Vanhusneuvosto, kokous 16.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Kannanotto vanhusneuvoston toimintaedellytyksistä

Valmistelija

  • Arja Väänänen, hyvinvointikoordinaattori, arja.vaananen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain (410/2015) 27 §:n mukaan ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.

Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Vanhusneuvoston kokoonpano, valinta ja toimintatavat ovat kunnan päätettävissä.

Kunnanhallitus voi hyväksyä vanhusneuvostolle toimintasäännön, jossa todetaan vanhusneuvoston lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä, mitä tahoja jäsenet edustavat, vanhusneuvoston toimikausi, kokousten koollekutsuminen, puheenjohtajan valinta ja sihteerin tehtävien hoitaminen sekä toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen.

Vanhusneuvoston tehtäväkenttä ulottuu kaikkiin niihin tehtäviin, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön elinolosuhteiden ja palvelujen kannalta.

Vanhusneuvoston tehtäviin voi sisältyä muun muassa aloitteiden, kannanottojen ja lausuntojen tekeminen. Vaikuttamistehtävän hoitaminen edellyttää, että vanhusneuvosto saa hyvissä ajoin tiedot ajankohtaisista hankkeista ja myös sen oma-aloitteinen rooli on tärkeä.

Vanhusneuvosto ei ole kuntalain tarkoittama toimielin, joten sillä ei ole oikeutta tehdä muutoksenhakukelpoisia hallintopäätöksiä

Vanhuspalvelulain (980/2012) nojalla vanhusneuvosto on otettava mukaan vanhuspalvelulain mukaisen ikääntyneen väestön hyvinvointia koskevan suunnitelman valmisteluun ja palvelujen riittävyyden ja laadun arviointiin.

Toimintaedellytyksistä huolehtiminen tarkoittaa muun muassa sitä, että kunta osoittaa kokoustilan, huolehtii kokousten järjestämisestä ja vastaa kokouksista aiheutuneista kustannuksista. Toimintaan täytyy varata riittävät määrärahat. Erillinen määräraha talousarviossa jäntevöittää vanhusneuvoston toimintaa.

Mikkelin kaupungin yhteistoimintaneuvotteluissa syksyllä 2019 - alkuvuodesta 2020 on vähennetty myös vanhusneuvostotyöhön osoitettua työntekijäresurssia niin, että on resursoitu sihteerityöpanos kokousten järjestämiseen. Vanhusneuvosto esittää huolensa siitä, että ikäihmisten asioihin ennaltaehkäisevään ja ennakoivaan toimintaan paneutuminen kunnassa, asioiden valmistelu, toimeenpano ja kehittäminen edellyttävät merkittävästi enemmän työntekijäresurssia. Vanhusneuvostotyöhön tarvitaan enemmän resurssia kuin vain kokousten järjestäminen.

Asiantuntijatyö on oleellinen asioiden toimeenpanossa ja kehittämisessä. Nähdään, että korona-aika on tuonut uusia haasteita. Myös vanhusneuvoston toimintaan ovat olleet vaikutuksensa mm, siten että kokoukset järjestetään etäkokouksina, joka tuo omat haasteensa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Karttunen, hankarttune@gmail.com

Vanhusneuvosto käsittelee ja hyväksyy laatimansa kannanoton eteenpäin välitettäväksi.

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvostojen yhteisenä kannanottona ikäihmisten ja vammaisryhmien edustamien neuvostojen toimintaedellytyksiin liittyen nähdään ja edellytetään seuraavaa:

 - Nykytilanteessa vanhusneuvostolla ei ole edellytyksiä tehokkaaseen käytännön toimintaan ilman riittävää asiantuntevaa työntekijäresurssia.
 - Neuvoston jäsenillä ei ole mahdollisuutta saada ajantasaista riittävää tietoa eri toimialuiden valmistelussa olevista tai suunnitteilla olevista toimenpiteistä, joilla on vaikutusta ikäihmisten hyvinvointiin ja elinolosuhteisiin. Oikea-aikainen reagointi ei ole näin ollen mahdollista.
 - Neuvoston jäsenillä ei ole yhteyksiä eikä valtuuksia asioida valmistelutahojen kanssa.
 - Hyödyllisenä nähdään, että jokaisella palvelualueella sitoutetaan henkilö, jonka tehtävänä olisi informoida neuvostojen valmistelijaa ja sihteeriä kulloinkin esille nousevista ikäihmisten olosuhteisiin vaikuttavista hankkeista, tai neuvostojen esittämien asioiden etenemistilanteesta.

Vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto esittävät huolensa siitä, että ikäihmisten ja vammaisten henkilöiden asioihin ennaltaehkäisevään ja ennakoivaan toimintaan paneutuminen kunnassa, asioiden valmistelu, toimeenpano ja kehittäminen edellyttävät merkittävästi enemmän työntekijäresurssia. Vanhus- ja vammaisneuvostotyöhön tarvitaan enemmän resurssia kuin vain kokousten järjestämiseen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.