Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 24.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Varhaiskasvatuksen lasten kyselyn tulokset 2022

MliDno-2022-309

Valmistelija

  • Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi
  • Leila Korhonen, palvelupäällikkö, leila.korhonen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Varhaiskasvatuslain mukaan palvelun järjestäjän ja tuottajan tulee arvioida antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Varhaiskasvatuksen arvioinnin tarkoituksena on tukea varhaiskasvatuksen kehittämistä ja edistää lapsen kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin edellytyksiä. Mikkelissä kaupungin varhaiskasvatuksen piiriin kuuluvilta lapsilta kysytään palautetta keskitetysti joka toinen vuosi. Tulosten pohjalta päiväkodit ja perhepäivähoito valitsevat kehittämistyön painopisteitä. Tämän kyselyn tulosten pohjalta on kehittämiskohteiksi valittu lasten kaverisuhteiden ylläpitäminen ja edistäminen sekä henkilöstön ja lasten välisen vuorovaikutuksen vahvistaminen.

Lasten kysely suoritettiin sähköisellä ZEF-kyselytyökalulla kaupungin varhaiskasvatusyksiköissä 22.10.-19.11.2021 välisenä aikana. Kohderyhmänä olivat kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä olevat kolmevuotta täyttäneet lapset mukaan lukien esiopetusikäiset. Kysely jaettiin kaikkiin 23:een päiväkotiin ja niiden esiopetusyksiköihin, neljään ryhmäperhepäiväkotiin sekä 12 perhepäivähoitajalle. Vastausmäärät vaihtelivat nollasta 78:aan. Kyselyyn vastasi yhteensä 695 lasta. Varhaiskasvatuksen piiriin kuuluu yhteensä 1188 yli kolmevuotiasta, joten vastausprosentiksi saatiin 58,5. Vastaajista kolmevuotiaita oli 89 (40 % kaikista 224:stä kolmevuotiaasta), neljävuotiaita 166 (64 % kaikista 261:stä neljävuotiaasta), viisivuotiaita 228 (70 % kaikista 327:stä viisivuotiaasta) ja 6-7-vuotiaita 212 (56 % kaikista 376:sta esiopetuksessa olevista lapsista).

Lapsilta kysyttiin parasta paikkaa hoitopaikassa tai esiopetuksessa, mitä he tekevät hoitopaikassa (tai eskarissa) mieluiten, kaverisuhteista, kuunteleeko aikuinen hoitopaikassa tai esiopetuksessa lasta, kun hänellä on asiaa ja lopuksi lasta pyydettiin asettumaan Mikkelin kaupungin johtajaksi ja kertomaan mitä hän kaupunginjohtajana haluaisi Mikkelissä olevan.  

Tulosten pohjalta varhaiskasvatuksen yksiköt nostivat kehittämisen painopisteitä, joilla edistetään ja ylläpidetään kaverisuhteita. Toimenpiteitä ovat tunnetaito- ja vuorovaikutuskasvatuksen menetelmät, MiniVerso-sovittelu, pienryhmätoiminta sekä mahdollistamalla pitkäkestoisia leikkejä. Yksiköissä on käytössä leikinvalintatauluja leikkeihin siirtymisissä ja kasvattaja ohjaa lapsia leikeissä sekä havainnoi lapsia. Yksiköt korostivat, että edelleen toiminnassa painotetaan kasvattajien aitoa läsnäoloa eikä lapsiryhmässä pelkkä kasvattajan paikalla olo riitä. Työntekijöiden ja lasten välistä vuorovaikutusta edistetään ja ylläpidetään yksiköissä seuraavilla kehittämistoimenpiteillä: lasta kuunnellaan ja lapselle sanoitetaan hyviä vuorovaikutustapoja, kasvattajalla tulee olla ystävällinen ja lasta arvostava puhetapa. Lisäksi kiinnitetään huomiota edelleen siihen, että kasvattaja on aidosti läsnä tilanteissa ja että ilmapiiri lapsiryhmässä on kannustava, turvallinen ja aikuisen syli on saatavilla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedoksi lapsille tehdyn kyselyn tulosten koonnin varhaiskasvatustoiminnan arvioimiseksi.

Päätös

Merkittiin.

Tiedoksi

Päiväkodinjohtajat, varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö, varhaiskasvatusjohtaja, sivistysjohtaja, varhaiskasvatuksen erityisopettajat

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.