Valmistelija
Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi
Heidi Lepistö, työsuojelupäällikkö, Heidi.Lepisto@mikkeli.fi
Kuvaus
Työnantajan on järjestettävä lakisääteinen ennaltaehkäisevä työterveyshuolto henkilöstölleen (Kela 1 korvattavuus, Työterveyshuoltolaki 2001/1383). Sairaanhoitopalvelujen järjestäminen henkilöstölle on työnantajalle vapaaehtoista (Kela 2 korvattavuus). Mikkelin kaupungin henkilöstön työterveyshuoltopalveluihin on kuulunut lakisääteinen ennaltaehkäisevä työterveyshuolto ja työterveyspainotteinen sairaanhoito. Kaupunki on ostanut henkilöstönsä työterveyshuoltopalvelut Etelä-Savon työterveydeltä, jonka Pihlajalinna Oy osti keväällä 2022.
Työterveyshuollon toimintaa ohjaa sitä koskeva lainsäädäntö ja sen soveltamisala on sidottu työturvallisuuslakiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki työnantajana noudattaessaan työturvallisuuslakia, on velvollinen järjestämään työntekijöilleen lakisääteisen työterveyspalvelun. Sairaanhoidon palveluiden sisällyttäminen työterveystoimintaan on työnantajalle vapaaehtoista. Sairaanhoidon palvelun toteuttaminen työnantajan toimesta on Suomessa tavanomaista, koska sen hyöty nähdään työkykyisyyden varmistamisessa sekä työkykyriskien hallinnassa.
Yleensä palvelun toimittajat kilpailevat hinnalla. Tällä kertaa hinta lyödään lukkoon, ja kilpailu perustuu laatuun ja mahdollisiin hintaan sisältyviin lisäpalveluihin. Suunnilleen samalla rahalla on siis tarkoitus tarjota laajemmat palvelut ja niiden saatavuus.
Työterveyshuollon laatukriteereissä otetaan kantaa muun muassa vaadittuihin työkykyä ja terveyttä edistäviin palveluihin ja käytäntöihin, työterveysyhteistyön muotoihin ja rakenteisiin palveluntuottajan ja työnantaja-asiakkaan välillä sekä raportointiin. Vapaaehtoisten sairaanhoitopalvelujen osalta korostetaan hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaisia työterveyspainotteisia yleislääkäritasoisia sairaanhoitopalveluja. Laatukriteereissä otetaan myös kantaa työterveyshuollon palvelujen saavutettavuuteen, kilpailutettavan kokonaisuuden palveluverkkoon, prosessien sujuvuuteen sekä digitaalisiin työvälineisiin.
Konsernista, Mikkelin kaupungin, lisäksi tarjouspyynnössä ovat mukana Etelä-Savon koulutus Oy ja kehitysyhtiö Miksei Oy.
Vuonna 2021 Mikkelin kaupungin järjestämän työterveyshuollon piirissä oli yli 2000 työntekijää ja työnantajan järjestämän työterveyshuollon kustannukset olivat 1 045 626 miljoonaa euroa.
YT-neuvottelukunnalle esitellään kilpailutusprosessi ja päätöksenteon aikataulu.
Päätösehdotus
Esittelijä
Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi
YT-neuvottelukunta keskustelee asiasta ja toteaa, että asia on käsitelty yhteistoiminnassa.
Päätös
YT-neuvottelukunta käsitteli työterveyshuollon kilpailutusta ja aikataulua ja totesi, että asia on käsitelty yhteistoiminnassa.
Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.