Kaupunginhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Satamalahden kehittäminen, ohjausryhmän nimeäminen

MliDno-2020-2245

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Satamalahti-hanke on Mikkelin kaupungin laaja-alainen elinvoiman ja maankäytön kehittämishanke, jolla pyritään luomaan kaupungin elinvoiman kehittymiselle ja kaupungin ydinkeskustan aidolle laajentumiselle Saimaan syliin suotuisat edellytykset. Satamalahti-hanke sisältää maankäytön ratkaisuja Savilahden ja Savilahden sillan molemmin puolin (alue määritelty KH 10.10.2023 § 362). Asetettujen elinvoimatavoitteiden saavuttaminen ja alueen käyttöönotto edellyttä erityisesti yksityisiä investointeja sekä omalta osaltaan kaupungin investointeja, joita syntyy aina esim. tontteja käyttöön luovutettaessa. Koko satamalahden alueen toteutuksen tulevaksi ajanjaksoksi voidaan katsoa olevan 10-15 vuotta.

Veturitallien alueen luovuttaminen kaupallisiin tarkoituksiin oli viimeksi ohjausryhmän alaista aluetta kaupunginhallituksessa määriteltäessä hyvin pitkällä (Kaupunginvaltuusto, 25.4.2022 § 59 Veturitallien alueen esisopimus) ja enemmänkin asemakaavan viimiestelyn ja toteutussuunnittelun vaiheessa. Edellisestä ja ohjausryhmän strategisesta roolista johtuen Veturitallien alue jätettiin maantieteellisestä tehtävän määrittelystä pois. Hanke ei tunnetusti edennyt investointiin asti. Veturitallien alueen maankäytön kehittämistä on jatkettu niin, että alueelle syntyisi ulkopuolisia elinvoimakehitystä edistäviä investointeja. Tässä vaiheessa kehittämistä on mielekästä liittää alue muuhun ohjausryhmän toimeksiantoa käsittelevään kokonaisuuteen.

Hankkeen onnistuminen, elivoimatavoitteiden saavuttaminen ja osa-alueiden eteneminen kaupungin päätöksenteossa edellyttää ohjausryhmän työskentelyä. Ohjausryhmän tärkein tehtävä on ohjata hankkeen hyötyjen/vaikutusten toteutumista (strateginen omistajuus) sekä mahdollistaa hankkeen resursointi niin, että kaupungin tuotos- ja päämäärätavoitteet alueella toteutuvat. Ohjausryhmä kokoontuu n. 2-3 kertaa vuoden aikana. Ohjausryhmän jäsenyydet tarkastellaan vaalikausittain.

Kaupungin hallitus on nimennyt suunnittelun ohjausryhmään edustajansa (10.10.2022 KH § 440). Kaupunginjohtaja on nimennyt ohjausryhmän multa osin ja asettanut ohjausryhmän. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. maantieteellisen toimeksiannon laajentamisesta siten, että ns. Veturitallien alue (liite) liitetään ohjausryhmän toimeksiantoon,
  2. vapauttaa ja uudelleen nimeää Kaupunginhallituksessa 10.10.2022 § 362 päätetyn Satamalahden suunnittelun ohjausryhmän viisi (5) kaupunginhallituksen nimeämää edustajaansa ohjausryhmään 
  3. ja toteaa, että kaupunginjohtaja on nimennyt viranhaltijapäätöksellään satamalahden ohjausryhmän muut jäsenet (Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtaja, kaupunginjohtaja (pj), kaupunkikehitysjohtaja, maankäyttöjohtaja (siht.), kaupungininsinöörin sekä Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy ja Naistinki Oy toimitusjohtajat.) Ohjausryhmä kutsuu tarvitsemansa asiantuntijat kokouksiin.


nimeää viisi (5) edustajaansa ohjausryhmään.

Päätös

Hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus nimesi kaupungin edustajiksi Satamalahden suunnittelun ohjausryhmään Pirjo Siiskosen, Jani Sension, Kerttu Hakalan, Jarno Strengellin ja Armi Salo-Oksan. 

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginhallitus nimesi kaupungin edustajiksi Satamalahden suunnittelun ohjausryhmään 22.10.2023 Pirjo Siiskosen,​ Jani Sension,​ Kerttu Hakalan,​ Jarno Strengellin ja Armi Salo-​Oksan. 

Kaupunginvaltuusto myönsi 22.1.2024 § 3 Pirjo Siiskoselle eron kaupunginhallituksen jäsenyydestä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus tekee Satamalahden suunnittelun ohjausryhmään muutokset tarvittavilta osin.

Päätös

Kaupunginhallitus nimesi kaupungin edustajiksi Satamalahden suunnittelun ohjausryhmään Petri Pekosen,​ Jani Sension,​ Kerttu Hakalan,​ Jarno Strengellin ja Armi Salo-​Oksan. 

Tiedoksi

Nimetyt henkilöt, kaupunkikehitysjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.