitti talousarvion käsittelyjärjestyksen hyväksyttäväksi liitteen mukaisesti. Käsittelyjärjestys hyväksyttiin.

Talousarvion käsittelyn aluksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja, valtuustoryhmien puheenjohtajat ja nuorisovaltuuston puheenjohtaja käyttivät puheenvuorot talousarvio- ja taloussuunnitelmaesityksestä.

Valtuutettu ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen esitti, että päätösesitykseen lisätään kaupunginhallituksen päätösesitys, joka oli jäänyt esityslistalta pois:

"Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se

  • asettaa kaupungille sitovan velvoitteen ja tavoitteen vuodelle 2022 ylijäämäisen tilinpäätöksen saavuttamiseksi,​
  • edellyttää kaupungin johtoa valmistelemaan 31.3.2022 mennessä leikkaavan lisätalousarvion,​ jossa on kuvattu ne toimenpiteet,​ joilla ylijäämäinen tulos saavutetaan sekä
  • asettaa sitovat velvoitteet myös vuosille 2023-​2025,​ joiden tulee olla kunkin vuoden osalta tulokseltaan positiivisia,​ ilman meneillään olevaa isoa omaisuuden järjestelyä."
     

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko täydennys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Asiassa käydyn keskustelun aikana

  • valtuutettu Tanja Hartonen esitti,​ että kaupunginorkesteri lakkautetaan säästösyistä (hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta 81-88). Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi.

    Merkitään, että Tanja Hartonen jätti asiaan eriävän mielipiteen.
     
  • valtuutettu Kirsi Olkkonen esitti valtuutettujen Jouko Kervisen, Sami Järvisen, Petri Pekosen ja Satu Taavitsaisen kannattamana tekstiin seuraavan lisäyksen Ristiinan päiväkotiin liittyen sivulle 125 "Toteutuu edellyttäen, että esitetty malli (huomioiden koulurakennuksen tasearvon) osoittautuu kustannustehokkaimmaksi toteutustavaksi helmikuun loppuun mennessä valmistuvien lisäselvitysten perusteella.” Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Kirsi Olkkosen esitys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.
     
  • valtuutettu Jarno Strengell esitti, että ”Ristiinan päiväkoti 130 lasta” kohdasta poistetaan ”Ihastjärven entisen koulurakennuksen siirto”. Eli Ristiinan päiväkoti korvataan uudisrakennuksella sekä muutetaan vuoden 2022 kohdalta 1,5 miljoonaa euroa 2,2 miljoonaan euroon. Ihastjärven 2011 rakennetulle koulurakennukselle etsitään kaupungin sisäistä tai ulkoista toimijaa eli rakennus myydään tai vuokrataan, jolloin rakennus voi mahdollisesti jäädä osittain myös kyläyhteisön käyttöön. Ihastjärven koulu ei ole nykyaikainen siirtokoulu eikä sitä voi siirtää kokonaisuuksina, vaan se pitää purkaa sekä siirtää yksittäisinä elementteinä ja tarvikkeina. Ihastjärven koulun muuttaminen Ristiinan päiväkodiksi, vaatii rakennukseen tehtäviä muutostöitä. Lisäksi Ihastjärven vanhan koulurakennuksen siirtämisessä piilee lisäkustannus- ja sisäilmariski. Ristiinan päioväkoti ansaitsee päiväkodin, joka on sitä varten tehty. Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi.

    Merkitään, että Jarno Strengell jätti asiaan eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin hänen muutosesityksensä.
     

Puheenjohtaja totesi, että muilta osin kaupunginhallituksen päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Merkitään, että valtuutettu Veli Liikanen saapui takaisin kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana ja samalla varavaltuutettu Kerttu Hakala poistui kokouksesta.

Merkitään, että valtuutettu Paavo Barck saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana ja samalla varavaltuutettu Jaana Vartiainen siirtyi valtuutettu Jatta Juholan varavaltuutetuksi ja varavaltuutettu Tapani Korhonen poistui kokouksesta. 

Merkitään, että valtuutettu Heikki Nykänen poistui kokouksesta tauon aikana ja hänen tilalleen kokoukseen saapui tauon jälkeen varavaltuutettu Matti Kekkonen.

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko klo 16.20-16.50.

