Tarkastuslautakunta, kokous 26.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Tilintarkastuksen optiovuodet 2022-2023

MliDno-2017-1888

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Aleksi Paananen, konsernitarkastaja, aleksi.paananen@mikkeli.fi
Jukka Savolainen, kaupunginlakimies, jukka.savolainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 122 §:n mukaan valtuusto valitsee hallinnon ja talouden tarkastamista varten tilintarkastusyhteisön. Yhteisön on määrättävä vastuunalaiseksi tilintarkastajaksi JHT-tilintarkastaja. Tilintarkastaja toimii tehtävässään virkavastuulla. Tilintarkastusyhteisö voidaan valita kerrallaan enintään kuuden tilikauden hallinnon ja talouden tarkastamista varten.

Kuntalain 121 §:n mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on mm. valmistella valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat sekä huolehtia kunnan ja sen tytäryhteisöjen tarkastuksen yhteensovittamisesta.

Lisäksi Mikkelin kaupungin hallintosäännön 84 §:n mukaan tarkastuslautakunnan on seurattava tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista sekä muutoinkin seurattava tilintarkastajan tehtävien suorittamista ja tehtävä tarpeen mukaan esityksiä tilintarkastuksen kehittämiseksi, huolehdittava, että tilintarkastusta varten on tarpeelliset voimavarat, jotka mahdollistavat tilintarkastuksen suorittamisen julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa sekä tehtävä aloitteita ja esityksiä tarkastuslautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen tarkastuksen tehtävien yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.

Tilintarkastuksen kilpailutuksen osalta suunnitelma konserniyhteisöjen tilintarkastuksen järjestämisestä tarkoittaa lähinnä konserniyhteisöjen ja -säätiöiden tilintarkastuspäivien määrästä ja toimikaudesta päättämistä.

Kuntalain 122 §:n 2 momentin mukaan kunnan tytäryhteisön tilintarkastajaksi on valittava kunnan tilintarkastusyhteisö, jollei tästä poikkeamiseen ole perusteltua tarkastuksen järjestämiseen liittyvää syytä. Tarkastuslautakunta on valmistellut asiaa siten, että tytäryhteisöjen tai -säätiöiden tilintarkastajaksi valitaan kaupungin tilintarkastusyhteisö. Kukin tytäryhteisö ja -säätiö valitsee tilintarkastajan omissa päättävissä toimielimissään.

Tilintarkastuspalveluiden hankinta ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 26 §:ssä tarkoitetun 
207 000 euron EU-kynnysarvon, minkä vuoksi kilpailutuksessa on noudatettava hankintalakia.

Tulleet tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa.

Asiaa kokouksessa selostaa konsernitarkastaja Aleksi Paananen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juhani Oksman, juhani.oksman@outlook.com

Tarkastuslautakunta merkitsee annetun selvityksen tiedoksi ja päättää mahdollisista tarkentavista ohjeista kilpailutuksen valmisteluun liittyen.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.
Tilintarkastuksen kilpailutuksen valmistelua päätetään jatkaa siten, että tarjouspyyntö saadaan julkaistua lokakuun aikana.

Merkitään, että Elina Hämäläinen poistui kokouksesta ennen tämän pykälän käsittelyä.

Merkitään, että konsernitarkastaja Aleksi Paananen esitteli asiaa tarkastuslautakunnalle.

Päätösehdotus

Tarkastuslautakunta:
Tarkastuslautakunta esittää kaupunginvaltuustolle, että:

  1. Mikkelin kaupungin vuosien 2018 – 2021 tilintarkastajaksi valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimpana PwC Julkistarkastus Oy ja nimetään vastuulliseksi tilintarkastajaksi KHT, JHT Elina Hämäläinen.
  2. tarkastuslautakunta oikeutetaan hyväksymään tarjoukseen perustuva sopimus kaupungin ja PwC Julkistarkastus Oy:n välillä; ja
  3. tarkastuslautakunta oikeutetaan päättämään tilintarkastusta koskevista 1 – 2 vuoden optiovuosista 2022 - 2023.
  4. kaupungin tytäryhtiöiden tilintarkastajaehdokkaaksi nimetään kaupungin tilintarkastusyhteisöksi esitetyn PwC Julkistarkastus Oy:n vastuullinen tilintarkastaja KHT, JHT Elina Hämäläinen.
  5. tarkastuslautakunta oikeutetaan tarvittaessa valitsemaan 1-kohdassa tarkoitetun vastuullisen tilintarkastajan sijaan uusi vastuullinen tilintarkastaja sekä nimeämään vastuullisen tilintarkastajan muihin kaupungin tytäryhteisöihin ja -säätiöihin.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Jukka Savolainen, kaupunginlakimies, jukka.savolainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin hallintosäännön 83 §:n mukaan tarkastuslautakunnan päätökset tehdään ilman viranhaltijaesittelyä puheenjohtajan selostuksen pohjalta ja kokousmenettelyssä noudatetaan muutoin hallintosäännön 15 luvun (kokousmenettely) määräyksiä.  Tarkastuslautakunnan pöytäkirjanpitäjäksi on 15.8.2017 § 4 valittu vastuunalainen tilintarkastaja Elina Hämäläinen sopimuskauden loppuun.

