Valmistelija
Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi
Tiia Tamlander, talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi
Kuvaus
Mikkelin kaupunginhallitus on päätöksellään 7.12.2021 § 520 (Hankintapäätös, työllisyydenhoidon kehittämiskumppanuussopimus) päättänyt Mikkelin kaupungin hankintapalvelujen tekemän kilpailutuksen jälkeen työllisyydenhoitoon liittyvän palvelukokonaisuuden hankinnasta vuosille 2022 ja 2023. Kilpailutuksessa ja päätöksessä on huomioitu kuntouttavan työtoiminnan siirtyminen hyvinvointialueen vastuulle ja tämä osa palvelukokonaisuudesta ei sisälly Mikkelin kaupungin sopimuksen kokonaisuuteen enää vuoden 2023 osalta.
Työllisyydenhoidon palvelukokonaisuudella on haluttu vaikuttaa vuonna 2006 voimaan tulleeseen työmarkkinatuen rahoitusuudistukseen, jossa 50 % työmarkkinatuen rahoituksesta tuli kunnan maksettavaksi sen jälkeen kun työmarkkinatukea oli työttömälle maksettu 500 päivää työttömyyden perusteella. Vuonna 2015 rahoitusosuutta muutettiin niin, että kuntien osuus rahoituksesta oli 70 %, mikäli työmarkkinatukea oli työttömälle maksettu yli 1000 päivää työttömyyden perusteella. Kuntien osallistamisella työmarkkinatuen rahoitusosuuteen haluttiin vahvistaa aktivoivaa työvoimapolitiikkaa varsinkin pitkään työttömänä olleiden kohdalla. Tämän seurauksena kunnat ovat lisänneet varsinkin kuntouttavan työtoiminnan määrää, joka asiakkaan palvelun aikaisesti pidättää kunnan velvollisuuden työmarkkinatuen rahoitusosuudesta.
Työvoimapalveluiden uudistuksen (TE2024) yhteydessä myös työttömyysturvan rahoitusmalli uudistetaan. Uudistuksen myötä kunnan vastuu työttömyysetuuksien rahoituksesta koskee jatkossa työmarkkinatuen lisäksi myös peruspäivärahaa sekä perusosan suuruista osuutta ansiopäivärahasta. Vastuu työttömyysturvan rahoituksesta alkaa nykyistä aiemmin (100 päivää/10 %) ja kasvaa portaittain aina 50 % osuuteen (700 päivää). Merkittävä muutos on se, että enää työttömän ohjautuminen työllistymistä edistävään palveluun ei pidätä kunnan rahoitusosuusvelvoitetta vaan ainoastaan työllistyminen ilman palkkatukea huomioidaan valtionosuuksissa myönteisesti.
Vastatakseen uuteen rahoitusvastuuhaasteeseen Mikkelin kaupungin työllisyyspalvelut ja hankintapalvelut käynnistävät hankintaprosessin, jonka tavoitteena on lisätä avoimille työmarkkinoille työllistymisen edellytyksiä ja saada sitä kautta myönteisiä vaikutuksia sekä alueen elinkeinoelämään, mutta myös kaupungin talouteen. Hankinnan luonne on vahvasti tulosperustainen ja toteuttaa ajatusta ”vain tuloksesta maksetaan”. Hankinnan onnistumiseksi prosessissa on määrä hyödyntää asiantuntijaorganisaatio Sansian palveluja hankinnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Tämä tehdään sen vuoksi, ettei hankinnassa toteutuisi tulosperustaisen hankinnan yleisimmät riskit. Näitä ovat olleet esim. liian tiukat/löyhät ehdot, jolloin tulosta ei synny lainkaan tai tulos olisi syntynyt ilman palveluakin. Hankinnan arvoksi vuodelle 2024 arvioidaan 350 000 euroa. Vuosille 2025 ja siitä eteenpäin hankinta kohdistuu tilanteeseen, jossa Mikkelin kaupunki on osa laajempaa työvoimapalvelualuetta. Tämä seikka otetaan huomioon sekä hankinnan suunnittelussa että TE2024 uudistuksen valmistelussa.
Hankintasäännön liite A (KH 17.4.2023 § 157) mahdollistaa Mikkelin kaupungin ja muiden julkisyhteisöjen omistaman Sansia Oy:n palveluiden hyödyntämisen hankintalain mukaisten hankintojen toteuttamisessa. Sansia tuottaa omistaja-asiakkailleen mm. hankinta- ja sopimushallinnan palveluita. Sansia voi toteuttaa hankinnat asiakkaiden antamien toimeksiantojen perusteella joko yhteishankintana tai asiakkaalle tehtävänä erillishankintana, hankintalain säännöksiä noudattaen. Palvelu kattaa alusta loppuun saatetun hankintakokonaisuuden, mukaan lukien sopimushallinnan. Palvelun käyttö on omistaja-asiakkaille veloituksetonta. Hankintasäännön liitteen A mukaan talousjohtaja voi päättää hankintojen ulkoistamisesta Sansia Oy:n toteutettavaksi 300 000 euron rajaan asti. Tätä suuremmista sekä useampien toimialojen ja/tai kaupunkikonsernin yhteisten hankintojen ulkoistuksista tehdään päätökset toimielimissä. Työllisyyspalveluiden kohdalla toimielin on kaupunginhallitus.
Ulkoistetun hankinnan kohteen ja sisällön määrittäminen tapahtuu hankinnasta vastaavan yksikön toimesta Sansia Oy:n tukemana. Sansia vastaa hankintaprosessin käytännön toteuttamisesta ja hankintalain sekä vaativien palveluhankintojen toteuttamisen asiantuntemuksesta. Valmisteluprosessiin sisällytetään markkinavuoropuhelu ja hankinnan erityispiirteiden tunnistaminen. Hankinnan uudenlaisen toteutustavan ja laajuuden vuoksi on perusteltua hyödyntää hankinnan toteutuksessa Sansia Oy:n palvelumallia onnistuneen lopputuleman varmistamiseksi.
Päätösehdotus
Esittelijä
Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus hyväksyy tulosperustaisen työvoimapalvelun hankinnan ulkoistamisen Sansia Oy:n toteutettavaksi.