Kaupunginhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 231 Työllistymistä edistävän monialaisen yhteistoiminnan (TYP) sopimusoptio hyväksyminen vuodelle 2024, sopimus kustannusten jakamisesta ja johtoryhmän jäsenten nimeäminen

MliDno-2015-2535

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki on yhdessä muiden Etelä-Savon kuntien kanssa osallistunut yhteisellä sopimuksella koko maakunnan kattavaan TYP-verkostoon (työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu). Nykyinen sopimus on voimassa vuoden 2022 loppuun. TYP-palvelu on lakiin perustuvaa (Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta 1369/2014).

Etelä-Savon kunnat ovat halukkaita jatkamaan TYP-palvelun toteuttamista olemassa olevan järjestelyn pohjalta vuodelle 2023. Sopimuksessa on myös optio vuodelle 2024. TYP-johtoryhmässä ei nähty tarkoituksenmukaiseksi muuttaa TYP-palvelun rakennetta nyt, kun TYP-palvelun muutokset tulevat toteutettavaksi TE2024 uudistuksen yhteydessä.

TYP-sopimuksen kustannusjakoperusteet pysyvät samoina, eli ne perustuvat osallistuvien kuntien Kelan 300 päivää Työmarkkinatukea saaneiden huhti- ja lokakuun keskiarvon mukaan. Ennakoivan arvion mukaisesti Mikkelin kaupungin osuus tulee vuodelle 2023 olemaan 30 000 euroa. Mikkelin kaupungin osuus kattaa sekä kuntakokeiluun kuuluvat että TE-toimiston TYP asiakkaat.

Sopimuksen mukaan TYP-johtajan työnantajana säilyy Etelä-Savon maakuntaliitto, joka toimii myös TYP-kustannusten laskuttajana.

Sopimusluonnokset (TYP-sopimus ja sopimus TYP-johtajan kustannusten maksamisesta) ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Etelä-Savon yhteisen TYP -sopimuksen ajalle 1.1.2023 - 31.12.2023 edellyttäen, että suurin osa valmistelussa mukana olevista kunnista tekee myönteisen päätöksen. Vuoden 2024 mahdollinen optio hyväksytään vuoden 2024 talousarvion yhteydessä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-Savon TYP- verkosto (Työllistymistä edistävä moniammatillinen palvelu) jatkaa toimintaansa kaupunginhallituksessa 7.11.2022 esillä olleen sopimuksen mukaisesti. Etelä-Savon kunnat ovat hyväksyneet sopimuspohjan.

Valtioneuvoston asetus työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (1377/2014) määrittää TYP-toiminnalle johtoryhmän asettamisesta seuraavasti:

Työ- ja elinkeinotoimisto asettaa kolmeksi vuodeksi kerrallaan yhden tai useamman monialaisen yhteispalvelun johtoryhmän neuvoteltuaan toimialueeseensa kuuluvien kuntien ja Kansaneläkelaitoksen kanssa johtoryhmien lukumäärästä ja toimialueesta. Johtoryhmän jäseninä ovat työ- ja elinkeinotoimiston, sen toimialueeseen kuuluvien kuntien ja Kansaneläkelaitoksen nimeämät henkilöt. Jokaiselle jäsenelle nimetään henkilökohtainen varajäsen. Jos työ- ja elinkeinotoimiston toimialueelle asetetaan useampi kuin yksi johtoryhmä, kunnat nimeävät jäsenet ja varajäsenet siihen johtoryhmään, jonka toimialueeseen ne kuuluvat. Johtoryhmässä edustettuina olevat kunnat nimeävät keskuudestaan johtoryhmän puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Etelä-Savon TYP-verkoston johtoryhmässä ovat olleet nimettynä työllisyyspalvelujen palvelupäällikkö/kokeilujohtaja ja varajäsenenä kaupungin hallintojohtaja. Nyt asetettava nimeäminen koskee vuotta 2023 ja mahdollista optiovuotta 2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus nimeää työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) johtoryhmään Etelä-Savon TYP-verkostossa palvelupäällikkö/kokeilujohtaja Pekka Pataman ja varajäseneksi hallintojohtaja Ari Liikasen. Nimeäminen kattaa johtoryhmän jäsenyydet vuodelle 2023 ja mahdollisen optiovuoden 2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-​Savossa toimii tällä hetkellä yksi yhteinen TYP, johon kuuluvat kaikki Etelä-​Savon kunnat. Etelä-Savon kunnilla on yhteistyösopimus TYP-toiminnasta sekä yhteinen TYP-johtoryhmä. Tavoitteena Etelä-Savon yhteisellä TYP-toimintamallilla sekä johtoryhmällä on ollut yhtenäistää pitkäaikaistyöttömien palvelumalleja sekä vähentää hallinnon määrää maakunnassa. TYP-​toimipisteet ovat Mikkelissä,​ Savonlinnassa ja Pieksämäellä. Etelä-​Savon TYP-​toimintaa johtaa ja ohjaa TYP-​johtaja,​ joka sijoittuu Etelä-​Savon maakuntaliittoon ja on maakuntaliiton palkkalistoilla. Yhteistyösopimuksen mukaisesti, työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP), mukana olevat kunnat vastaavat TYP-johtajan henkilöstökustannuksista sekä hänen tehtävänsä hoitoon liittyvistä työtila-, atk-, koulutus- ja matkakustannuksista.

