Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 9.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Mikkelin Opiskelija-asunnot Oy:n kiinteistökehityssuunnitelma poistettavien kohteiden osalta vuosille 2024-2025

MliDno-2024-1268

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
  • Linda Asikainen, palvelujohtaja, linda.asikainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin Opiskelija-asunnot Oy on tilannut ulkopuolisen konsultin selvityksen yhtiön talouskehityksestä huomioiden sen nykytilan. Selvityksen perusteella yhtiön taloudellinen asema on heikentynyt vuosien varrella ja on vuonna 2024 tarkasteltuna kriittinen. Mikkelin Opiskelija-asunnot Oy sulautuu Mikalo Oy:hyn vuoden 2025 alusta. Yhtiöiden kiinteistökehityssuunnitelmaa on tarkasteltu niin, että suunnitelluissa toimenpiteissä on otettu huomioon sulautumisen tuomat vaikutukset. Kiinteistökannan sopeuttamisella pystytään vaikuttamaan korjaavasti tulevien vuosien taloudellisiin haasteisiin.

Mikkelin Opiskelija-asunnot Oy:n kiinteistökehityssuunnitelmassa vuosille 2024-2025 on suunniteltu kiinteistökannan sopeuttamista. Yhtiön käyttöaste on edelleen laskenut ollen vuonna 2023 80 %. Tämä tarkoittaa yhtiön noin 750 omistaman asuntoon suhteutettuna noin 150 tyhjillään olevaa asuntoa. Suunnitelman tavoitteena on asuinrakennusten tehokas ja taloudellinen käyttö sekä asukasviihtyvyys. Purettavat kohteet ovat kannattamattomia korjata, koska kohteet sijaitsevat alueella, jossa ei ole riittävästi kysyntää opiskelija-asunnoille.

Poistettavien kohteiden asukkaat otetaan huomioon siten, että asukkaille pyritään tarjoamaan asuntoja yhtiön muista kohteista. Asukkaille tarjotaan myös muita huomioita ja palveluita, mikäli asukkaat haluavat muuttaa yhtiön toiseen kohteeseen. Asukkaiden informointiin on tehty suunnitelma, joka voidaan toteuttaa tehtävien päätösten mukaan välittömästi. Mikkelin Opiskelija-asuntojen hallitus on käsitellyt 13.3.2024 kokouksessaan kiinteistötoimenpiteitä, jotka ovat tässä esittelyssä mukana. Konserni- ja elinvoimajaoston kokouksessa käydään läpi kiinteistökehityssuunnitelmaa ja siihen liittyviä toimenpiteitä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää antaa omistajaohjausta Mikkelin Opiskelija-asunnot Oy:n kiinteistökehityssuunnitelmaan liittyen. Yhtiön kiinteistökannan realisointi ja kehittäminen tehdään tarpeen mukaisesti.

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Mikkelin Opiskelija-asunnot Oy:n  va.toimitusjohtaja Tommi Kuvaja selosti asiaa konserni- ja elinvoimajaostolle ja oli läsnä kokouksessa tämän ajan.

Tiedoksi

Mikkelin opiskelija-asunnot Oy/va.toimitusjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.