Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 21.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Eläinlääkäripäivystyssopimuksen irtisanominen 1.1.2026 alkaen

MliDno-2022-5647

Valmistelija

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Eläinlääkintähuoltolain (765/2009) 13 §:n mukaan kunnan on järjestettävä päivystyspalvelu virka-ajan ulkopuolella tarvittavaa kiireellistä eläinlääkärinapua varten yhteistoiminnassa muiden kuntien kanssa yhtä tai useampaa seutu- tai maakuntaa vastaavalla päivystysalueella.  Kyseinen pykälä velvoittaa myös, että kiireellinen eläinlääkärinapu on järjestettävä päivystysalueella siten, että kotieläimiä, jotka ovat pienikokoisia ja voidaan siten vaikeuksitta kuljettaa eläinlääkärin vastaanotolle, ja kotieläimiä, joille annettava eläinlääkärinapu edellyttää eläinlääkärin käyntiä eläimen pitopaikassa, hoitaa pääasiassa eri henkilökunta.  

Kiireellisen eläinlääkäriavun järjestämisvelvoite säilyy kunnille myös uudessa, 1.1.2026 voimaan tulevassa, eläinlääkintähuoltolaissa.

Eläinlääkintähuoltolaki 285/2023 ja Laki eläinlääkintähuoltolain muuttamisesta 321/2024 9 §:n mukaan järjestäjän tulee järjestää sellainen eläimen äkillisen ja vakavan sairastumisen, vahingoittumisen tai sairauden vaikeutumisen edellyttämä välitön arviointi ja hoito, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai eläimen merkittävää kärsimystä, sekä eläimen lopetus eläinsuojelullisin perustein. Lain 10 § määrätään, että kiireellinen eläinlääkärinapu on järjestettävä sitä tarvitsevia eläimiä varten myös virka-ajan ulkopuolella.

Kiireellistä eläinlääkäriapua on annettava kaikille järjestäjän alueella oleville kotieläimille, jollei voida pitää olosuhteisiin nähden kohtuullisena, että eläin viedään saamaan eläinlääkärinapua järjestämisvastuussa olevan järjestäjän alueelle. Järjestämisvastuuseen kuuluvien eläinlääkäripalvelujen tulee olla saatavilla palveluiden käyttäjien kannalta kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisella etäisyydellä maantieteelliset olosuhteet huomioon ottaen.

Eläinlääkäripalvelut tulee järjestää siten, että eläinlääkäri käy tarvittaessa eläinten pitopaikassa, kun palveluja tuotetaan elintarvike- tai turkistuotantoa varten pidettäville kotieläimille, hevoseläimille sekä sellaisille muille suurikokoisille kotieläimille, joita ei voida ilman merkittävää vaivaa kuljettaa eläinlääkärin vastaanotolle.

Tällä hetkellä Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa on Mikkelin, Hirvensalmen, Mäntyharjun ja Pertunmaan osalta eläinlääkäripäivystys järjestetty sekapäivystyksenä Mikkelin kaupungineläinlääkäreiden ja heidän viransijaistensa voimin, ilman ostosopimuksia muiden ympäristöterveydenhuollon yksiköiden tai yksityisten palvelun tuottajien kanssa. Kangasniemen osalta eläinlääkäripäivystys on tuotettu osana Keski-Suomen maakunnallista eläinlääkäripäivystystä. Tämä sopimus on ollut voimassa Kangasniemen eläinlääkintähuollon liityttyä osaksi Mikkelin seudun ympäristöpalveluita. Sopimus on alun perin allekirjoitettu jo 5.1.2011.

Voimassa oleva Keski-Suomen maakunnallinen eläinlääkäripäivystyssopimus on viimeksi hyväksytty Mikkelin seudun ympäristölautakunnassa 17.11.2022, § 96 (MliDno-2022–5647), Mikkelin kaupungin hallituksessa 28.11.2022, § 455 ja allekirjoitettu 2.12.2022.  

