Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 24.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan vastaukset tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen 2021

MliDno-2022-828

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kuntalain 121 §:n mukaan tarkastuslautakunnan on mm. valmisteltava valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat sekä arvioitava, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Tarkastuslautakunta antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset. Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.

Tarkastuslautakunnan käytännön arviointityö muodostuu mm. arviointisuunnitelman laati­mi­sesta, ar­vioin­timenetelmien valitsemisesta, vi­ran­haltijoiden ja luottamushenkilöiden kuulemisista kokouksissa sekä esityslistojen ja pöy­täkirjojen lukemisesta. Ensisijaisesti arviointi suoritetaan arvioita­van vuo­den ti­lin­päätöksen ja siihen sisältyvän toimintakertomuksen perus­teella. Tarkastuslautakunta on vuoden 2021 arviointia varten kuul­lut ko­kouksissaan kaupungin viranhaltijoita.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jarmo Lautamäki, jarmo@jarmolautamaki.fi

Tarkastuslautakunta linjaa vuoden 2021 arviointikertomuksen valmisteluprosessia ja sisältöasioita sekä lautakunnan työskentelytapaa ja työnjakoa.

Päätös

Tarkastuslautakunta kävi keskustelua arviointikertomuksen valmisteluprosessista ja sisältöasioista sekä sopi alustavasti työskentelytavasta ja työnjaosta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jarmo Lautamäki, jarmo@jarmolautamaki.fi

Tarkastuslautakunta aloittaa vuoden 2021 arviointikertomuksen laatimisen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi pöytäkirjaan merkittiin, että arviointikertomuksen valmistelua ja laatimista jatketaan 5.4.2022 klo 16.00 kaupungintalolla pidettävässä työkokouksessa, jossa lautakunnan jäsenille jaetaan allekirjoitettu tilinpäätös 2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jarmo Lautamäki, jarmo@jarmolautamaki.fi

Tarkastuslautakunta jatkaa vuoden 2021 arviointikertomuksen laatimista.

Päätös

Tarkastuslautakunta jatkoi vuoden 2021 arviointikertomuksen laatimista.

Kuvaus

Tarkastuslautakunta jatkaa vuoden 2021 arviointikertomuksen laatimista ja allekirjoittaa sen tässä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jarmo Lautamäki, jarmo@jarmolautamaki.fi

Tarkastuslautakunta

  • saattaa vuoden 2021 arviointikertomuksen kaupunginvaltuustolle tiedoksi
  • esittää kaupunginvaltuustolle, että se kehottaa kaupunginhallitusta raportoimaan kaupunginvaltuustolle lokakuun 2022 loppuun mennessä toimenpiteistä, joihin arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien, kysymysten ja selvityspyyntöjen johdosta on ryhdytty.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Tarkastuslautakunta:
Tarkastuslautakunta

  • saattaa vuoden 2021 arviointikertomuksen kaupunginvaltuustolle tiedoksi
  • esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se kehottaa kaupunginhallitusta raportoimaan kaupunginvaltuustolle lokakuun 2022 loppuun mennessä toimenpiteistä,​ joihin arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien,​ kysymysten ja selvityspyyntöjen johdosta on ryhdytty.

Päätös

Merkittiin ja hyväksyttiin.

Merkitään, että pykälät 89, 90 ja 91 käsiteltiin samanaikaisesti.
 

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Tarkastuslautakunnan tilinpäätöksestä 2021 antama arviointikertomus on luettavissa liitetiedostosta. Kaupunginhallituksen on raportoitava kaupunginvaltuustolle toimenpiteet, joihin arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien, kysymysten ja selvityspyyntöjen johdosta on ryhdytty. Selvitykset viedään kaupunginhallituksen kokoukseen syyskuussa ja edelleen kaupunginvaltuuston kokoukseen. Valmiiden, lautakuntien omalta osaltaan käsittelemien vastausten tulee olla kirjattuna annettuun asiakirjapohjaan 9.9. mennessä. Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta antaa seuraavat vastaukset lautakunnalle esitettyihin kysymyksiin.

Liikunta-aktiivisuuden ja saavutettavuuden edistäminen: ”Mikkelissä on hyvät edellytykset monenlaiseen liikunnan harrastamiseen. Mikkelissä liikkuminen on lisääntynyt nuorten ikäryhmissä. Millä tavoin on mahdollista selvittää myös muiden ikäryhmien liikkumisen aktiivisuutta ja tyypillisimpiä liikuntamuotoja? Onko tarpeen arvioida liikuntamahdollisuuksien saavutettavuutta esimerkiksi erityisryhmien tarpeet huomioon ottaen?” 