Merkitään, että viestintäpäällikkö Heidi Hänninen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto asetti 13.12.2021 § 187 vuoden 2022 talousarvion hyväksyessään sitovan velvoitteen ja tavoitteen vuodelle 2022 ylijäämäisen tilinpäätöksen saavuttamiseksi. Valtuusto edellytti kaupungin johtoa valmistelemaan maaliskuun loppuun mennessä leikkaavan "lisätalousarvion", jossa on kuvattu ne toimenpiteet, joilla ylijäämäinen tulos saavutetaan. Lisäksi edellytettiin valmistelemaan myös tuleville vuosille toimenpiteet, joiden avulla tulos olisi kunkin vuoden osalta positiivinen ilman meneillään olevaa isoa omaisuuden järjestelyä. Vuoden 2022 talousarviokirjaan lisättiin kaupunginhallituksen talousarviokäsittelyssä maininnat Palvelut ja tulevaisuus -ohjelman laatimisesta. Ohjelmalla todettiin tavoiteltavan 7,5 miljoonan euron vuositason käyttötaloussäästöä, vuoden 2022 osalta tavoite on 3,7 miljoonaa euroa. Lisäksi talousarviokirjaan kirjattiin, että henkilöstölle suositeltavilla lomarahojen vapaaksi vaihtamisilla ja vapaaehtoisilla palkattomilla vapailla mainittiin tavoiteltavan 1 miljoonan euron säästöä talousarviovuodelle 2022.

Puhekielinen lisätalousarvio-ilmaisu toteutetaan käytännössä kaupunginvaltuuston kuntalain 110 §:n mukaisesti päätöksellään 13.12.2021 § 187 hyväksymään talousarvioon tehtävillä määräraha- ja tuloarviomuutoksilla.

Palvelut ja tulevaisuus- eli Patu-ohjelmaa on käsitelty omana erillisenä asiakohtanaan. Erikseen päätetään Patu-ohjelman vuoteen 2022 liittyvien toimenpiteiden määrärahaleikkauksista ja tulotavoitteiden muutoksista siltä osin, kun ne ovat kohdennettavissa palvelualueille kaupunginvaltuustoon nähden asetettujen sitovuustasojen mukaisesti. Yhteistoimintaneuvotteluiden jälkeen tehtävissä olevat määrärahamuutokset tuodaan myöhemmin päätöksentekoon.

Liitteenä on yhteenveto vuoden 2022 talousarvion alkuperäisistä käyttötalouden määrärahoista ja tuloarvioista koko kaupungin tasolla. Sitovuustasot valtuustoon nähden on merkitty koonnissa harmaalla taustavärillä. Toisessa liitteessä esitetään sitovuustasojen mukaiset määrärahaleikkaukset sekä tulotavoitteiden korotukset vuoden 2022 talousarvioon. Muutosten taustalla olevat Patu-ohjelman toimenpiteet on kuvattu tarkemmin Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmaa koskevan pykälän liiteaineistossa.

Palvelualuejohtajat valmistelevat yhteistyössä talouspalveluiden kanssa määrärahamuutoksilla päivitetyt käyttösuunnitelmat lautakuntien hyväksyttäväksi valtuuston tehtyä asiassa päätöksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteen mukaiset määräraha- ja tulotavoitemuutokset vuoden 2022 talousarvioon. Muutosten nettovaikutus vuoden 2022 toimintakatteeseen on + 3 694 400 euroa. Yhteistoimintaneuvotteluiden jälkeen tehtävissä olevat määrärahamuutokset tuodaan myöhemmin päätöksentekoon.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä muutti ehdotustaan seuraavasti:

  • poistetaan Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n sopimussumman leikkaus 121 000 euroa vuodelta 2022
  • poistetaan perusopetuksen viimeisen ylimääräisen vuosiviikkotunnin leikkaaminen, 25 000 euroa v. 2022 ja 25 000 euroa v. 2023, yht. 50 000 euroa
  • poistetaan varhaiskasvatuksen säästöt 40 000 euroa (avoin vaka-puolitus, laajennettu aukiolo, palveluseteli) ja 30 000 euroa (erityisvaka-avustajien määrän tarkastelu).
  • siirretään yksityistieavustusten leikkauksesta 140 000 euroa vuodelta 2022 vuodelle 2023 (vuoden 2022 leikkaukseksi jää 100 000 euroa)
  • lisätään konserni- ja elinvoimapalveluiden kokonaisuudessa olevaan 100 000 euron v. 2022 kehitysrahaleikkaukseen 2000 euroa, jotta vuoden 2022 toimenpiteiden kokonaisvaikutus riittää kattamaan voimassa olevan v. 2022 talousarvion tuloslaskelmaan muodostuvan alijäämän määrän.
  • jonka johdosta muutosten nettovaikutus vuoden 2022 toimintakatteeseen on
    +3 340 400 euroa.


Esittelijän muutettu ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.