Kaupunkiympäristölautakunta, kokous 23.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Ulkopuolisen liikenteen rajoittaminen Kitereen yksityistiellä Ristiinassa

MliDno-2021-832

Valmistelija

  • Matti Kaira, yhdyskuntatekniikan valvoja, matti.kaira@mikkeli.fi

Kuvaus

Kitereen yksityistie (000-2015-K22267) sijaitsee Mikkelin kaupungin Ristiinan taajamassa. Tien pituus on 1,23 kilometriä ja se toimii koko pituudeltaan pysyvän asutuksen pääsytienä. Lisäksi tiellä on huomattava määrä ulkopuolista läpiajoliikennettä. Osakkaita tiekunnassa on 22 kappaletta, joista 21 taloutta on pysyvästi asuttuja. Tiellä on 40 km/h aluenopeusrajoitus, kuorma- ja pakettiautoilla läpiajo kielto sekä päissä liikennemerkit ”muu vaara” lisäkilvellä ”yksityistie”.

Mikkelin kaupunki avustaa Kitereen yksityistietä vuosittain kunnossapitoavustuksella, jonka suuruus on 700 € / kilometri, yhteensä 861 €. Lisäksi Kitereen yksityistie on saanut parantamisavustusta Mikkelin kaupungilta ja valtiolta (POSELY/70/2016) vuonna 2017 valmistuneeseen perusparannushankkeeseen yhteensä n. 144 000 €.

Kitereen yksityistien tiekunta on järjestänyt tiellään liikenne- ja ajonopeusmittauksen touko-kesäkuussa 2018. Tulosten mukaan keskimääräinen vuorokausiliikenne on 228 ajoneuvoa eli suurin osa liikenteestä on todennäköisesti ulkopuolisten tienkäyttäjien aiheuttamaa. Sallitun ajonopeuden ylitykset ovat huomattavia, suurin yksittäinen 114 km/h.

Kitereen yksityistie on useaan otteeseen tuonut esille huolensa liikenneturvallisuuden vaarantumisesta. Suuri liikennemäärä ja varsinkin suuret ajonopeudet aiheuttavat tieosakkaille huomattavaa haittaa meluna, liikenneturvallisuuden vaarantumisena ja jossain määrin myös kunnossapitokustannusten kasvuna.

Kitereen yksityistien tiekunta on päättänyt 1.11.2020 pitämässään vuosikokouksessa pykälän 16. kohdalla asettaa tien päihin liikennemerkit nro C2, moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty sekä lisäkilpi, joka sallisi tieosakkaiden kulkemisen. Tässä tapauksessa mahdollinen tekstillinen lisäkilpi (H24) olisi: Tonteille ajo sallittu. Tiekunta on hakenut Mikkelin kaupungilta tieliikennelain 71 § mukaista kunnan suostumusta edellä mainituille liikennemerkeille.

Mikkelin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta on 26.1.2021 kokouksessaan hyväksynyt perusteet yksityistieavustusten käsittelyyn vuodella 2021. Perusteissa on maininta, että mikäli kaupunki on avustanut yksityistien perusparantamista, tien käyttämistä muuhun kuin tieosakkaiden hyväksi tapahtuviin kuljetuksiin ei saa kieltää kymmenen vuoden aikana viimeisen avustuserän nostamisesta.

Yksityistielaki 85 § 2 momentti antaa ulkopuolisen liikenteen rajoittamiseen kuitenkin mahdollisuuden:

Jos muusta kuin tieosakkaiden hyväksi tapahtuvasta liikenteestä yksityistiellä aiheutuu huomattavaa haittaa kiinteistön tai rekisteriyksikön omistajalle tai liikenneturvallisuudelle, voidaan avustettavan tien käyttö kunnan suostumuksella muiden kuin tieosakkaiden hyväksi kieltää tai sitä rajoittaa taikka avustettava tie sulkea. Kunnan on pyydettävä ennen tällaisen suostumuksen antamista toimivaltaiselta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta lausunto.

Mikkelin kaupunki on pyytänyt Pohjois-Savon Ely-keskukselta lausunnon yksityistielain 85 § mukaisesti 12.11.2020 (liite 1). Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut lausunnon 7.1.2021 (liite 2). Lausunto puoltaa ulkopuolisen liikenteen rajoittamista liikennemerkein. Lausunnossa mainitaan, että tien käytön rajoittamiselle on olemassa laissa mainitut perusteet, eikä liikenteen rajoittamisesta aiheudu muille tien käyttäjille merkittävää haittaa, koska on olemassa toinen reitti ohittaa yksityistien läpiajo.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta myöntää Kitereen yksityistien tiekunnalle tieliikennelain 71 §:n mukaisen kunnan suostumuksen liikennemerkkien asettamiseen seuraavasti:                                                         

  • Kitereen yksityistien molempiin päihin liikennemerkit nro C2 (moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty) sekä tekstilliset lisäkilvet nro H24 (Tontille ajo sallittu).
  • Edellä mainittujen merkkien asentamisen yhteydessä Kitereen yksityistien molemmista päistä poistetaan kuorma ja pakettiautojen läpiajon kieltävät liikennemerkit.
     

Koska tieliikenteen säännökset koskevat myös yksityisiä teitä, on tienpitäjän huolehdittava siitä, että tien varteen asetettavat liikennemerkit täyttävät merkeille asetetut vaatimukset. Lisäksi tiekunnan toimielimen on huolehdittava yksityistielain 50 §:n mukaisesti siitä, että tien käytön rajoittamista koskevat tiedot ovat ajan tasalla kansallisessa tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä (digiroad).

Kitereen yksityistien kunnossapitoavustus lasketaan jatkossa luokan II mukaisesti.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jaakko Väänänen esitti, että tien kunnossapitoluokitusta ei alenneta ja kaupunki ottaa tien haltuunsa ja kaavoittaaa alueen, jolloin tiestä tulee kaavatie. Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on tullut kaupunkiympäristölautakunnan päätökseksi.

Tiedoksi

Infra- ja viheraluepalvelut, Kitereen yksityistie

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunkiympäristölautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.