Kaupunginvaltuusto, kokous 24.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Saimaan rantaosayleiskaavan muutos, Valkola 491-469-1-82

MliDno-2020-1481

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 9. päivänä maaliskuuta 2021 päivätyn yleiskaavan muutosehdotuksen kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutoksen on laatinut Karttaako Oy maaomistajan aloitteesta.

Alueella on voimassa Mikkelin maalaiskunnan aikainen Saimaan rantaosayleiskaava, joka on hyväksytty 19.10.1998 § 49 Mikkelin maalaiskunnan kunnanvaltuustossa. Kaava-alue sijoittuu Mikkelin kaupunkialueen ulkopuolelle, Mikkelin keskustasta noin 8 kilometriä etelään, kohti Ristiinaa Valkolan alueelle. Alue sijaitsee Saimaan Ukonveden rannalla ja rannan tausta-alueella. Kaava-alueen sijainti on esitetty tämän osallistumis- ja arviointisuunnitelman kansilehdellä.

Kaavamuutos on tullut vireille 9.3.2021 päivätyllä kirjeellä, jonka liitteenä on ollut osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä kaavaluonnos olivat nähtävillä 9.3.2021 – 8.4.2021.

Määräaikaan mennessä OAS:sta saatiin yksi lausunto. Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella (ELY-keskus) ei ole huomautettavaa OAS:n takia. Etelä-Savon ELY-keskus kuitenkin muistuttaa, että kaavamuutos tulee laatia siten, ettei se salli rantarakentamista enempää, eli esim. am-merkinnälle osoitetulle maatilan talouskeskukselle ei ELY-keskuksen näkemyksen mukaan tule sallia esim. rantasaunan rakentamista. VASTINE: Kaavassa ei tulla osoittamaan rannan maa- ja metsätalousalueelle erillistä saunan rakennuspaikkaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti Saimaan rantaosayleiskaavan muutoksen, Valkola 491-469-1-82, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko tämän pykälän käsittelyn jälkeen kello 18.01-18.04.

Valmistelija

Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti Saimaan rantaosayleiskaavan muutoksen, Valkola 491-469-1-82, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaavaehdotus oli nähtävillä 9.6-9.8.2021. Nähtävilläoloaikana saatiin lausunnot Etelä-Savon pelastuslaitokselta ja Etelä-Savon ELY-keskukselta. Heillä ei ollut huomautettavaa.

Kaavaehdotuksesta tuli yksi muistutus.

Yksityisen maanomistajan muistutus 4.8.2021. Muistutuksessa vastustetaan tilan Valkola 1:82 osoittamista uudeksi rakennuspaikaksi, jolloin alueella oleva rakennettu rakennuspaikka muutettaisiin maa- ja metsätalousalueeksi.  Perusteluina esitetään mm. että yhdestä rakennuspaikasta tulee kaksi rakennuspaikkaa ja muodostaa uuden rantarakennuspaikan Valkolan emätilan alueelle. Muistutuksen mukaan päätila, joka sijaitsee 200-220 metrin etäisyydellä rantaviivasta, sekä rantasauna muodostavat yhden rantarakennuspaikan. Muistutuksessa vastustetaan jakamista kahdeksi paikaksi. Muistutuksessa viitataan Mikkelin kaupungin rakennusjärjestykseen, missä määritellään ranta-alueen leveydeksi noin 150 metriä. Etäisyys voi rakennusjärjestyksen mukaan olla suurempikin, jos tapauskohtaisesti arvioidaan maisemaa, maasto-olosuhteita ja rakentamistiheyttä.