Vastaus: THL seuraa Finsote tutkimuksella aikuisväestön liikunta-aktiivisuuden määrää yleisellä tasolla, tietoa tyypillisimmistä liikuntamuodoista ei ole saatavissa. Lisäksi valtakunnallisia tietoja kerätään erittäin harvoin. Seniorikortin käyttäjämääristä on saatavilla tietoa. Liikuntamahdollisuuksien saavutettavuutta on tarpeen arvioida ja ottaa saavutettavuus huomioon kaikessa toiminnassa. Esteettömyyssuunnitelma on päivitetty 2021, jossa palveluiden saavutettavuutta ja esteettömyyttä tarkasteltiin.  

 Liikunta-avustusten vaikuttavuus sekä eri lajien ja koulutuksen yhteensovittaminen: ”Yhdistyksillä ja seuroilla on suuri merkitys kaupunkilaisten liikuttamisessa ja liikuntaharrastusten järjestämisessä. Miten harrastamisen Suomen mallin ja seuroille myönnettyjen avustusten vaikuttavuutta voi seurata? Miten hyvien ja kehittyvien lajimahdollisuuksien ja koulutuspolkujen yhteensovittamista voi Mikkelissä edistää nuorten houkuttelemiseksi kaupunkiin?” 

Vastaus: Urheilevia nuoria houkuttelee kaupunkiin laadukas urheiluakatemiatoiminta. Urheiluakatemiatoiminnan tarkoituksena on järjestää ja ylläpitää oppilaitoksissa ja kouluissa opiskelevien kansalliseen tai kansainväliseen menestykseen pyrkivien urheilijoiden käyttöön tarkoitettuja laadukkaita harjoittelu-, valmennus- ja tukipalveluja sekä auttaa oppilaitoksissa opiskelevia urheilijoita yhdistämään opiskelu ja valmentautuminen kokonaisvaltaisesti. Lisäksi akatemiatoiminnan tarkoituksena on vahvistaa edellä mainituin toimin Etelä-Savon maakunnan ja Mikkelin alueen vetovoimaisuutta nuorten parissa. 

Avustusten vaikuttavuutta on hieman hankala seurata. Ohjaaja-avustus on liikunta-avustuksista suurin ja se menee suoraan alle 19-vuotiaiden lasten ja nuorten liikunnan ohjaukseen. Tietty toiminnan laatu ja oikea kohderyhmä pyritään takaamaan sillä, että avustus myönnetään jälkikäteen ohjaustuntien ja ohjaajien koulutustason mukaan. Samoin liikuntapaikka-avustus ja tapahtumiin myönnetty kohdeavustus maksetaan jälkikäteen todellisten kustannusten mukaan. Liikuntapalvelut myös kerää ylös seurojen jäsenmääriä ja sitä kautta seuraa jäsenmäärien muutoksia. Avustusta haettaessa on aina ilmoitettava kokonaisjäsenmäärä sekä alle 19-vuotiaiden jäsenten määrä. 

Harrastamisen Suomen malli: Yksittäisen toimenpiteen, kuten koulussa juuri tietyllä avustuksella koulussa järjestettävien kerhojen tai harrastusten vaikuttavuutta on lähes mahdotonta tutkia edes tieteellisellä tutkimuksella, koska hyvinvointiin vaikuttaa niin monta yhtaikaista eri asiaa. Kuntatasolla, jossa tutkimuksia ei voida tehdä eikä tutkijoita ole, voidaan kysyä oppilaiden, huoltajien ja henkilöstön tyytyväisyyttä järjestettyyn toimintaan sekä seurata sitä, kuinka moni oppilas harrastuksiin eri vuosina osallistuu. Koska koulussa järjestetään maksuttomia harrastuksia eri rahoituksilla, ei ole realistista edes kyselyillä kysyä vain yhden rahoituksen kerhoista. Lapsen tai huoltajan ei tarvitse vastatessaan tietää, onko jokin kerho järjestetty Harrastamisen Suomen mallin, Opetushallituksen kerhoavustuksen vai kenties jonkin koululla toimivan järjestön tuella. Yksittäisistä kerhoista tai harrastuksista voidaan koota osallistujien mielipiteitä toiminnasta, mutta mitään alku- ja loppumittauksia ei tehdä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta antaa edellä olevat vastaukset tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen 2021.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.