Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Otavan Opiston aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma 2019

MliDno-2021-2074

Valmistelija

  • Marja Ukkonen, johtava rehtori, marja.ukkonen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Opetushallitus on päättänyt määräyksellään (OPH-2267-2019) 7.11.2019 aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista 2019. Koulutuksen järjestäjän tulee lukiolain (714/2018) 12 §:n mukaisesti hyväksyä näiden aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukainen opetussuunnitelma, joka otetaan käyttöön lukion aloittavilla opiskelijoilla 1.8.2021 lukien. Uuden opetussuunnitelman käyttöönotto etenee vuosiluokka kerrallaan.

Otavan Opiston aikuislukion lukiokoulutuksen opetussuunnitelma 2019 on laadittu yhteistyössä Otavian Nettilukion kanssa, ja se seuraa Nettilukion suunnitelmaa soveltuvin osin. Poikkeuksia löytyy ohjauksen vastuunjaosta ja lähiopetuksen järjestämisestä Otavan Opiston kampuksella. Niissä korostuu Otavan Opiston aikuislukion linjanvetäjän rooli ohjauksessa, viestinnässä ja kehittämistoiminnassa, yhteistyönä Otavian lukiokoulutuksen rehtorin ja aineenopettajien kanssa. Otavan Opiston aikuislukion opetussuunnitelmassa korkeakouluyhteistyötä käsittelevässä osiossa korostetaan erityisesti yhteistyötä lähiseutujen koulutuksen tarjoajien kanssa. 

Opetussuunnitelmasta tulee esille myös selvästi Otavan Opiston aikuislukion keskittyminen kestävän tulevaisuuden ja ekososiaalisen sivistyksen aihepiireihin. Otavan Opiston aikuislukio tarjoaa opiskelijoille myös oman paikallisen valinnaisen oppiaineen Kestävän tulevaisuuden opinnot. Kestävän tulevaisuuden opintojen opiskelun tavoitteena Otavan Opiston aikuislukiolla on, että opiskelijan laaja-alaisen osaamisen taidot kehittyvät edelleen ekososiaalisen sivistyksen arvojen ohjaamaan suuntaan. Erityisesti oppiaineen tehtävänä on kehittää opiskelijana tulevaisuuden kuvittelu ja ennakointikykyjä, sekä luoda laajempi ymmärrys systeemiajattelusta, ja näin tukea laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumista kokonaisvaltaisesti. 

Esitetään, että kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Otavan Opiston aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman 2019 käyttöönotettavaksi 1.8.2021 alkaen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Otavan Opiston aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman 2019 käyttöönotettavaksi 1.8.2021 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Merkittiin, että Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Otavan Opiston linjanvetäjä Lauri Ylä-Jussila esitteli asiaa kokouksessa.

Merkittiin, että Miia Siven ja Lauri Ylä-Jussila poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtaja-rehtori ja lukiokoulutuksen rehtori, johtava rehtori

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.