Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 24.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2021/kasvatus- ja opetuslautakunta

MliDno-2022-849

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain mukaan tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Toimintakertomus on osa kuntalain määrittelemää tilinpäätöstä.

Toimintakertomuksessa annetaan tiedot kunnan toiminnan kehittymistä koskevista tärkeistä seikoista. Toimintakertomuksen erityisenä tehtävänä on selvittää valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen.  Lautakuntien, johtokuntien ja taseyksiköiden sekä konserniyhtiöiden on annettava toimintakertomuksen tiedot torstaihin 24.2.2022 mennessä.

Talousarvion rakenne

  • Palvelusuunnitelman toteutuminen: talousarviossa 2021 päätetyn toimielimen palvelusuunnitelman toteu-tuminen raportoidaan tässä osiossa olennaisuuden periaatetta noudattaen. Raportoinnissa on mainittava, mitä osaa suunnitelmasta ei ole toteutettu ja miksi. Lisäksi on annettava arvio merkittävistä todennäköisis-tä tulevista muutoksista (yhtiöittäminen, palvelurakennemuutos).
  • Talouden toteutuminen ja olennaiset poikkeamat: Talouden toteutuminen analysoidaan siten, että muodostuu kokonaiskuva toimielimen taloudellisesta tuloksesta. Toimielimen on tilinpäätöksessä raportoitava olennaiset poikkeamat ja annettava selvitys tulojen alituksista sekä menojen ylityksistä.
  • Valtuustoon nähden sitovien tavoitteiden raportointi: valtuustoon nähden sitovat tavoitteet raportoidaan toimielimen ohjelmakorteilla.
  • Tunnusluvut: tunnuslukujen osalta raportoidaan TP2020 / TA2021 / TP2021 ja Toteutuma-%. Jos tunnusluvuissa on olennaisia poikkeamia, poikkeamista on annettava tiivis tekstimuotoinen selvitys.
  • Suoritetaulukot: palvelumäärissä tapahtuneet toiminnan lisäykset ja vähennykset sekä niiden syyt raportoidaan Keskeiset tapahtumat kaudella -tekstikentässä. Yksikkökustannuksien kasvun syyt on myös raportoitava.
     

Yhteenvetona vuoden 2021 toiminnan toteutumisesta voidaan todeta, että

  • Koronaepidemia on vaikuttanut lautakunnan alaiseen toimintaan. Lautakunnan toimintatuotot olivat 5 145 300 euroa ja ne alittivat talousarvion 583 100 euroa. Toimintakulut olivat 90 295 500 euroa ja ne alittivat  talousarvion 3 648 500 euroa. Toimintakate on 85 150 500 euroa ja se muodostui näin ollen 3 065 500 talousarviota paremmaksi.
  • hallinnon toimintatuotot ylittivät talousarvion 144 300 euroa ja toimintakulut ylittyivät  lähes 12 600 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 131 700 euroa talousarviota paremmaksi; "Meijän Mikkeli"-hanke päättyi 30.6.2021 ja "Harrastamisen Mikkelin malli - Oma juttu kaikille"-hanke käynnistyi 1.8.2021.
  • varhaiskasvatuksen toimintatuotot alittivat talousarvion 375 900 euroa ja toimintakulut alittivat talousarvion 1 181 300 euroa. Toimintakate oli noin 805 400 euroa talousarviota paremmaksi. Koronapandemiasta johtuen varhaiskasvatuksessa on ollut vähemmän lapsia, joten maksutuottoja kertyi ennakoitua vähemmän. Kustannussäästöä syntyi mm. kuljetuskustannuksista, ruokapalveluista ym. palvelujen ostoista. Rantakylän uusi päiväkoti avattiin 1.8.2021.
  • perusopetuksen toimintatuotot alittivat talousarvion 453 000 euroa ja toimintakulut alittivat talousarvion 2 176 000 euroa. Toimintakate oli noin 1 723 000 euroa talousarviota parempi. Kotikuntakorvauksia (tuloja) kertyi arvioitua vähemmän. Henkilöstökulut ja ostopalvelut alittivat talousarvion. Päätös eteläisen aluekoulun rakentamisesta tehtiin ja koulun alustava valmistumisaikataulu on kevät 2024. Oppivelvollisuuden laajenemisen ensimmäinen ikäluokka on kevään 2021 yhdeksännet luokat.
  • lukiokoulutuksen toimintatuotot ylittivät talousarvion 101 300 euroa ja toimintakulut alittivat talousarvion 303 900 euroa. Toimintakate muodostui näin ollen 405 200 euroa talousarviota paremmaksi. Lukion uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2021. Syksyn 2021 uudet lukiolaiset kuuluvat pääsääntöisesti laajennetun oppivelvollisuuden ja tähän liittyvän maksuttomuuden piiriin.
     

Kaupungin hallintosääntö ja sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen toimintasääntö ohjaavat lautakunnan alaista toimintaa ja päätöksentekoa. Lautakunnan alaisessa toiminnassa noudatetaan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjetta. Sääntöjä ja päätöksiä noudatetaan ja toiminnan tavoitteita toteutetaan ja niitä seurataan säännöllisesti. Taloutta valvotaan ja seurataan vahvistettujen ohjeiden mukaisesti ja siitä raportoidaan lautakunnalle kuukausittain. Taloudelliset vastuut on jaettu siten, että asiantarkastuksesta ja hyväksynnästä vastaavat eri henkilöt. Järjestely on toiminut hyvin. Suurimmat hankinnat on kilpailutettu hankintapalveluiden avulla, ja muissa hankinnoissa on noudatettu hankintasääntöä. Sopimukset ovat ajan tasalla, ja sopimusseuranta on järjestetty. Sopimuksia on noudatettu. Henkilökunnan rekrytoinnissa on noudatettu kaupungin voimassa olevia ohjeita. Lakien ja sääntöjen mukaista toimintaa on tarkasteltu normaalin päätöksenteon yhteydessä. Kasvatus- ja opetuslautakunnan alaiset tulosalueet luovat edellytyksiä ja toteuttavat laadukasta yleissivistävää koulutusta sekä toimivat lasten, nuorten ja aikuisten elinikäisen kasvun ja oppimisen jatkumona. Toimintakertomukseen on liitetty lautakunnan alaisten tulosalueiden talouden ja toiminnan toteumatiedot.

Kaupunginvaltuustolle esitetään hyväksyttäväksi toimintatulojen alitus 583 100 euroa varhaiskasvatusmaksutuloihin (274 600 euroa) ja perusopetuksen kotikuntakorvauksiin (308 500 euroa).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy toimintakertomuksen liitteen mukaisena ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle. Lisäksi lautakunta valtuuttaa talouspalvelut tekemään tilinpäätökseen tarvittaessa teknisiä korjauksia. Mahdollisesti tehdyt korjaukset tuodaan tiedoksi lautakunnalle kaupunginhallituksen tilinpäätöskäsittelyn jälkeen.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi tulojen alituksen 583 100 euroa (varhaiskasvatuksen maksutulot ja perusopetuksen kotikuntakorvaukset).

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkittiin muutos käsittelyjärjestykseen,​ jonka mukaan tämä pykälä käsiteltiin pykälän § 24 (Hyvän elämän ohjelman,​ hyvinvointikertomuksen toteutuminen ja hyvinvoinnin tilan seuranta 2021/hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta) jälkeen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.