Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 21.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 102 Määräyksen antaminen mönkijällä ajelusta aiheutuvaan meluhaittaan liittyen

MliDno-2024-3215

Valmistelija

  • Marita Savo, ympäristötarkastaja, Marita.Savo@mikkeli.fi

Kuvaus

Naapuriasukkaat osoitteessa Kauppatie 7 ovat valittaneet syksyllä 2023 ja uudelleen syksyllä 2024 läheisellä tontilla tapahtuvasta moottoriajoneuvoilla (mönkijöillä ja motocrosspyörällä) ajamisesta aiheutuvasta meluhaitasta.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluille 2.10.2024 lähetetyssä kirjallisessa samaa haittaa koskevassa vireillepanossa todetaan mm. seuraavaa:

Vaatimuksena on, että mönkijällä ajelu loppuu. Perusteluina esitetään mm., että melu mönkijällä ajelusta on niin kova, että se kuuluu sisälle saakka. Pihalla ei voi melun vuoksi olla. Mönkijällä ajelua on ollut vuonna -23 ja -24 keväästä syksyyn saakka. Ajelua on arki-iltaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin aamupäivästä iltaan saakka. Moottoriajoneuvoja oli kesällä -23 yksi ja pahimmillaan kolme. Kyse ei ole vaatimuksen mukaan normaaleista elämisen äänistä vaan toistuvasta, useamman tunnin yhtämittaisesta jatkuvasta moottoriajoneuvon/ajoneuvojen äänistä.

Vireillepanon mukaan melusta kärsivät osapuolet ovat ottaneet asian puheeksi syksyllä -23 ja kertoneet haitasta. Yhteydenoton jälkeen ajelu on jatkunut yhdellä mönkijällä. Taajamassa omakotitaloalueella ei pitäisi olla tämän kaltaista moottoriajorataa. Ajoratojen kuuluisi olla luvanvaraisia.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut lähetti saadusta vireillepanosta 3.10.2024 vastine- ja selityspyynnön Kauppatie 9:n omistajille. Pyynnössä pyydettiin selitystä siitä, mitä kerrottu ajaminen on ja mitä asialle aiotaan tehdä.

Kauppatie 9:n omistajilta saatiin 24.10.2024 kirjallinen vastaus.

Vastauksessa mm. kysytään, kuka voi vaatia mönkijällä ajelun loppuvan. Melu mönkijällä ajelusta ei voi olla niin kovaa, koska se on nelitahtimönkijä. Mönkijällä ajelu vuoden -23 ja vuoden -24 keväästä syksyyn ei pidä paikkaansa, ei edes arki-iltoina, koska pojan perhe asuu kauempana, eikä edes joka viikonloppu, koska mönkijä on heidän mökillään. Mönkijä on heillä ainoastaan silloin, kun se tuodaan heille vähäksi aikaa. Moottoriajoneuvoja on vain yksi ja naapurin pojan motocrossmopo. Isoäiti on pitänyt kirjaa pojanpojan ajamisesta. Vastauksessa kysytään, onko laitonta myös ruohonleikkurilla ajaminen tai vastaavat toimet.

Saapuneet asiakirjat ovat kokonaisuudessaan päätöksen oheismateriaalina.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen edustajat (ympäristöpäällikkö Hanna Pasonen ja ympäristötarkastaja Marita Savo) kävivät alueella 28.10.2024. Etukäteen sovittiin, että Kauppatie 9:n tontilla ajetaan samalla mönkijällä, jolla kiinteistön asukkaiden pojanpoika on tänä vuonna ajanut. Ajosta syntyvän melun taso mitattiin lyhytaikaisella mittauksella. Mittauksista tehtiin melunmittauspöytäkirja, joka on päätöksen oheismateriaalina.

Kyseessä on asemakaavoitettu alue Rantakylässä. Kauppatie 9:n tontin koko on 2 000 m2. Tontin noin puolella osalla on ajettu vuosien 2023 ja 2024 aikana mönkijällä ja vuonna 2023 motocrosspyörällä. Ajajat ovat olleet lapsia, Kauppatie 9:n omistajien pojanpoika ja naapurin poika. Naapurin poika oli lopettanut ajamisen sen jälkeen, kun Kauppatie 7:n asukkaat olivat valittaneet ajamisesta aiheutuvasta meluhaitasta. Kyse ei ole varsinaisesta ajoradasta vaan ajamiseen käytettävästä piha-alueesta.

