Kuvaus
Vuoden 2025 alussa voimaan tullut rakentamislaki edellyttää joitakin muutoksia myös kaupungin hallintosääntöön. Toimivaltuuksia ei muuteta, mutta hallintosäännön määräykset tulee muuttaa uuden lain terminologiaa ja tarkempaa tehtävien määritytä vastaaviksi. Näitä muutoksia ei ollut mahdollista päättää vielä joulukuussa 2024, jolloin hallintosääntöä päivitettiin edellisen kerran. Uuden rakentamislain viimeisimmät muutokset hyväksyttiin eduskunnassa vasta 19.12.2024 ja tuollon muutettiin myös eräitä toimivaltuuksiin liittyviä pykäliä.
Aiemmat viittaukset maankäyttö- ja rakennuslakiin muutetaan koskemaan rakentamislakia ja alueidenkäyttölakia, johon maankäyttö- ja rakennuslain voimaan jääneet osat nyt kuuluvat. Maankäyttö- ja rakennuslaki joudutaan tietyissä määräyksissä pitämään myös mukana, koska ennen 1.1.2025 vireille tulleet asiat käsitellään loppuun asti vanhan lain mukaisesti.
Muuten muutokset koskevat kaupunkikehityslautakunnan alaisen lupa- ja valvontajaoston erityistä toimivaltaa (hallintosäännön § 30). Rakentamislaissa on useissa pykälissä käytetty aiemmasta poiketen ilmaisua "kunta päättää", jolloin hallintosäännössä on määrättävä, mikä toimielin tuota kunnan päätösvaltaa käyttää. Joissakin uuden lain pykälissä on toimivalta määrätty suoraan rakennusvalvontaviranomaiselle. Asiallisesti toimivaltaa ei esitetä nyt muutettavaksi, mutta kun uudessa laissa tehtävät ja toimivaltuudet on jaettu aiempaan pienempiin osiin, on myös hallintosäännön pykäliä täsmennettävä vastaavalla tavalla.
Eräiden lupien nimiä on uudessa laissa muutettu ja ne tulee kirjata myös hallintosääntöön uudessa muodossa. Vanhat nimetkin joudutaan tässä vaiheessa säilyttämään tekstissä, koska ennen 1.1.2025 vireille tulleissa lupa-asioissa käytetään aiemman lain mukaisia termejä. Aiemmat rakennuslupa ja toimenpidelupa ovat uudessa laissa rakentamislupia. Rakentamislupa voidan jakaa kahteen osaan, jolloin voidaan ensin hakea sijoittamislupa ja myönteisen päätöksen jälkeen lupa varsinaiseen rakennushankkeen toteuttamiseen. Poikkeamislupia on jatkossa useita eri tyyppejä. Poikkeamislupaa voidaan tarvita myös sellaisessa tilanteessa, jossa itse rakennus ei kokonsa puolesta tarvitse rakentamislupaa, mutta rakentamisessa halutaan poiketa esimerkiksi kaavamääräyksistä. Suunnittelutarveratkaisua ei enää uudessa laissa mainita, mutta sekin joudutaan toistaiseksi terminä säilyttämään mukana.
Käytännössä toimivalta lupa-asioissa on delegoitu palvelualueen toimintasäännössä viranhaltijoille, jotta lupaprosessiin ei tule viivettä toimielinten kokousaikataulujen takia. Oikaisuvaatimukset sekä pakkokeinoasiat käsitellään jatkossakin lupa- ja valvontajaostossa.
Nämä hallintosäännön määräykset on syytä määrätä tulemaan voimaan heti, jotta vältetään mahdolliset ristiriitaisuudet rakentamislain määräysten kanssa käsiteltäessä uusia lupahakemuksia.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että hallintosääntöä muutetaan edellä esitetyillä muutoksilla ja muutokset tulevat voimaan heti.
Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.