Vammaisneuvosto, kokous 24.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Talousarvio vuonna 2022/kasvatus- ja opetuslautakunta/vammaisneuvosto

Valmistelija

  • Arja Väänänen, hyvinvointikoordinaattori, arja.vaananen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vammaisneuvosto antoi lausunnon määräaikaan mennessä kaupunginhallitukselle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kauko Väisänen, vaisanen.kauko@gmail.com

Merkitään tiedoksi vammaisneuvoston lausunto:

Koulunkäynninohjaajia ei budjetin mukaan voida vähentää, ei todellakaan vaan niitä tulee lisätä nykyisestä noin kahteen sataan. Eteläisen aluekoulun valmistuttua tavoitellaan pärjättävän vähemmällä määrällä opettajia, onko realistinen tavoite? Inkluusion hyvä toteutus vaatii riittävät henkilöstöresurssit, säästötavoite on ainakin vammaisia syrjivä. Tulee kiinnittää erityistä huomiota kyseisen ison koulun toimivuuteen ja yhdenvertaisiin oppimisen edellytyksiin. Riittävällä hlöresurssilla mahdollistetaan henkilökohtaisten oppimistavoitteiden saavuttaminen. Kun vammaiselle henkilöille luodaan lapsena ja nuorena parhaat edellytykset saavuttaa taidot ja tiedot joihin kyvyt riittävät, on tuen tarve mahdollisesti vähäisempää aikuisiällä ja mahdollistetaan paras mahdollinen elämisen pohja. 

Perhepäivähoito ja ryhmäperhepäivähoito on monelle vammaiselle lapselle varmasti parempi vaihtoehto kuin päiväkoti, emme kannata ko. toimintojen lopettamista. Moni vammainen lapsi hyötyy päivähoidosta pienessä ryhmässä. Perhepäivähoidossa pystytään varmasti ottaman paremmin lapsen erityistarpeet huomioon. 

Erityisvarhaiskasvatuksen avustajia ei saa vähentää. Itäisen koulu- ja päiväkotialueen kokonaisratkaisussa tulee huomioida vammaisten lasten etu. Lukion luokkakokojen suurentaminen ei ole myöskään erityistä tukea tarvitsevien etu.

 

Lausunnon vakuudeksi

Kauko Väisänen                                                      Arja Väänänen
vammaisneuvoston puheenjohtaja                        vammaisneuvoston sihteeri

 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.