Tilintarkastuspalveluiden yhteydessä pyydettiin optiona tarjous tarkastuslautakunnan pöytäkirjan pitoa koskevien palveluiden järjestämisestä. Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksellä 11.12.2017 § 93 kaupungin vuosien 2018 – 2021 tilintarkastajaksi valittiin PwC Julkistarkastus Oy ja nimettiin vastuulliseksi tilintarkastajaksi KHT, JHT Elina Hämäläinen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juhani Oksman, juhani.oksman@outlook.com

Tarkastuslautakunta päättää, että tarkastuslautakunnan päätökset tehdään ilman viranhaltijaesittelyä puheenjohtajan selostuksen pohjalta; ja pöytäkirjanpitäjänä jatkaa vastuunalainen tilintarkastaja KHT, JHT Elina Hämäläinen vuosien 2018 – 2021 sopimuskaudella.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että konsernitarkastaja Aleksi Paananen ja Elina Hämäläinen poistuivat ennen tämän pykälän käsittelyä.

Merkitään, että kaupunginlakimies Jukka Savolainen toimi sihteerinä tämän pykälän käsittelyn ajan.

Valmistelija

Jukka Savolainen, kaupunginlakimies, jukka.savolainen@mikkeli.fi
Aleksi Paananen, konsernitarkastaja, aleksi.paananen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginvaltuusto päätti tilintarkastuspalvelujen hankinnasta päätöksellään 11.12.2017 §93. Valtuuston päätös oli tarkastuslautakunnan esityksen mukainen. Samassa yhteydessä tilintarkastuspalvelujen kilpailuttamisen kanssa pyydettiin tarjoukset tarkastuslautakunnan sihteeripalvelujen tuottamisesta. Tarkastuslautakunta päätti hankkia myös sihteeripalvelut PwC Julkistarkastus Oy:ltä. Päätöksen liitteenä on edellä kuvattuja tilintarkastuspalvelua sekä tarkastuslautakunnan sihteeripalvelua koskevat sopimukset hyväksyttäväksi.Sopimusten liiteaineisto on nähtävillä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juhani Oksman, juhani.oksman@outlook.com

Tarkastuslautakunta päättää hyväksyä päätöksen liitteenä olevat tilintarkastusta ja tarkastuslautakunnan sihteeripalveluja koskevat sopimukset sekä valtuuttaa kaupunginlakimiehen tekemään niihin tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi pöytäkirjaan merkittiin, että sihteerinä tämän pykälän aikana toimi konsernitarkastaja Aleksi Paananen.

Valmistelija

  • Tarja Poikolainen, kaupunginlakimies, tarja.poikolainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginvaltuusto on 11.12.2017 päättänyt valita vuosien 2018-2021 tilintarkastajaksi PwC Julkistarkastus Oy:n (nyk. KPMG Julkistarkastus Oy) ja nimetä vastuulliseksi tilintarkastajaksi KHT, JHT Elina Hämäläisen. Lisäksi kaupunginvaltuusto on oikeuttanut tarkastuslautakuntaa päättämään tilintarkastusta koskevista 1-2 vuoden optiovuosista 2022-2023.

PwC:n (nyk. KPMG Julkistarkastus Oy) kanssa solmitun tilintarkastussopimuksen voimassaoloa koskevan kohdan 8 mukaan sopimus on määräaikainen ja se on voimassa siihen saakka, kunnes vuoden 2021 tilintarkastus on loppuun suoritettu ja valtuusto on hyväksynyt tilinpäätöksen. Sopimusta on mahdollista jatkaa kahdella vuoden (1 + 1) pituisella optiolla sopijapuolten molemminpuolisella hyväksymisellä. Po. delegointi tarkastuslautakunnalle ei siis koske tilintarkastajan valintaa, vaan sopimuksen jatkamista, minkä vuoksi tarkastuslautakunta on toimivaltainen optiovuosien käyttämistä koskevassa sopimusasiassa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jarmo Lautamäki, jarmo@jarmolautamaki.fi

Tilintarkastuslautakunta päättää hyväksyä tilintarkastusta koskevien optiovuosien käyttämisen ja päättää jatkaa tilintarkastussopimusta vuosina 2022-2023.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Tarkastuslautakunta toteaa, että vastuullinen tilintarkastaja jatkaa tarkastuslautakunnan sihteerinä.

Merkitään, että Elina Hämäläinen poistui kokouksesta ennen tämän pykälän käsittelyä.

Lisäksi merkitään, että tässä kokouksessa sihteerinä tämän pykälän aikana toimi kaupunginlakimies Tarja Poikolainen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.