Vanhusneuvosto, kokous 16.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Kysely kunnallisten vanhusneuvostojen asemasta, toimintatavoista ja vaikutusmahdollisuuksista (lisäpykälä)

Kuvaus

Vanhusneuvostojen tilanteesta ja käytännöistä eri kunnissa kaivataan lisää tietoa. Kuntien välillä tiedetään olevan eroja siinä, millaiset vaikutusmahdollisuudet vanhusneuvostoilla on kunnan asioissa. Myös vanhusneuvostojen kokoonpano, valinta ja toimintatavat eroavat kunnittain.  Vanhusneuvostoilla tulisi olla keskeinen rooli kaikissa ikäihmisiin vaikuttavissa asioissa laajasti kunnan eri toimialoilla. Toiminnan turvaaminen tulisi mahdollistaa myös koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Vanhusneuvostojen osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaaminen on erityisen tärkeää ikääntyneiden oikeuksien toteutumisen näkökulmasta.

Ihmisoikeuskeskus toteuttaa selvityksen kunnallisten vanhusneuvostojen tilanteesta. Hankkeen osana kaikille vanhusneuvostoille lähetetään kysely, minkä tarkoituksena on kartoittaa vanhusneuvostojen vaikutusmahdollisuuksia, hyviä käytäntöjä ja mahdollisia haasteita. Tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, millaisia hyviä käytäntöjä olisi hyvä siirtää kunnasta toiseen, ja miten vanhusneuvostojen työtä ja asemaa voidaan jatkossa tukea.

Kyselyn saatteessa todetaan: ”Teidän kokemuksenne ja näkemyksenne antavat tutkimuksen kannalta tärkeää tietoa ja asiantuntemusta, mitä kukaan muu ei voi korvata. Tutkimuksen onnistumiseksi jokaisen vanhusneuvoston vastaus on siksi erittäin arvokas. Antamianne tietoja käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Julkaistavia tutkimustuloksia käsitellään siten, ettei yksittäisten vanhusneuvostojen vastauksia voida erottaa tuloksista, eikä niistä voida tunnistaa yksittäisiä henkilöitä. Kyselyn tuloksista julkaistaan raportti alkuvuodesta 2021. Toimitamme sen teille sähköisesti raportin valmistuttua.”

Päätösehdotus

Vanhusneuvosto vastaa yhteisesti kyselyyn.

Päätös

Kyselyyn vastattiin vanhusneuvoston kokouksessa.

Tarja Nousiainen poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.