VASTINE: Valkolan tilan päärakennusta pihapiireineen ei ole katsottava rantarakentamiseksi, koska pihapiiri sijaitsee reilusti yli 200 metrin päässä rantaviivasta, pihapiiristä ei ole näköyhteyttä rantaan ja päätilan pihapiirin ja rannan välissä on yksityistie, joka katkaisee rantayhteyden. Alkuperäisen kaavan mukaan AO-alue ulottuu rantaan saakka ja alueelle on jo toteutunut rantasauna. Kyse ei siis ole rakentamattomasta rantaosasta, jolle rakentaminen kaavaratkaisulla suuntautuisi ja siten tulisi tulkita puhtaasti uudeksi rantarakentamiseksi. Valkolan ja muistutuksen tekijän maa-alueiden välimatkan (n.600 m) perusteella todellista haittaa muistuttajalle ei esitetystä kaavamuutoksesta ole.

Muistutuksessa esitetään myös, että muistuttajan kaavamuutoksesta (tila Iida, kv. 9.12.2020), joka on saman rantaosan alueella Valkolan tilan eteläpuolella, on tehty hallinto-oikeuteen valitus. Muistutuksen mukaan Valkolan tilan omistaja olisi tehnyt valituksen mm. sillä perusteella, että alueella olisi liian suuri rakentamistiheys. Hallinto-oikeus on antanut ratkaisunsa, jossa valitus on hylätty. Korkein hallinto-oikeus ei ole osaltaan antanut ratkaisua valituslupa-asiassa. Muistutuksessa esitetään, että kaavamuutoksen valmistelusta tulisi kokonaan luopua, eikä muutoksen vaikutuksia muiden maanomistajien oikeusasemaan ole kaavatyön kuluessa arvioitu tai otettu huomioon millään tavoin.

VASTINE: Muistuttajan kaavamuutos ja nyt käsillä oleva kaavamuutos sijaitsevat yli 600 metrin päässä toisistaan. Nyt tekeillä olevassa kaavamuutoksella ei ole vaikutuksia tai rajoituksia huomautuksen tekijän rakentamismahdollisuuksiin tai valituksenalaiseen asiaan.

Valkolan tilan maanomistaja antoi myös oman selvityksensä huomautuksen tekijän kaavamuutosta koskevasta valitusasiasta:

”Valkolan tilan omistaja oli tehnyt muistutuksen tekijän alueen (tila Iida) kaavoitusasioissa KH:n päätöksistä, ei valitusta hallinto-oikeuteen tai korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Muistutukset eivät olleet tarkoitettuja suoranaisesti muistutuksen tekijän alueen rakennusoikeuden saamista vastaan, vaan antamaan Valkolan tilan maanomistajalle selkeämmän aseman sen ymmärtämiseksi, miten hänen tulisi itse menetellä oman alueensa kehittämisessä. Valkolan tilan maanomistajan kannalta on yhdentekevää, rakennetaanko muistuttajan tontille mökki vai ei, kunhan Valkolan tilan maanomistajalla on perusteet uskoa, että häntä kohdellaan kaavamuutosprosessissa samoin kriteerein kuin muistuttajaa.”

Edellä mainituin perustein voidaan todeta, etteivät annetut lausunnot ja muistutus anna aihetta muuttaa kaavaratkaisua, vaan se voidaan viedä hyväksymiskäsittelyyn sellaisenaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Saimaan rantaosayleiskaavan muutoksen koskien tilaa Valkola 491-469-1-82.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että maankäyttöjohtaja Topiantti  Äikäs poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy Saimaan rantaosayleiskaavan muutoksen koskien tilaa Valkola 491-469-1-82.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että valtuutettu Jenni Oksanen ilmoitti olevansa esteellinen (ollut asiassa valmistelijana) ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin. Hänen tilalleen kokoukseen saapui varavaltuutettu Juha Vuori tämän pykälän käsittelyn ajaksi. 

Tiedoksi

Etelä-Savon Ely-keskus, muistutuksen jättänyt

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Sen lisäksi, mitä kuntalain (410/2015) 137 §:ssä säädetään valitusoikeudesta, on kaavan hyväksymistä koskevaan päätökseen valitusoikeus maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 191 §:n nojalla myös:

  • alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella sen toimialaan kuuluvissa asioissa,
  • maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia, sekä
  • rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Kunnan jäsenen, kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan, asianosaisten ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.