Nykyinen TYP-laki tulee päättymään vuoden 2024 loppuun ja uusi laki tulee voimaan 1.1.2025, samanaikaisesti TE-palvelu-uudistuksen kanssa. Uudessa laissa tulee TYP-toiminnan osalta muuttumaan organisointi ja toimipisteistä säätäminen, nuorten monialainen tuki ja merkittävänä asiakaskriteerit, jossa työttömyyden tai työmarkkinatuen kestoa ja ikää koskevista rajauksista luovutaan. Monialaisen tuen yhteistoimintamallin asiakas olisi jatkossa työtön henkilö, joka tarvitsee osaamisen ja työllistymisen tukemiseksi sekä työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseksi intensiivistä ja pitkäkestoista useamman viranomaisen yhteensovitettua tukea. Lähtökohtana uudessa laissa on, että nykyisen TYP-toiminnan kaltainen verkostomainen toimintamalli, jossa palveluita ja asiakkaan palvelutarvetta yhteensovitetaan, on olennaista jatkossakin. Monialaisen tuen yhteistoimintamallin toimijoita ovat uuden lain mukaan työvoimapalveluista vastaava kunta tai kunnat, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista vastaavat hyvinvointialueet sekä kuntoutuspalveluista vastaava Kansaneläkelaitos (Kela). 

Vuoden 2023 osalta jo hyväksytty TYP-sopimus mahdollistaa option käytön vuodelle 2024. Se mahdollistaa nykyisen toimintamallin jatkumisen Etelä-Savossa ja Mikkelin kaupunkialueella. Sopimus TYP-johtajan kulujen jakamisesta noudattaa voimassaolevaa sopimuskäytäntöä. Jatkosopimus mahdollistaa myös monialaisen tuen yhteistoimintamallin rakentumisen 1.1.2025 alkaen TE2024 valmistelun yhteydessä. Etelä-Savon TYP-johtaja toimii tiiviissä yhteistyössä koko Etelä-Savon sekä Savonlinnan työllisyysalueen valmisteluiden kanssa. Option hyväksyminen pitää TYP-toiminnan kulurakenteen Mikkelin kaupungin osalta entsellään. Viimeisin toteuma vuodelta 2022 on ollut Mikkelin kaupungin osalta 32 606,50 euroa.

Päätöksessään 7.11.2022 § 427 Mikkelin kaupunginhallitus päätti, että vuoden 2024 optiovuoden hyväksyminen tehdään vuoden 2024 talousarvion hyväksmisen yhteydessä. Päätöstä esitetään aikaistettavaksi, jotta mahdollilsiin muutoksiin jää riittävästi aikaa syksyllä 2023.

Mikkelin kaupunginhallitus on päättänyt 28.11.2022 § 466 TYP-johtoryhmän edustajista myös mahdolliselle optiovuodelle 2024. Mikkelin kaupungin edustajina jatkavat palvelupäällikkö/kokeilujohtaja Pekka Patama varsinaisena jäsenenä ja hallintojohtaja Ari Liikanen varajäsenenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Etelä-Savon yhteisen TYP -sopimuksen optiovuoden ajalle 1.1.2024 - 31.12.2024 sekä sopimuksen TYP-kustannusten jakamisesta vuodelle 2024 edellyttäen, että suurin osa valmistelussa mukana olevista kunnista tekee myönteisen päätöksen. TYP-johtoryhmän jäsenten nimeämisessä noudatetaan kaupunginhallituksen päätöstä 28.11.2022 § 466 , jossa varsinaiseksi jäseneksi on nimetty palvelupäällikkö/kokeilujohtaja Pekka Patama ja varajäseneksi hallintojohtaja Ari Liikanen.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Etelä-Savon TYP-verkoston johtaja, Etelä-Savon TE-toimisto, Etelä-Savon maakuntaliitto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.