Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 26.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Tiedoksi

Valmistelija

  • Heikki Tanskanen, ympäristösuunnittelija, heikki.tanskanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Hulevesialtaan rakentaminen Urpolanlampeen ja käyttöoikeus, Mikkeli 

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 23.12.2022 antamallaan päätöksellä (Nro 79/2022, Dnro ISAVI/3966/2021) Mikkelin kaupungille luvan (vesitalouslupa, lupa rakenteelle ja pysyvä käyttöoikeus alueeseen) rakentaa Urpolanlammen vesialueelle tilavuudeltaan noin 5000 m3 hulevesien laadulliseen hallintaan tarkoitettu hulevesiallas. Rakenne on tarkoitus toteuttaa kiinteän penkereen asemesta kevytrakenteisena kelluvaan puomiin ja pohjaan alalaidastaan painotettuun verhoon perustuvana rakenteena. Vastaavaan periaatteeseen perustuvia tilapäisiä rakenteita on sovellettu vakiintuneesti erilaisten ruoppausten ja muiden vesirakennustöiden työnaikaisen haitan vähentämisessä (ns. silttiverho). Nyt ratkaistulla luvalla on myönnetty kaupungille lupa pitää vesialueella pysyvää hulevesien laadulliseen hallintaan tarkoitettua rakennetta ja siihen liittyvä pysyvä käyttöoikeus vesialueeseen altaan alueelle. Hankkeen tarve liittyy maankäyttö- ja rakennuslaissa kunnalle vuonna 2015 säädettyyn velvollisuuden järjestää laissa mainittujen oikeushyvien kannalta tarpeellisessa laajuudessa asemakaava-alueilta koottavien hule- ja kuivatusvesien johtaminen ja hallinta. Urpolanlammen altaaseen johdettavien hulevesiviemäreiden valuma-alueiden (pinta-ala noin 70 ha) hulevedet on johdettu tähän asti 1980 -luvulla toteutetulla hulevesiviemärillä, jossa ei ole hulevesien määrälliseen tai laadulliseen hallintaan liittyviä rakenteita. Valuma-alueen alueidenkäyttötapa on viime vuosikymmeninä tiivistynyt erilaisilla maankäyttöpäätöksillä siinä määrin merkittävästi, että vastaavaan laadulliseen hallintaan yltävää viivytysrakenteiden verkostoa on vaikea saavuttaa yksin valuma-alueen latvaosille rakennettavilla viivytysrakenteilla.

Allasalue on kuluneina vuosikymmeninä mataloitunut hulevesien kuljettamasta hienoaineksesta ja alueelle tätä kautta muodostuneeseen suotuisaan kasvualustaan on kehittynyt paikoin runsasta vesikasvillisuutta. Osana altaan toteutusta hulevesiviemäreiden edustan allasaluetta ruopataan kertyneestä löyhästä hienoaineksesta. Ruoppausmassat tiivistetään rannalle työnaikaisesti sijoitettavissa geotuubeissa.

Kaupunki esitti osana Urpolan altaan hakemusta tarkkailuohjelman, jolla seurataan työnaikaisten vaikutusten ohella allasrakenteen toimivuutta. Ohjelman sisältö hyväksyttiin osana päätöksen määräyksiä. Hulevesien hallinta varsinkin laadullisen hallinnan osalta on infrarakentamisen kyvykkyytenä vielä uusi kehittyvä alue. Kaupunki on käynnistänyt kuluneena vuonna käytännön, jossa rakenteiden käytön aikaisella seurannalla kerätään suunnitelmallisesti tietoa hulevesialtaisen toimivuudesta. Urpolan altaan toteuttamiseen liittyvästä seurannasta saadaan tarpeellista vaikuttavuustietoa hulevesien käsittelymenetelmistä.   

Päätöksen perusteluissa aluehallintovirasto on todennut, että vesialueelle veden laadun paranemisena saatava yleinen ja yksityinen hyöty on merkittävä. Hankkeesta yleisille tai yksityisille eduille saatava hyöty on huomattava verrattuna siitä yleisille tai yksityisille eduille koituviin menetyksiin. Luvan myöntämisen edellytykset ovat siten olemassa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.