Kaupunginvaltuusto, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Valtuustoaloite: Toisen asteen opintojen maksuttomuus Mikkelissä (lisäpykälä)

MliDno-2024-1566

Kuvaus

Valtuutettu Heli Kauppinen esitti 22.4.2024 Vihreiden valtuustoryhmän valtuustoaloitteena otsikkoasiasta seuraavaa:

"Toisen asteen opintojen maksuttomuus oppivelvollisuutta suorittaville tuli voimaan vuonna 2021. Suomen hallitus on kehysriihessään viime viikolla tuonut julki esityksen, että jatkossa maksuttomuus päättyy sen kalenterivuoden jälkeen, kun oppivelvollinen on täyttänyt 18 vuotta. 

Tämä tarkoittaa, että käytännössä kaikki lukiolaiset ja merkittävä osa ammatillisen toisen asteen opiskelijoista joutuvat maksamaan opinnoistaan ennen kuin ne on suoritettu loppuun. Kustannuksia tulee heille muun muassa oppimateriaaleista, välineistä ja lukiolaisille myös ylioppilaskirjoitusten kokeista. 

Toteutuessaan muutos tulee lisäämään nuorten eriarvoisuutta. Koska maksullisuus on sidottu oppivelvollisen ikään, se koskettaa erityisesti heitä, jotka ovat aloittaneet peruskoulun myöhemmin, kerranneet jonkun luokan tai käyneet valmentavan koulutuksen (esim. tuva) ennen toisen asteen opintoja. Nämä sinänsä hyvin tavalliset opintopolut ovat saattaneet johtua esimerkiksi oppimisvaikeuksista, vakavista sairauksista tai siitä, että kielitaitoa on pitänyt harjoitella, jos nuori on esimerkiksi muuttanut Suomeen muualta kesken koulupolkunsa. 

Maksullisuus tulee siis vaikeuttamaan tai jopa estämään nimenomaan jo ennestään haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisryhmien opintoja. Myös vuoden loppupuolella syntyneet menevät usein vuotta myöhemmin kouluun, joten jo syntymähetki voi vaikuttaa tähän eriarvoistavasti. Jo nyt on havaittu, että moni nuori lopettaa toisen asteen opinnot täytettyään 18 vuotta. Maksullisuus ei ainakaan pienennä tuota prosenttia.

Nuoruuteen kuuluu luonnollisesti myös se, että aina ensimmäiseksi valittu opiskeluvaihtoehto ei olekaan se oma. Kaavailtu maksullisuus lisää stressiä siitä, että opinnot on suoritettava kokonaan siinä oppilaitoksessa ja sillä linjalla, jossa on aloittanut, vaikka se ei tuntuisi enää sopivalta vaihtoehdolta. Se myös lisää painetta valmistua mahdollisimman nopeasti, vaikka jo nyt nuorilla on paljon haasteita jaksamisen kanssa. 

Maksullisuuden muuttuminen kesken toisen asteen opintojen tulee rasittamaan myös koulujen henkilökuntaa, joka ennestäänkin on lujilla. Siitä aiheutuu ylimääräistä työtä sekä materiaalien ja niiden hankintojen hallinnoinnin vuoksi, että epäilemättä myös opiskelijoiden ohjauksessa, kun nuoret joutuvat pohtimaan, riittävätkö omat tai vanhempien varat opintojen jatkamiseen. 

Toisen asteen koulutuksen oppimateriaalien ja välineiden maksullisuus on lopulta koulutuksen järjestäjän päätettävissä, riippumatta hallituksen päätöksistä. Me allekirjoittaneet esitämme, että Mikkeli varautuu talousarviovalmistelun osana huolehtimaan, että kaupungin omistamissa toisen asteen oppilaitoksissa maksuttomuus toteutuu jatkossakin kaikille nuorille, jotka suorittavat loppuun oppivelvollisuuden aikana aloittamaansa tutkintoa. Tämä ei saa vähentää muuta koulutusbudjettia vaan on huomioitava maamme hallituksen toimista mahdollisesti koituvana lisäkustannuksena. Mikäli maksuttomuus ei toteudu, on valmisteltava keinot, joilla puututaan opintojen keskeyttämisen tai aloittamatta jättämisen riskiin niiden kohdalla, joilla se maksujen takia on suurin.

Mikkelissä 22.4.2024

Heli Kauppinen, Katriina Janhunen, Jarmo Lautamäki,
Nina Jussi-Pekka, Minna Pöntinen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.