Valmistelija
Jukka Savolainen, kaupunginlakimies, jukka.savolainen@mikkeli.fi
Kuvaus
Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kantelu asiasta, jota Mikkelin seudun ympäristölautakunta on käsitellyt kokouksessaan 6.9.2018 (§ 86). Asia koski Mikkelin seudun ympäristölautakunnalle osoitettua hallintopakon vireillepanohakemusta pelloksi raivatun metsälohkon kunnostamiseksi ympäristölautakunnan 7.12.2017 antaman päätöksen (MLiDno-2017-2280) osin noudattamatta jättämisen takia. Kyseiselle metsälohkolle on haudattu lampaan lantaa (lampolan pehkua).
Liitteenä eduskunnan oikeusasiamiehen selvityspyyntö ja kantelu liitteineen (3).
Ympäristölautakunta on käsitellyt asiaa kokouksissaan 7.12.2017 (§ 49), 8.3.2018 (§ 36) ja 26.4.2018 (§ 48). Ympäristölautakunta on kokouksessaan 7.12.2017 päättänyt, että peltolohkolle Uusikuu (492-07353-29) haudattu lanta tulee kaivaa ylös viipymättä sääolosuhteiden salliessa, kuitenkin viimeistään 30.6.2018, ja käsitellä siten kuin 8.9.2017 tehtyä tarkastuskäyntiä koskevassa tarkastuspöytäkirjassa on ohjeistettu.
Ympäristötarkastaja on tehnyt tilalle tarkastuksen 7.6.2018 ja todennut, että vaaditut kunnostustoimet on tehty ja maahan haudattu lanta on kaivettu ja varastatoitu aumavarastoon. Aumavarasto on nitraattiasetuksen mukainen. Mikkelin seudun ympäristölautakunta on kokouksessaan 6.9.2018 merkinnyt asian tiedoksi.
Eduskunnan oikeusasiamiehelle osoitetussa kantelussa kantelun tekijä arvostelee asian esittelyä lautakunnalle. Kantelun tekijän mukaan lautakunnalle annettiin virheellistä tietoa alueen kunnostamisesta ja kaikesta lannan ylöskaivamisesta. Kantelun tekijän mukaan vaadittuja kunnostustoimia ei ole tehty koska lantaa on kaivettu ylös vain yhdestä kohdasta. Kantelun tekijä pyytää, että asia palautetaan uudelleen ympäristölautakunnan käsittelyyn.
Lisäksi kantelussa tuodaan esille, että vireillepanohakemus käsiteltiin ilmoitusasiana ja vaatimusosa jätettiin käsittelemättä. Asia merkittiin tiedoksi eikä asiaan liitetty mahdollisuutta valittaa.
Mikkelin seudun ympäristölautakunta on tutustunut eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtyyn kanteluun ja antaa asiassa seuraavan selvityksen:
Ympäristölautakunta on määrännyt kokouksessaan 7.12.2017, että virheelliset toimintatavat lannan käsittelyssä korjataan ensisijaisesti ympäristövalvonnallisin keinoin. Peltolohkolle Uusikuu (492-07353-29) haudattu lanta tulee kaivaa ylös viipymättä sääolosuhteiden salliessa, kuitenkin viimeistään 30.6.2018, ja käsitellä siten kuin 8.9.2017 tehtyä tarkastuskäyntiä koskevassa tarkastuspöytäkirjassa on ohjeistettu.
Kiinteistölle, jolla lampolan pehkua on haudattu maahan, on tehty tarkastuskäynti 7.6.2018. Tarkastuskäynnillä on todettu, että maahan haudattu, lampolasta tyhjennetty lähes maatunut lanta on kaivettu ylös kuopasta ja se on laitettu aumaan lohkolle Uusikuu. Lisäksi tarkastuskäynniltä laaditussa muistiossa on todettu, että aumavarastointi on toteutettu ns. nitraattiasetuksen vaatimusten mukaisesti. Auman pohjalla oli runsaasti olkea ja auma oli peitetty tiiviillä peitteellä. Aumassa oli ainesta arviolta 10…15 kuutiota.
Tilan omistajat ovat antaneet oman vastineessaan lannan ja muun orgaanisen aineksen tuomisesta ja käsittelystä lohkolla Uusikuu. Vastine on päivätty 8.11.2017 ja esitetty ympäristölautakunnalle asian käsittelyn yhteydessä 7.12.2017 (§ 49, Liite 3). Vastineessa on esitetty arvio lohkolle Uusikuu tuodun lannan määrästä. Kantelun tekijän mukaan lantaa on haudattu peltolohkolle usean vuoden ajan. Ympäristöpalvelut on tehnyt alueelle tarkastuskäynnit 5.7.2017, 8.9.2017 ja 7.6.2018. Tarkastuskäynneillä ei ollut mahdollista tehdä havaintoja kyseiselle lohkolle mahdollisesti aiempina vuosina haudatusta lampaan lannasta. Lohkolle Uusikuu haudattua lantaa on kaivettu ylös ja sijoitettu aumaan kesäkuussa 2018. Tilan omistajia on ohjeistettu, että lanta on mahdollista käyttää tilalla lannoitteena peltoviljelyssä tai luovuttaa toiselle tilalle, jonka kanssa on tehty lannanluovutussopimus. Arviot maahan haudatun lannan määrästä ja ylös kaivetun lannan määrästä eivät täsmää mutta tarkastuskäynnin perusteella kyseiseltä lohkolta ei havaittu sellaisia alueita, jossa olisi silmämääräisesti tarkasteltuna ollut lantaa haudattuna tai jotka olisivat olleet kunnostuksen tarpeessa. Lampolan pehkuun on ollut alunperin sekoittuneena runsaasti heinää, joten lannan määrä on ollut pienempi kuin koko maahan kaivetun pehkun määrä. Lanta myös maatuu nopeasti eikä Ympäristöpalveluilla ei ole mahdollisuutta selvittää lannan määrää tai lannan osuutta mullasta / metsämaasta koko peltolohkolta, jos alueelta ei ole silmämääräisesti havaittavissa väärinkäytöksiä lannan käsittelyssä. Ympäristöpalvelujen mukaan ympäristölautakunnan päätöstä 7.12.2017 on noudatettu riittävällä tavalla.
Asetukseen 1250/2014 liittyvään ilmoitusvelvollisuuteen ei liity velvollisuutta päätöksentekoon eikä näin ollen mahdollisuutta muutoksenhakuun ole koska aumausilmoituksesta ei tehdä valituskelpoista päätöstä. Ottaen huomioon asian aiemmat käsittelyt, ympäristölautakunta katsoo, että merkitsemällä hallintopakon vireillepanon lannalla haudatun alueen kunnostamiseksi tiedoksi kokouksessaan 6.9.2018, asian käsittelylle, ja kunnostustoimenpiteiden ja viranhaltijoiden tekemien arvioiden riittävyyden arvioinnille on tarjottu riittävät ja hyvän hallintotavan mukaiset edellytykset.
Päätösehdotus
Esittelijä
Petri Pekonen, petri.pekonen2@gmail.com
Mikkelin seudun ympäristölautakunta hyväksyy esitetyn selvityksen eduskunnan oikeusasiamiehelle lannan hautaamista koskevan asian käsittelystä ympäristölautakunnan kokouksessa 6.9.2018.