Kaupunginhallitus, kokous 30.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 350 Vastaus eduskunnan oikeusasiamiehelle sananvapautta koskevassa asiassa

MliDno-2019-940

Valmistelija

  • Tarja Poikolainen, kaupunginlakimies, tarja.poikolainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Satu Taavitsainen on 20.3.2020 kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle Mikkelin kaupunginhallituksen päätöksestä 20.1.2020 § 31, jolla kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi yhteenvedon ja selvityksen, jotka on laadittu liittyen väitteisiin Mikkelin kaupunkiorganisaation rakenteellisesta korruptiosta. Lisäksi kaupunginhallitus totesi yleisellä tasolla, että perättömien puheiden levittäminen on paheksuttavaa. Samalla kaupunki on pahoittelu asian johdosta viranhaltijoille, muille yksityisille henkilöille ja yrityksille aiheutunutta haittaa.

Tehdyissä selvityksissä ei tullut esiin, että Mikkelin kaupunkiorganisaatiossa olisi rakenteellista korruptiota. Painostamisväitteitä selvitettiin kaupunginlakimiehen toimesta kaupunginhallituksen kokouksessa keväällä 2019 eikä esille tullut jatkotoimia edellyttämiä tapahtumia.

Taavitsainen on kantelussaan pyytänyt eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan Mikkelin kaupungin menettelyn, jonka hän katsoo olleen lainvastainen muutoksenhakuoikeuden osalta ja samalla päätöksen myös loukanneen hänen sananvapauttaan.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia on lähettänyt 30.4.2020 Mikkelin kaupungille selvityspyynnön tehdystä kantelusta. Inhimillisen virheen vuoksi selvityspyyntö on jäänyt kirjaamatta. Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia ei ole reagoinut asiaan ennen kuin keväällä 2021, jolloin se uudisti selvityspyyntönsä. Kaupungilla on vastausaikaa selvityksen antamiseen 31.8.2021 saakka.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa liitteenä olevan lausunnon.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Satu Taavitsainen ilmoitti asianosaisena olevansa esteellinen ja hän poistui kokouksesta. Ilmoitus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.