Vanhusneuvosto, kokous 23.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelma 2020-2022

Valmistelija

  • Arja Väänänen, hyvinvointikoordinaattori, arja.vaananen@mikkeli.fi

Kuvaus

Ympäristöministeriössä valmistellaan Ikääntyneiden asumisen toimnepideohjelmaa 2020-2022.

Essoten vanhus- ja vammaispalveluiden johtaja ja tila- ja tukipalvelujohtaja ovat mukana  ympäristöministeriössä ikääntyneiden asumisen toimeenpano -ohjelmassa  nimettyinä asiantuntijoina.

Vanhusneuvostolta on pyydetty näkemyksiä ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmasta toukokuuhun mennessä. Toivotaan näkökulmia, mihin erityisesti Etelä-Savossa tulee kiinnittää huomiota, mitä tukea, kannaottoja tai toimenpitetiä tarvitaan.

Etelä-Savon maakunnassa on toteutettu palvelurakenteen keventäminen, tehty skenaariolaskelmat ja miten voidaan lisätä ns. välimuotoista asumista (kevyempää palveluasumista, yhteisöllistä asumista, perhehoitoa)  ja myös olemassa olevan palveluasumisen  tilojen tarkastelun liittyen siihen, voidaanko rakenteita keventää ns. kevyempään palveluasumiseen. Ja myös teknologian entistä vahvemman hyödyntämisen asumisessa. 

Lisäksi on pohdittu mm. ARAN rahoituksen merkitystä jatkossa ja miten voidaan vaikuttaa välittömiin asumiskuluihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Karttunen, hankarttune@gmail.com

Vanhusneuvosto laatii lausunnon toimenpideohjelmasta.

Päätös

Ohjelmassa on erinomaisia tavoitteita, jotka osuvat hyvin yhteen ikäihmisen kokemuksiin ja ajatuksiin. 

Ennakointi on tärkein asia. Mitä vanhempi ihminen, sitä vaikeampi on muuttaa omasta tutusta asunnosta uljaaseen uuteen asuntoon. Rasitus on niin henkinen kuin taloudellinenkin. Miten luopua / päästä eroon vanhasta? Tutut ympäristö, talo, naapurit, palvelut, kodin "kuviot", turvallisuus. Kehäkolmosen ulkopuolella ongelma on, ettei vanhaa asuntoa saa myydyksi, tai siitä ei saa riittävää hintaa uuteen asumiseen. 

Siksi jo viimeistään eläkkeelle siirtyessä pitäisi hankkiutua koko loppuelämää palvelevaan asuntoon, "ennen kuin pahat päiväsi tulevat" (Piplia). Tai tehdä muuten kelvollisen asunnon tarpeelliset muutostyöt, mukaan lukien turvalliset kodin koneet ja kalusteet. "Ageing in place!"

Onko mahdollista saada kokeilla uudessa kodssa asumista ennen omasta luopumista.

Älyteknologiaan tutustuminen ja sen hyödyntäminen kaikessa laajuudessaan lisää asumisturvallisuutta ja elämänlaatua.

Yhteisöllinen asuminen on Etelä-Savon näkökulmasta tärkeä sisällyttää toimenpideohjelmaan. Perustuuko sen oivallisuus tutkimukseen? 

Nyt ja tulevina vuosina ikäihmiset, vanhatkin, ovat parempikuntoisia fyysisesti ja psyykkisesti ja voivat ja haluavat asua kotonaan, tarvittaessa palvelujen turvin. Vain aivan viimeisinä vuosina hoidon tarve lisääntyy.  

Ei vain itse asunto vaan myös ympäristö on tärkeä: Fyysinen ja henkinen turvallisuus, lähipalvelut, kevyen liikenteen väylät, luonto ja luontopolut houkuttelevat ulos kuntoa yllä pitämään. Katujen ja kevyen liikenteen väylien kunnossapito ja liukkauden torjunta ovat tärkeitä asioita. Esitetään muutosta kotitalousvähennykseen vähätuloisille, joka mahdollistaisi esim. väylien kunnossapitoa.

Olisiko mahdollista, että rakennuslupaa myönnettäessä edellytetään tietty osuus asunnoista (tai kaikki!) rakennettaviksi niin, että siinä on mahdollista asua elämänsä loppuun asti, vaikka palvelujen tukemana? (Vrt. vammaisten asunnot). Ikäystävällisyys tärkeää huomioida.

Maksuttoman korjausneuvonnan hyödyntäminen ja tiedon välittäminen siitä on tärkeää.

Ohjelmassa pitää erityisesti ratkaista Etelä-Savon ja vastaavien muutto- / eläkeläisalueiden ongelmat.

Tiedoksi

Essote/Niina Kaukonen

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa sekä hallinnon sisäistä määräystä, joka koskee tehtävän tai muun toimenpiteen suorittamista ei saa hallintoprosessilain (808/2019) 6.2 §:n perustella hakea muutosta valittamalla.