Keski-Suomen maakunnallisen eläinlääkäripäivystyssopimuksen mukaan Keski-Suomen alueen eläinlääkäripäivystys järjestetään Keski-Suomen ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueiden sekä Mikkelin ympäristöpalveluiden osalta Kangasniemen kunnan muodostamalla maantieteellisellä alueella. Pohjoinen Keski-Suomi on mukana sopimuksessa vain lemmikkieläinpäivystyksen osalta. Sopimuksen mukaan kunnaneläinlääkärit huolehtivat alueella hyötyeläinpäivystyksestä ja Jyväskylän kaupunki järjestää eriytetyn maakunnallisen lemmikkieläinpäivystyspalvelun ja vastaa sen hallinnoinnista. Lemmikkieläinpäivystys järjestetään ostopalveluna. Jyväskylän kaupunki toimii kilpailuttajana ja laskuttaa muita sopijaosapuolia käytön (suoritteet) mukaisesti. Hyötyeläinpäivystyksen kuluista vastaa kunkin kunnaneläinlääkärin työnantaja. Mikkelin kaupungin vastuulla on 1/5-arki- ja viikonloppupäivystyksistä.

Maakunnallinen päivystyssopimus on toiminut hyvin ja se on ollut välttämätön Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden niukkojen eläinlääkäriresurssien ja Kangasniemen suuren pinta-alan ja kotieläintilojen määrän vuoksi.

Uusi, 1.1.2026 voimaan tuleva eläinlääkintähuoltolaki täsmentää kuntien vastuita eläinlääkintähuollon järjestämisestä. Myös ensisijainen velvollisuus järjestää eriytetty päivystys pien- ja suureläimille poistuu. Tämän vuoksi eläinlääkäripäivystyksen järjestämisen uudelleen suunnittelu 1.1.2026 alkaen on ajankohtaista.

Maakunnallinen päivystyssopimus voidaan irtisanoa elokuun loppuun mennessä päättymään kalenterivuoden lopussa. 1.1.2026 voimaan tuleva eläinlääkintähuoltolaki edellyttää eläinlääkäripalveluiden ja päivystyksen uudelleen suunnittelua. Tämän vuoksi on tärkeää, että suunnittelussa voidaan jo varhaisessa vaiheessa huomioida mukana olevat alueet ja ympäristöterveydenhuollon yksiköt. Sopimuksen irtisanomispäätöksen tekeminen hyvissä ajoin on Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden ja sopimusosapuolten etu.

Kotieläintilat ovat vähentyneet koko Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden toimialueella (Mikkeli, Hirvensalmi, Kangasniemi, Mäntyharju ja Pertunmaa). Tämä mahdollistaa omalta osaltaan siirtymisen yhteen päivystysalueeseen.

Keski-Suomen maakunnallisen eläinlääkäripäivystyssopimuksen irtisanominen vapauttaa Kangasniemellä työskentelevät eläinlääkärit toimimaan Mikkelin seudun päivityksessä. Kun Mikkelin seudun ympäristöpalvelut järjestävät päivystyksen koko alueella itse, sen ei osallistua eriytetystä pieneläinpäivystyksestä tuleviin ostosopimuskuluihin.

Mikkelin ympäristöpalveluiden yksin järjestämästä eläinlääkäripäivystyksestä voi kuitenkin tulla myös lisäkustannuksia, jotta toiminta saadaan vähemmän haavoittuvaksi ja päivystävän eläinlääkärin työkuorma ja vastuu eivät nouse kohtuuttomaksi. 

Päivystysalueen laajentuminen vaatii todennäköisesti ainakin ajoittaista kahden eläinlääkärin päivystämistä samanaikaisesti. Tällä hetkellä Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa on 7,2 eläinlääkärin virkaa. Tämä ei riitä siihen, että päivystäjiä olisi kerrallaan kaksi. Haavoittuvuus kasvaa vain yhden eläinlääkärin päivystäessä. Ulkopuolisten päivystäjien palkkaaminen vakituisten viranhaltijoiden lisäksi vähentää toiminnan haavoittuvuutta. 

Koko yksikön yhteinen päivystysalue lisää sekä eläintenomistajien että kaupungineläinlääkäreiden tasapuolista kohtelua.

