Kuvaus
Mikkelin sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue toteuttaa Mikkelin Kulttuurin unelmavuosi -hankkeen vuodelle 2022. Hanke on lähtenyt liikkeelle osana Saimaa-ilmiö 2026:n keskuskaupunkien kesken jaettuja kulttuurin unelmavuosia. Mikkeli toimii oman kulttuurin unelmavuoden toteuttajana ensimmäisenä, vuonna 2022.
Kulttuurin unelmavuoden tavoitteena on parantaa kulttuurin saavutettavuutta Mikkelissä ja nostaa sen näkyvyys uudelle tasolle. Tarkoituksena on aktivoida alueen toimijoita sekä kulttuurin harrastajia ja kuluttajia. Hankkeen kautta halutaan löytää uusia toimialat ylittäviä yhteistyömalleja, jotka voidaan juurruttaa osaksi Mikkelin kulttuurikenttää. Hanke tukee Mikkelin kaupungin strategista päämäärää hyvinvoivasta Mikkelistä, jossa painopisteet ovat yhteisöllisyydessä sekä aktiivisessa ja hyvinvointia tukevassa arjessa. Aktiivinen osallistuminen kulttuuritoimintaan lisää yhteisöllisyyttä, osallisuutta, sallivuutta ja vahvistaa luottamusta itseen ja elämään.
Hanke toteutetaan ajalla 1.1.2021-31.3.2023. Ensimmäisenä vuonna (2021) asukkaat ja toimijat pääsevät vahvasti osallistumaan sisällön suunnitteluun. Kohderyhmänä ovat kaikenikäiset. Kulttuuri halutaan tuoda keskelle arkea niin, ettei kulttuurin pariin tarvitse aina hakeutua. Kulttuuri voi yllättää kokijansa mistä vain, milloin vain ja myös täysin huomaamatta. Ohjelmasuunnittelussa otetaan huomioon kaikki kulttuurin ja taiteen osa-alueet: esittävät taiteet, audiovisuaalinen kulttuuri, kirjallisuus, muotoilu ja arkkitehtuuri, visuaaliset taiteet, kädentaidot, museot ja kulttuuriperintö, kulttuuritapahtumat sekä alueen ruokakulttuuri. Paikallisten toimijoiden lisäksi hankkeella tuodaan Mikkeliin valtakunnallisesti merkittäviä kulttuurielämyksiä ja Saimaa-ilmiö2026 yhteistyön myötä kansainvälistä sekä maakunnallista toimintaa.
Kulttuurin unelmavuotta esittelee vammaisneuvostolle hankepäällikkö
*********.
Päätös
Merkittiin, että vammaisneuvosto nosti ideana toteuttaa kulttuurin unelmavuoden aikana uudelleen Equal Art Mikkeli -tapahtuma. Tapahtuma ensimmäisen kerran toteutettiin vammaisneuvoston ja Invalidiliiton yhteistyönä syksyllä 2019. Esitettiin kuvailutulkkauksen hyödyntämistä.
Erityisryhmien työpajassa 4.11.2021 on nostettu ideoina kansalaisopiston kanssa "taidekylpylä" -toiminnasta, jossa on mahdollisuus eri taiteenlajien kokeiluihin, apuväineitä hyödyntäen. Hyppy-tapahtumaan on toivottu uutta ryhmää, "vapaat agentit". Jokaisesta Mikkelin teatterin omasta näytelmästä on toivottu vähintään yhtä esitystä suomalaiselle viittomakielelle tulkattuna. Suunnitelmissa on yhteistyö liikuntapalveluiden kanssa taiteen ja kulttuurin tuomisesta osaksi soveltavan liikunnan ryhmiä.
Edelleen kaikki ideat ovat tervetulleita kulttuurin unelmavuoteen.Ideoita voi lähettää hankepäällikölle tai jättää Mikkelin kaupungin Kulttuurin unelmavuoden sivuilta löytyvän lomakkeen kautta.
Esitys liitteenä.
Merkittiin, että Ismo Rahikainen poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana klo 17.16, Satu Hasanen poistui klo 17.39 ja hankepäällikkö ********* poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 18.04.