Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Nettilukion aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma 2019

MliDno-2021-2075

Valmistelija

  • Marja Ukkonen, johtava rehtori, marja.ukkonen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Opetushallitus on päättänyt määräyksellään (OPH-2267-2019) 7.11.2019 aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista 2019. Koulutuksen järjestäjän tulee lukiolain (714/2018) 12 §:n mukaisesti hyväksyä näiden aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukainen opetussuunnitelma, joka otetaan käyttöön lukion aloittavilla opiskelijoilla 1.8.2021 lukien. Uuden opetussuunnitelman käyttöönotto etenee vuosiluokka kerrallaan.

Nettilukion aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma 2019 on laadittu koko Nettilukion yhteisenä prosessina OPH:n rahoittaman “Tulus- Tulevaisuuden lukioon suuntaamassa” -hankkeen tukemana vuosina 2019-2021. Opetussuunnitelmaprosessia käynnistettiin yhdessä Otavan Opiston aikuislukion sekä Mikkelin etä- ja aikuislukion henkilöstön kanssa, millä varmistettiin Mikkelin aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien yhteiset kaupunkikohtaiset pohjalinjaukset sekä perehdyttiin opetussuunnitelman uusiin tavoitteisiin yhteistyössä. Opetussuunnitelman yleistä osaa työstettiin koko Nettilukion henkilöstön voimin yhteisissä pedagogisissa tapaamisissa keväällä ja syksyllä 2020, minkä rinnalla oppiainekohtaiset osiot työstettiin aineryhmittäin. Opetussuunnitelman laatimiseen on osallistettu myös opiskelijoita valtakunnallisen opetussuunnitelman edellyttämällä tavalla, ensiksi opiskelijakyselyn avulla (syksy 2019) sekä tarjoamalla heille mahdollisuus kommentoida valmista opetussuunnitelmaluonnosta (kevät 2021).

Nettilukion opetussuunnitelmaan on sisällytetty paikallisina täsmennyksinä itsenäisen etäopiskelun vaikutuksia aikuisten lukiokoulutuksen toteutukseen kuvaamalla sen edellyttämää tukea, ohjausta ja muita kyseisen opiskelumuodon ominaispiirteitä. Näitä on konkretisoitu erityisesti luvuissa 3.4 Toimintakulttuuri sekä 4.1. Ohjaus. Yhtenä uutena keskeisenä elementtinä aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmiin on sisällytetty erityisopettajan työ: tämä on kuvattu myös Nettilukion opetussuunnitelmaan. Nettilukion opetussuunnitelman laadinnassa on kiinnitetty erityistä huomioita valtakunnallisen opetussuunnitelman uusien piirteiden toteutukseen Nettilukiossa, esimerkiksi laaja-alaisten osaamisten sisällyttämiseen opintojaksoille sekä näiden arviointiin opintojaksoilla samoin kuin työelämä- ja korkeakouluyhteistyön tukemiseen. Nettilukion opetussuunnitelmaprosessissa linjattiin näiden konkretisoimisesta ensisijaisesti Nettilukion lukuvuosisuunnitelmaan sekä Nettilukion oppimateriaaleihin. Valtakunnallista opintojaksotarjontaa on täydennetty paikallisilla opintojaksoilla. Nettilukion opetussuunnitelma sisältää myös valtakunnallisen opetussuunnitelma edellyttämät liitteet eli Nettilukion ohjaussuunnitelman ja kieliohjelman.  

Otavian Nettilukion aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma 2019 on rakentunut yhteisessä prosessissa Otavian ja Nettilukion arvojen ja toiminnan tavoitteiden näköiseksi asiakirjaksi, jonka opetus- ja ohjaushenkilöstö on valmis ottamaan käyttöön elokuussa 2021. Nettilukion opetussuunnitelma on laadittu valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden edellyttämällä tavalla ja se noudattaa sisällöltään valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteita.

Esitetään, että kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Nettilukion aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman 2019 käyttöönotettavaksi 1.8.2021 alkaen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Nettilukion aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman 2019 käyttöönotettavaksi 1.8.2021 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkittiin, että Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Nettilukion verkkokoulutuspäällikkö Miia Sivén esitteli asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtaja-rehtori ja lukiokoulutuksen rehtori, johtava rehtori

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.