Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 131 Mikkelin kaupungin sijoitustoiminnan perusteet

MliDno-2023-3910

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi
Tiia Tamlander, talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 14 §:n mukaan kunnanvaltuuston tehtävänä on päättää varallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista. Kuntalain säännöksen tarkoituksena on korostaa valtuuston roolia kunnan varallisuuden hoitoa ja sijoitustoimintaa koskevassa päätöksenteossa osana taloudellisen vallan käyttämistä.

Mikkelin kaupungille on valmisteltu sijoitustoiminnan perusteet ja sijoitussuunnitelma Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynnistä (KH 6.11.2023 § 343) tuloutuvan varallisuuden käyttöä varten. Myynnin lopullinen toteutuminen ja siten varojen tuloutuminen kaupungin haltuun edellyttävät vielä edellä mainitun myyntipäätöksen lainvoimaiseksi tulemista ja kilpailuviranomaisen hyväksyntää. Sijoitustoiminnan perusteet ja sijoitussuunnitelma on laadittu SFR Advisors Oy:n asiantuntijoiden tukemana. SFR Advisors Oy:n edustajat esittelevät kokonaisuutta kaupunginhallitukselle kokouksessa. Varsinainen varojen käyttöä koskeva päätös tehdään omassa pykälässään.

Sijoitustoiminnassa kaupungin varat tulee sijoittaa tuottavasti mutta myös turvaavasti ja julkisyhteisölle sopivalla kohtuullisella riskitasolla. Tämä toteutetaan hoitamalla sijoituksia suunnitelmallisesti ja hyviä sijoitusperiaatteita noudattaen. Esitys sijoitustoiminnan periaatteiksi on liitteenä.

Liitteenä on sijoitustoiminnan periaatteiden lisäksi myös tarkemmalle tasolle laadittu sijoitussuunnitelma. Ylemmän tasoisena linjausdokumenttina toimivan sijoitustoiminnan periaatteiden hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuustolle, kun taas sijoitussuunnitelman hyväksymisestä vastaa kaupunginhallitus.

Hyväksyttäväksi esitettävissä asiakirjoissa mainitut varainhoitopalvelut tullaan talouspalveluiden toimiesta kilpailuttamaan hankintalain ja kaupungin hankintaohjeistusten mukaisesti. Kilpailutuksen toteutuksessa talouspalveluiden tukena toimii SFR Advisors Oy.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevat sijoitustoiminnan periaatteet.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan sijoitussuunnitelman edellyttäen, että kaupunginvaltuusto hyväksyy esityksen sijoitustoiminnan periaatteista.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Petri Pekonen esitti Jaana Strandmanin, Pekka Pöyryn ja Kirsi Olkkosen kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteluun.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uudelleen valmisteluun ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa, äänestävät jaa  ja ne, jotka kannattavat Petri Pekosen esitystä asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa ääntä (Heli Kauppinen, Jatta Juhola, Armi Salo-Oksa, Jani Sensio, Pirkko Valtola, Eero Aho) ja 5 ei ääntä (Petri Pekonen, Jaana Strandman, Kirsi Olkkonen, Jarno Strengell, Pekka Pöyry).

Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

Esittelijän päätösehdotus tuli kaupunginhallituksen päätökseksi.

Merkitään, että Petri Pekonen, Pekka Pöyry ja Kirsi Olkkonen jättivät asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin Petri Pekosen esitys.

Merkitään, että SFR Advisors Oy:n asiantuntijat Stefan Nordling ja Eero Okkolin selostivat asiaa kaupunginhallitukselle ja olivat läsnä kokouksessa tämän ajan.

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 16.49 - 17.05.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevat sijoitustoiminnan periaatteet.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana

  • Valtuutettu Jukka Pöyry esitti, ettei sijoitustoiminnan periaatteita hyväksytä ja ko. rahoilla maksetaan kaupungin velkoja pois.
     
  • Valtuutettu Jaakko Väänänen esitti, että varat tulee sijoittaa Etelä-Savon alueen elinvoiman edistämiseen.
     

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi ettei kukaan ole kannattanut Jukka Pöyryn eikä Jaakko Väänäsen esittyksiä, joten ne raukesivat.

Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Merkitään, että Jukka Pöyry ja Jaakko Väänänen jättivät asiasta eriävät mielipiteet, jotka ovat saman sisältöisiä kuin heidän esityksensä.

Merkitään,​ että SFR Advisors Oy:n asiantuntijat Stefan Nordling ja Eero Okkolin selostivat asiaa kaupunginvaltuustolle ja olivat läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Talouspalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.