Kaupunginhallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Muutoksenhaku Sote-sopimuksen alaiselle henkilöstölle maksettavaa kertapalkkiota koskevasta Etelä-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen päätöksestä § 108

MliDno-2023-1506

Valmistelija

  • Annaliisa Leinonen, kaupunginlakimies, annaliisa.leinonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Koronaepidemian ja valmiuslain aikaisiin erityisolosuhteisiin liittyvän kertapalkkion maksamisesta on sovittu osana KT:n ja Sote ry:n välistä sovintoratkaisua. Palkkio maksetaan maaliskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä, ja sen suuruus on 600 euroa. Palkkion maksaminen vaikuttaa kuntien maksuvastuulla olevan ESSOTE:n kuntalaskutussummiin.

Aluehallituksen 16.3.2023 tehdyssä päätöksessä on kerrottu seuraavaa: 
Koska koronapotilaiden hoidon järjestelyt erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelut vaihtelevat toteuttamistavaltaan eri yksiköissä, kertapalkkioon on liittynyt neuvottelumenettely. Kertapalkkion maksamiseen on neuvotteluissa esillä ollut kolme vaihtoehtoa. Vaihtoehdot ovat rakentuneet sovintosopimuksen suppeaan tai hieman laajempaan tulkintaan tai kolmantena vaihtoehtona siihen, että koko sote-sopimuksen alainen henkilöstö saa kertapalkkion.

Hyvinvointialue on käynyt henkilöstöjärjestöjen kanssa neuvotteluja sopimuksen soveltamisesta eri henkilöstöryhmiin ja siten kertapalkkion saavan henkilöstön määrästä. Henkilöstöjärjestöt ovat esittäneet, että kertapalkkio maksetaan koko sote-sopimuksen alaiselle henkilöstölle. Tällöin palkkion saajia olisi n. 6250 ja kustannukset sivukuluineen n. 4,7 miljoonaa euroa. Tämän ratkaisun sijaan vaihtoehtoisesti henkilöstöjärjestöt ovat esittäneet, että kertapalkkio maksetaan KT:n ja Sote ry: n sovintoratkaisua laajasti tulkiten. Tämä esitys kattaa 4263 henkilöä ja on kustannuksiltaan yhteensä n. 3,2 miljoonaa euroa sivukuluineen. Käydyissä neuvotteluissa työnantaja on tuonut esille vaihtoehdon, jossa kertaerän saajat on rajattu KT:n ja Sote ry:n välisen sovintosopimuksen mukaisesti ja sovintosopimuksen ehtojen mukaisesti. Tämä ehdotus ei pidä sisällään kaikkia henkilöstöjärjestöjen esityksiä vaan on rajattu ns. tiukemmin sovintoratkaisussa mainittuihin toimintoihin. Tämä ehdotus pitää sisällään 2811 henkilöä ja on kustannuksiltaan yhteensä 2,1 miljoonaa euroa sivukuluineen.

Aluehallitus on kokouksessaan 16.3.2023 päättänyt, että koronakertapalkkio maksetaan KT:n ja Sote ry:n sovintoratkaisua laajasti tulkiten, jolloin kertapalkkio tulee maksuun 4263 henkilölle. Sovintosopimuksen sovittua laajemmasta tulkinnasta aiheutuu kaikille ESSOTE:n jäsenkunnille, myös Mikkelin kaupungille, merkittäviä lisäkustannuksia. Hyvinvointialue ei ole kuullut kuntia ennen päätöksentekoa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtaja Janne Kinnusen ja kaupunginlakimies Annaliisa Leinosen hoitamaan asian muutoksenhakuprosessin ja valmistelemaan ja allekirjoittamaan muutoksenhakua koskevat asiakirjat.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Pirkko Valtola (hyvinvointialueen hallituksen jäsen) ja Tanja Hartonen (hyvinvointialueen työntekijä) ilmoittivat olevan esteellisiä ja poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitukset hyväksyttiin.

Merkitään, että taloussuunnittelupäällikkö Janne Skott poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.