Kaupunginhallitus, kokous 30.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 346 Lausunto valtion väyläverkon investointiohjelmasta vuosille 2022-2029 - Väylävirasto

MliDno-2021-2790

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Väylävirasto pyytää lausuntoja luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2022-2029. Väylävirasto laatii vuosittain valtion väyläverkon 8-vuotisen investointiohjelman osana valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman, Liikenne 12 -suunnitelman, toimeenpanoa. Investointiohjelma on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista.

Väylävirasto pyytää jatkotyön pohjaksi lausuntoja erityisesti seuraavista asioista:

  1. Onko investointiohjelmassa kuvattu ymmärrettävästi sen valmisteluperiaatteet?
  2. Investointiohjelman laatimista ovat ohjanneet Liikenne 12 -suunnitelman lähtökohdat, tavoitteet, strategiset linjaukset ja toimenpiteet. Onko mielestänne investointiohjelmassa kokonaisuutena onnistuttu vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin? Ovatko investointiohjelman perustelut vaikutusten kautta tasapuoliset ja selkeät?
  3. Onko mielestänne ohjelmaa mahdollista muuttaa Liikenne 12 -suunnitelman talousraamin puitteissa siten, että valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteet toteutuisivat paremmin ja kokonaisvaikutusten arvioinnin mukaan tulos olisi parempi? Miten muuttaisitte ohjelmaa ja miten perustelette paremmat vaikutukset?
  4. Miten kehittäisitte investointiohjelman laatimisen prosessia, sen päivittämistä ja seurantaa? Saako Väylävirasto riittävästi ja oikea-aikaisesti tietoa väyläverkon kunnossapito- ja kehittämistarpeista mm. alueellisen liikennejärjestelmätyön, väylien suunnittelun ja asiakkuusyhteistyön avulla?
  5. Miten muuten haluatte kommentoida investointiohjelmaa?

 

Investointiohjelmaa hyödynnetään mm. talousarvioesityksen valmistelussa. Investointiohjelma sisältää investointihankkeet, jotka esitetään rahoitettavaksi kehittämismomentilta (kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita tai hankekokonaisuuksia esim. sillat). Investointiohjelma sisältää myös sellaisia EU:n tuella tai yhdessä kaupunkiseutujen tai elinkeinoelämän kanssa rahoitettavia hankkeita, joiden valtion osuus esitetään rahoitettavaksi kehittämismomentilta. Investointiohjelmaan sisältyy myös osa perusväylänpidon rahoituksella toteutettavista hankkeista (parantamishankkeet). Hankeyhtiöiden kautta rahoitettavat ja jo päätetyt kehittämishankkeet sekä osa perusväylänpidon momentilta rahoitettavista toimenpiteistä eivät sisälly investointiohjelmaan.

Investointiohjelman laadintaa ja hankkeiden priorisointia ovat ohjanneet muun muassa:

  • Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteet, kriteerit ja painotukset
  • Liikenne 12 -suunnitelma määrittelee myös investointiohjelman taloudellisen kehyksen väylämuodoittain ja ohjelma on valmisteltu väylämuotokohtaisesti (rata-, maantie- ja vesiväyläverkko).
  • Liikenneverkon strategisessa tilannekuvassa esitetyt tarpeet
  • Väyläviraston tietopohja
  • Investointiohjelman vaikutusten arvioinnin tulokset suhteessa Liikenne 12 -tavoitteisiin
  • Hankearvioinnit ja hankkeiden vaikutukset suhteessa Liikenne 12 -tavoitteisiin

 

Itä-Suomen maankuntaliitot ovat tehneet yhteisen esityksen Itä-Suomen investointihankkeista (Itä-Suomen neuvottelukunta 24.3.2021), joka on käsitelty Etelä-Savon Maakuntahallituksessa 23.8.2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteen mukaisen lausunnon Mikkelin kaupungin lausunnoksi.

Päätös

Kaupunginjohtaja täydensi esitystä lausunnon kohdan 5 (huomioita rata- ja väylähankkeista) osalta seuraavasti:

Savon rataa kehitettäessä tulee suunnittelussa ja toimenpiteissä mahdollistaa Haukivuoren aseman uudelleen avaamisen.

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Väylävirasto, johtaja Tommi Huttunen Pohjois-Savon ELY-keskus, kaupungininsinööri

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.