Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 24.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Talouden seuranta 1-7/2022, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta

MliDno-2022-1445

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Talousarvion 2022 mukaisesti kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle annetaan selvitys talouden ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta 7/2022 seurannan yhteydessä. Heinäkuun seurannassa raportoidaan talouden toteutuman lisäksi myös strategisten ohjelmien seuranta talousarviossa 2022 esitettyjen ohjelmakorttien muodossa.

Seurantaraportin osat ovat

  • johdon analyysi
  • talouden toteuma- ja ennustetiedot
  • ohjelmakortit
  • suoritetaulukot ja
  • tiliryhmäkohtaiset toteuma-analyysit.
     

Heinäkuun seurannan yhteydessä voidaan hakea sellaisia määrärahamuutoksia tai -siirtoja, jotka perustuvat jo olemassa oleviin toiminnan laajennus-, muutos- tms. päätöksiin, joista on jo syntynyt lisäkustannuksia ja joihin ei ole varauduttu talousarviossa. Pääsääntöisesti määrärahamuutokset on kuitenkin haettu lokakuun seurannan yhteydessä.

Kokonaisuudessaan valmiiden talouden seurantaraporttien on oltava talouspalveluiden käytettävissä perjantaina 2.9.2022.

Korona vaikutti edelleen kevätkaudella lautakunnan alaiseen toimintaan. Koronarajoitusten vuoksi mm. kaupunginorkesteri joutui perumaan tai muuttamaan verkkokonsertiksi useita alkuvuoden tapahtumia. Korona vaikutti myös esimerkiksi liikuntapalvelujen toimintaan - liikuntatilat olivat osin suljettuina ja/tai käyttörajoituksin avoinna tammi-helmikuussa ja rajoitusten jälkeen kävijämäärät eivät ole saavuttaneet koronaa edeltävän ajan kävijämääriä. Liikuntapalvelujen tulojen arvioidaan alittuvan lähes 400 000 euroa. Tulojen alitus aiheutuu asiakasmaksujen arvioitua pienemmästä kertymästä ja liikuntapaikkojen vuokratuottojen alittumisesta. 

Tulojen kertymistä seurataan syksyllä ja lokakuun seurannan yhteydessä haetaan valtuustolta mahdollista tulojen alitusoikeutta. Tällä hetkellä arvioidaan, että vuoden toisella puoliskolla tuloja kertyisi alkuvuotta enemmän - koronarajoituksia ei tällä hetkellä ole ja kuluvalle vuodelle odotetaan haettavaksi erillisiä korona-avustuksia. 

Tulosalueet ovat huomioineet kaupunginvaltuuston maaliskuun kokouksessaan 28.3.2022 vahvistamat Palvelut ja tulevaisuus – ohjelman määrärahaleikkaukset kuluvalle vuodelle. Heinäkuun seurannan perusteella lautakunnan tuottojen arvioidaan jäävän noin 472 000 euroa alkuperäistä talousarviota heikommaksi ja toimintakuluista arvioidaan saatavan säästöä noin 370 000 euroa alkuperäiseen talousarvioon verrattuna. 

Lautakunnan alaisen toiminnan toimintakatteen arvioidaan heinäkuun seurannan perusteella muodostuvan noin 102 000 euroa alkuperäistä talousarviota heikommaksi.  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Merkitään,​ että tämän pykälän käsittelyn jälkeen kokouksessa pidettiin tauko klo 18.08-18.15.

Merkitään, että vammaisneuvoston edustaja Satu Hasanen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.