Kaupunginhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 394 Teollisten elintarvikkeiden hankinnan tarjouspyynnön hyväksyminen

MliDno-2023-1426

Valmistelija

  • Anne Kalin, vt, palvelujohtaja, anne.kalin@mikkeli.fi
  • Eija Mäkinen, hankinta-asiantuntija, eija.makinen@mikkeli.fi
  • Jani Suomalainen, hankintapäällikkö, jani.suomalainen@mikkeli.fi
  • Marko Paukkunen, hankinta-asiantuntija, marko.paukkunen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin tekemä hankintasopimus teollisten elintarvikkeiden tukkutuotteista on päättymässä 31.3.2024. Hankinta kilpailutetaan uudelleen yhteistyössä Etelä-Savon elintarvikehankintarenkaan kanssa.

Hankintarenkaan muut organisaatiot ovat valtuuttaneet Mikkelin kaupungin toimimaan hankinnan juridisena yksikkönä ja kilpailuttamaan hankinnan koko elintarvikehankintarenkaan puolesta.

Etelä-Savon elintarvikehankintarenkaan jäsenet:

  • Enonkosken kunta- Etelä-Savon Koulutus Oy
  • Itä-Savon Koulutuskuntayhtymä
  • Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
  • Kangasniemen kunta
  • Mikkelin kaupunki
  • Pieksämäen kaupunki
  • Savonlinnan kaupunki
  • Suomen Nuoriso-opisto


Teollisten elintarvikkeiden hankinnan asiakirjoja ja suunnitelmia on laadittu yhteistyössä Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen, Mikkelin kaupungin hankintapalvelujen, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Savonlinnan kaupungin hankintapalvelujen kanssa. Myös muilla elintarvikehankintarenkaan jäsenillä on ollut mahdollisuus kommentoida hankinta-asiakirjoja. Lisäksi hankintojen erityispiirteiden tunnistamisessa on hyödynnetty Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hankinta-asiantuntijaa.

Hankinnan sisältö ja toteutus:

Hankinta sisältää teolliset elintarvikkeet kuljetettuina elintarvikehankintarenkaan keittiöihin tarjouspyynnössä esitetyllä tavalla. Teollisten elintarvikkeiden tuotealue sisältää laajasti tuotteita ammattikeittiöiden tarpeisiin. Ostoraporttitiedon mukaisen arvion perusteella koko elintarvikehankintarenkaan ostojen arvo on yhteensä noin 1 400 000 € / vuosi, josta Savonlinnan, Enonkosken ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymän ostojen yhteisarvo on vuositasolla noin 590 000 €. Tällä hetkellä elintarvikehankintarenkaaseen kuuluvia keittiöitä on yhteensä 42.

Kilpailutuksen perusteella tullaan tekemään yksi elintarvikehankintarenkaan yhteisesti hallinnoima sopimus. Sopimus tulee voimaan 1.4.2024 ja on voimassa määräaikaisena 31.3.2027 saakka. Sopimus jatkuu määräajan jälkeen toistaiseksi voimassa olevana, ellei sitä jommankumman sopijapuolen toimesta sitä ennen kirjallisesti irtisanota.

Hankinnan valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus. Tarjouspyynnön mukaan tilaaja valitsee hinta-laatusuhteeltaan parhaimman tarjouksen. Tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan hankintalainsäädännön mukaisesti. Tarjousten vertailussa huomioidaan sekä hinta- että laatukriteereitä. Laadun arvioinnissa tarjoajat saavat pisteitä, mikäli heiltä on saatavissa tavararyhmätasoiset raportointipalvelut ostojen hiilijalanjäljestä ja kotimaisuusasteesta.

Aikataulu:

  • Tarjouspyynnön valmistelu ja suunnittelu ml. markkinavuoropuhelut 6-12/2023
  • Vastaukset tarjouspyyntöön 1/2024
  • Päätöksen valmistelu ja päätös 2/2024
  • Valittu palveluntuottaja aloittaa 4/2024
     

Asiaa kokouksessa esittelevät Mikkelin kaupungilta palvelupäällikkö Anne Kalin ja tuotantosuunnittelija Marja Jussi-Pekka.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy oheismateriaalina olevan teollisten elintarvikkeiden hankinnan tarjouspyynnön.

Lisäksi ruoka- ja puhtauspalvelut yhdessä hankintapalvelujen kanssa oikeutetaan tekemään lopullisen tarjouspyynnön asiakirjoihin tarvittaessa tarkennuksia ja muutoksia, jotka eivät oleellisesti muuta tarjouspyynnön sisältöä.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että vt. palvelujohtaja Anne Kalin ja tuotantosuunnittelija Marja Jussi-Pekka selostivat asiaa kaupunginhallitukselle ja olivat läsnä kokouksessa tämän ajan.

Tiedoksi

Hankintapalvelut, Elintarvikehankintarenkaan muut jäsenet, Talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.