Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Johtavassa asemassa olevat viranhaltijat 1.1.2024 lukien

MliDno-2024-186

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginhallitus on määrittänyt johtavassa asemassa olevat virat, jotka ovat työaikakorvausten suorittamista koskevien rajoitusten piirissä 28.5.2018 § 215. Tämän päätöksen jälkeen kaupungin organisaatiossa on tapahtunut muutoksia, jonka takia tätä määrittelyä tulee päivittää.

Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES 2022 – 2025) sopimuksen työaikaluvussa (§ 21) on määräys työaikakorvauksen suorittamista koskevista rajoituksista ja määräys johtavassa ja itsenäisessä asemassa olevien työaikakorvauksista. Työaikakorvaukset, joita ei makseta johtavassa asemassa oleville ovat lisä-, yli- ilta-, yö-, vuoro-, lauantai- ja sunnuntaityöstä sekä varallaolosta maksettavat korvaukset.

KVTES työaikaluvun 21 § 2 momentissa todetaan ne viranhaltijat/työntekijät, joille ei makseta korvauksia, ellei kunnan toimivaltainen viranomainen harkitse sitä kohtuulliseksi. Näitä ovat mm. kunnanjohtaja, kunnan johtoryhmän jäsen, virastopäällikkö, tulosalueen johtaja tai vastaavassa asemassa oleva, kunnan liikelaitoten tai toimialanjohtoryhmän jäsen. Soveltamisohjeen mukaan johtavassa asemassa olevan viranhaltijan/työntekijän tehtävien luonne on sellainen, ettei työajan käyttöä yleensä voida valvoa tai työajan käytön tarkka valvonta ei ole tarkoituksenmukaista. Tästä huolimatta, jokaisella kvtes:n soveltamispiirissä olevalla viranhaltijalla ja työntekijällä on kvtes:n sopimuksen mukaan määräytyvä säännöllinen työaika, riippumatta siitä kuuluuko hän työaikakorvausten suorittamisen piiriin vai ei. Kunnan toimivaltainen viranomainen päättää, milloin kyseessä on sellainen kunnan toimialan, tulosalueen tai viraston johtoryhmä, jonka jäsenelle ei suoriteta työaikakorvauksia.

Työaikaluvun 21 §:n 2 momentin soveltamisohjeessa todetaan edelleen, että tässä päätöksenteossa tulee ottaa huomioon toimialan/tulosalueen/viraston koko, johtoryhmän jäsenten asema työnantajan organisaatiossa ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Muita asiaan vaikuttavia seikkoja ovat esim. kunnan asukasmäärä ja kuntaorganisaation koko. Johtoryhmän jäseniksi ei katsota varajäseniä eikä niitä, joilla on kokouksessa läsnäolo-oikeus. Virastopäälliköitä ja vastaavassa asemassa olevia on yleensä vain suurissa kaupungeissa.

Määräyksen soveltaminen Mikkelin kaupungissa

Mikkelin kaupunki on määrittänyt vuonna 2018 sopimusmääräyksen mukaan johtavassa asemassa olevat viranhaltijat. Johtavassa asemassa ovat olleet kaupungin johtoryhmä, tulosaluejohtajat sekä liikelaitoksen johtajat.  Organisaatio- ja nimikkeenmuutosten johdosta on syytä päivittää johtavassa asemassa olevat viranhaltijat. Toimivaltainen viranomainen päättää, milloin kyseessä on sellainen kunnan/kuntayhtymän toimialan, tulosalueen tai viraston johtoryhmä, jonka jäsenelle ei suoriteta tässä pykälässä tarkoitettuja työaikakorvauksia. Päätöksessä tulee ottaa huomion toimialan/tulosalueen/ viraston koko, johtoryhmän jäsenten asema työnantajan organisaatiossa ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Muita asiaan vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi kunnan asukasmäärä ja sitä kautta kuntaorganisaation koko. Tarvittaessa asiasta neuvotellaan paikallisesti asianomaisten viranhaltija- ja työntekijäjärjestöjen edustajien kanssa ja asiassa pyritään yhteisymmärrykseen. Pääsopijajärjestöjen pääluottamusmiesten kanssa on asiasta neuvoteltu 8.11.2023 sekä 23.11.2023.

Tämän perusteella esitetään hyväksyttäväksi johtavassa asemassa olevien määrittely 1.1.2024 lukien seuraavasti:

Hallinto- ja elinvoimapalvelut:

Kaupunginjohtaja

Hallintojohtaja

Henkilöstöjohtaja

Talousjohtaja

Viestintä- ja markkinointipäällikkö

Ruoka-ja puhtauspalvelut palvelujohtaja

Työllisyysjohtaja

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue:

Sivistysjohtaja

Opetusjohtaja

Varhaiskasvatusjohtaja

Kirjastopäällikkö

Liikuntapäällikkö

Kulttuuripäällikkö

Nuorisopäällikkö

Museojohtaja

Intendentti

Asumisen- ja toimintaympäristö:

Kaupunkikehitysjohtaja

Maankäyttöjohtaja

Kaupungininsinööri

Johtava rakennustarkastaja

Maaseutupäällikkö

sekä johtaja-rehtori, vesiliikelaitoksen johtaja ja terveysvalvonnan johtaja.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES 2022-2025) palkkausluvun 21§ 2 momentissa tarkoitettuja johtavia viranhaltijoita/työntekijöitä ovat 1.1.2024 lukien:

Hallinto- ja elinvoimapalvelut:

Kaupunginjohtaja

Hallintojohtaja

Henkilöstöjohtaja

Talousjohtaja

Viestintä- ja markkinointipäällikkö

Ruoka-ja puhtauspalvelut palvelujohtaja

Työllisyysjohtaja

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue:

Sivistysjohtaja

Opetusjohtaja

Varhaiskasvatusjohtaja

Kirjastopäällikkö

Liikuntapäällikkö

Kulttuuripäällikkö

Nuorisopäällikkö

Museojohtaja

Intendentti

Asumisen- ja toimintaympäristö:

Kaupunkikehitysjohtaja

Maankäyttöjohtaja

Kaupungininsinööri

Johtava rakennustarkastaja

Maaseutupäällikkö

sekä johtaja-rehtori, vesiliikelaitoksen johtaja ja terveysvalvonnan johtaja.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että viestintä- ja markkinointipäällikkö Heidi Hänninen, vs. talousjohtaja Janne Skott, henkilöstöjohtaja Petri Mattila ja hallintojohtaja Ari Liikanen ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa ja poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitukset hyväksyttiin.

Merkitään, että sihteerinä tämän pykälän ajan toimi kaupunginlakimies Annaliisa Leinonen.

Tiedoksi

Nimetyt viranhaltijat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.