Päivystysyhteistyö muiden seutuyksikköjen kanssa vähentäisi päivystyksen haavoittuvuutta, kun päivystäjiä olisi useampia, vaikka alue olisikin laaja. Keski-Suomen maakunnallisessa päivystyksessä tämä on toiminut hyvin.

Ongelmana koko Mikkelin ympäristöpalveluiden vastuulla oleva eläinlääkäripäivystyksen siirtämisessä osaksi Keski-Suomen maakunnallista eläinlääkäripäivystystä on se, että alueella on pien- ja suureläinpäivystys eriytetty. Mikkelin ympäristöpalveluiden jäsenkuntien kustannukset nousisivat todennäköisesti merkittävästi eriytetyn pieneläinpäivystyksen vuoksi ja pieneläinpäivystyksen järjestämiskustannukset vaihtelisivat kulloinkin voimassa olevan ostosopimuksen vuoksi. Myös lemmikkieläinten omistajien kustannukset ja matka päivystykseen kasvaisivat useimmissa tapauksissa merkittävästi.

Tällä hetkellä Kangasniemen alueella on kunnaneläinlääkäreiden tuottama suureläinpäivystys ja ostopalveluina yksityiseltä klinikalta ostettu pieneläinpäivystys. Asiakas maksaa eläimensä hoidosta korvauksen klinikalle klinikan määrittelemän hinnaston mukaisesti. Mikkelin seudun ympäristöpalvelut korvaa oman osansa päivystyksen järjestämiskustannuksista. 

Mikkelin seudun päivystyksessä on sekapäivystys, jossa kaupungineläinlääkäri tai kaupungineläinlääkärin viransijainen päivystää kunnaneläinlääkärin vastaanotolla. Omistajat maksavat hoitavalle eläinlääkärille kunnaneläinlääkäritaksan mukaisen palkkion ja Mikkelin seudun ympäristöpalveluilla lautakunnan päättämän klinikkamaksun. Päivystävä kaupungineläinlääkäri käy tilakäynneillä hoitamassa suureläimiä eläimen pitopaikassa. Yksittäiseen päivystyskäyntiin voi mennä useita tunteja.

Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto toteuttaa eläinlääkäripäivystyksen myös sekapäivystyksenä. Heillä on kaksi päivystysaluetta ja enemmän eläinlääkärin virkoja kuin Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa. Yhteistyösopimus heidän kanssaan voisi vähentää eläinlääkintähuollon haavoittuvuutta.

Tulevina vuosina ympäristöterveydenhuollon yksikköjen minimikokoa tullaan todennäköisesti kasvattamaan. Tällöin todennäköistä on se, että yksiköitä rakennetaan maakunnallisesti tai osaksi hyvinvointialueita. Yhteistyö Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon kanssa tulee todennäköisesti tiivistymään.

Keski-Suomen kuntien ympäristöterveydenhuollon yksiköiden kanssa tehty maakunnallinen sopimus eläinlääkäripäivystyksen järjestämisestä on näillä perusteilla tarkoituksenmukaista irtisanoa 1.1.2026 alkaen.

Mikkelin seudun eläinlääkäri päivystysalueen maantieteellinen laajentuminen kattamaan myös Kangasniemen tulee ottaa huomioon Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden eläinlääkintähuoltosuunnitelmassa sekä eläinlääkäriresurssien määrittelyssä vuoden 2026 alusta lähtien. On tärkeää myös selvittää mahdollisuuksia päivystysalueyhteistyöhön ainakin äkillisissä poikkeustilanteissa Etelä-Savossa ja myös Keski-Suomen maakunnallisen päivystyksen kanssa. 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta ehdottaa Mikkelin kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy, että liitteenä oleva Maakunnallinen sopimus eläinlääkäripäivystyksestä 25102022 irtisanotaan 1.1.2026 alkaen. 

Päivystysalueen maantieteellinen  laajentuminen tulee ottaa huomioon Eläinlääkintöhuoltosuunnitelmassa sekä resurssien määrittelyssä vuoden 2026 alusta lähtien.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikkelin kaupunginhallitus, kirjaamo

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.