Kaupunginhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 224 Asemakaavan muutos 1. kaupunginosa (Savilahti) / Porrassalmenkatu 1

MliDno-2022-4033

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, Kalle.Raina@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikkö lähettää otsikossa mainitun 5. päivänä kesäkuuta 2023 päivätyn asemakaavanmuutoksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Asemakaavan muutosluonnos koskee 1. kaupunginosan (Savilahti) korttelia 18.

Suunnittelualueen kuvaus

Asemakaavan muutosalue sijaitsee Mikkelin keskustassa Porrassalmenkadun ja Mannerheimintien risteyksen tuntumassa. Alue käsittää kiinteistön osoitteessa Porrassalmenkatu 1 ja osan katualuetta. Porrassalmenkatu 1:n kiinteistössä sijaitsee liike- ja toimitilaa. Kaavaan kuuluvalla katualueella sijaitsevat kokoojakatuna toimivan Mannerheimintien eteläpää ja puustoinen viheralue.

Porrassalmenkadun 1 rakennus on valmistunut vuonna 1944 ja rakennus on suojeltu Mikkelin kantakaupungin osayleiskaavassa 2040. Voimassa olevassa kaavassa korttelin käyttötarkoitus merkintä on osoitettu liike- ja pienteollisuusrakennusten korttelialueeksi (ALT).

Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on 8 102 m2.

Kaavalle asetetut tavoitteet

Asemakaavan muutoksen on tarkoitus mahdollistaa alueelle kaupunkikuvallisesti laadukas kerrostalorakentaminen huomioiden alueella sijaitseva entinen Hankkijan varasto- ja konttorirakennus. Korttelin eteläkärkeen on osoitettu rakennusala 14-kerroksiselle kerrostalolle. Toteutuessaan rakennus tulee muodostamaan Mikkelin ruutukaava-alueen eteläkärkeen uuden maamerkin, joka näkyy mm. Kuopiontieltä. Näkyvälle paikalle rakentamisesta johtuen kaavamääräyksillä ohjataan rakentamisen laatua ja kaupunkikuvaan sopimista.

Hankkeen käynnistäminen ja kaavaprosessi

Asemakaavan muutos on tullut vireille 10.8.2022 ja siitä laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) oli nähtävillä 10.8 - 12.9.2022. OAS:sta saatiin 7 lausuntoa. Kaavoittajan vastineet niihin on luettavissa asemakaavan selostuksen liitteessä 5.

Kaavaratkaisun sisältö

Asemakaavan muutosluonnoksessa korttelin 18 pääkäyttötarkoitus muutetaan nykyisestä liike- ja pienteollisuusrakennusten korttelialueesta keskustatoimintojen korttelialueeksi. Korttelin 18 rakennusoikeus kasvaa nykyisestä 6 050 kerrosneliömetristä 15 000 kerrosneliömetriin. Asemakaavan muutos mahdollistaa enintään 8- ja 14-kerroksisten kerrostalojen rakentamisen alueelle.

Asemakaavan muutosluonnoksessa Hankkijan rakennuksen vanhimmat osat on suojeltu merkinnällä (sr).

Autopaikkoja on rakennettava toteuttavaa kerrosalaa kohti 1 ap /150 k-m2 asuintilat. Toimisto-, liike- ja myymälätilat 1 ap / 50 k-m ².

Pyöräpaikkoja on rakennettava toteutettavaa kerrosalaa kohti seuraavasti 1 pp / 30 k-m2. Toimisto-, liike- ja myymälätilat 1 pp / 100 k-m ².

Asemakaavan muutosehdotuksen kaavakartta on selostuksen liitteenä 3.

Asemakaavan muutoksen yhteydessä laaditaan maankäyttösopimus.

Pöytäkirja tulee tarkastaa tämän pykälän osalta jo kokouksessa, jotta asia ehtii käsiteltäväksi seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti 1. kaupunginosan (Savilahti) korttelia 18, koskevan asemakaavan muutosluonnoksen (Kortteli 12), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin kaupungin museot, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Mikkeli-Seura ry, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Väylävirasto, teleoperaattorit, Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut -yksiköiltä.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Kerttu Hakala esitti, että kaava palautetaan valmisteluun siten, että kerrosneliöitä ja maksimikorkeutta vähennetään. Liitetään kaava osaksi laajempaa korkean rakentamisen tarkastelua. Hannu Tullinen kannatti Kerttu Hakalan esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uuteen valmisteluun ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Kerttu Hakalan esitystä asian palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 9 jaa ääntä (Jaakko Väänänen, Pertti Karhunen, Saara Isoaho, Jukka Härkönen, Katariina Asikainen, Jouko Kervinen, Marita Hokkanen, Perttu Noponen, Anni Panula-Ontto-Suuronen), 3 ei ääntä (Hannu Tullinen, Kerttu Hakala, Jaana Vartiainen) ja 1 oli poissa (Katriina Noponen).
Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän päätösehdotus on tullut kaupunkikehityslautakunnan päätökseksi.

Merkitään, että kaupunginhallituksen edustaja Petri Pekonen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Merkitään, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Valmistelija

  • Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, Kalle.Raina@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti 1. kaupunginosan (Savilahti) korttelia 18, koskevan asemakaavan muutosluonnoksen (Kortteli 12), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin kaupungin museot, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Mikkeli-Seura ry, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Väylävirasto, teleoperaattorit, Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut -yksiköiltä.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Heli Kauppinen esitti, että kaava palautetaan uuteen valmisteluun siten,​ että kerrosneliöitä ja maksimikorkeutta vähennetään, sekä liitetään kaava osaksi laajempaa korkean rakentamisen tarkastelua. Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän päätösehdotus on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Merkitään, että kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Tiedoksi

Maankäyttö- ja kaupunkirakenne/asemakaavapäällikkö, toimistosihteerit

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.