Johtopäätökset

Tänä syksynä ajamiseen on käytetty nelitahtista nuorisomönkijää. Vaikka asiasta on valitettu suoraan kiinteistön omistajille, ajamista kiinteistöllä on jatkettu.

Ajaminen ei ole ollut jokapäiväistä eikä jokaviikkoista, mutta kuitenkin toistuvaa.

Mönkijästä lähtevä ääni ja sen toistuvuus poikkeaa tavanomaisina pidettävistä taajama-alueen omakotitaloalueen toiminnoista (ruohonleikkuri, moottorisaha jne.) aiheutuvista äänistä. Ajoalueesta on lyhimmillään matkaa naapurissa sijaitsevan toisen omakotitalon tontille noin 30 metriä.

Päätökseen käytetyt sovelletut oikeusohjeet:

Ympäristönsuojelulaki (2014/527) 5 § 1 mom. kohdat 1), 2 g) ja 3), 180 §, 200 §                    

Määritelmät

5 §

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) päästöllä ihmisen toiminnasta aiheutuvaa aineen, energian, melun, tärinän, säteilyn, valon, lämmön tai hajun päästämistä, johtamista tai jättämistä yhdestä tai useammasta kohdasta suoraan tai epäsuorasti ilmaan, veteen tai maaperään;

2) ympäristön pilaantumisella sellaista päästöä, jonka seurauksena aiheutuu joko yksin tai yhdessä muiden päästöjen kanssa:

.....

g) muu näihin rinnastettava yleisen tai yksityisen edun loukkaus;

3) ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavalla toiminnalla...... alueen käyttämistä tai toiminnan järjestämistä siten, että siitä saattaa aiheutua ympäristön pilaantumista;

180 § (19.12.2018/1166)

Määräys pilaantumisen ehkäisemiseksi

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi toimittamansa tarkastuksen nojalla antaa ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaa toimintaa koskevan yksittäisen määräyksen, joka on tarpeen pilaantumisen ehkäisemiseksi. Määräys voi koskea toimea tai rajoitusta, toiminnan tarkkailua tai tiedottamista taikka valvontaa varten tarpeellisten tietojen antamista. Määräys ei voi koskea luvanvaraista, ilmoituksenvaraista eikä rekisteröitävää toimintaa. Määräyksen on oltava kohtuullinen ottaen huomioon toiminnan luonne ja ympäristön pilaantumisen merkittävyys.                
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta päättää antaa kiinteistön Kauppatie 9:n omistajille seuraavan ympäristönsuojelulain 180 §:n mukaisen määräyksen:

Valituksenalainen moottoriajoneuvoilla (mönkijät tai vastaavat) ajaminen Kauppatie 9:n tontilla tulee lopettaa tämän päätöksen tiedoksisaannin jälkeen heti. Ajaminen tulee siirtää asianmukaiseen paikkaan, jossa suojaetäisyyttä häiriölle altistuviin kohteisiin tulee nykyistä enemmän.

Tätä päätöstä tulee noudattaa muutoksenhausta huolimatta. (YSL 200 §)

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

   Kauppatie 7:n ja 9:n asukkaat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ja/tai päätöksen asiankäsittelystä peritystä maksusta haetaan muutosta kirjallisella valituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa ympäristönsuojelulain (527/2014) 191 §:n perusteella hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät,
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät,
  • valtion valvontaviranomainen ja vaikutusalueen edellä mainitun muun kunnan ympäristönsuojeluviranomainen,
  • muu asiassa yleistä etua valvovalla viranomainen.


Valitusaika
Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista valitusviranomaiselle.

Valituskirjelmän on oltava perillä valitusviranomaisella määräajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen virka-ajan päättymistä.

Valituskirjelmä liitteineen voidaan lähettää myös faksina tai sähköpostilla, jolloin valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

Asianosaisen ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä päätöksen julkaisemisajankohdasta yleisessä tietoverkossa viranomaisen verkkosivuilla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 65100 Vaasa
Puhelinnumero: 029 56 42780
Faksinumero: 029 56 42760
Sähköpostiosoite: vaasa.hao@oikeus.fi
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00­–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.