Kaupunginvaltuusto, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Talousarviomuutokset 4/2024

MliDno-2023-2423

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi
Mari Komulainen, vs. taloussuunnittelupäällikkö, mari.komulainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion 13.11.2023 § 122. Valtuusto päätti 11.12.2023 § 137 säästötoimenpiteistä, joista osa kohdistui vuodelle 2024. Nämä säästötoimenpiteet vietiin heti päätöksen jälkeen muutoksina myös vuoden 2024 talousarvioon.

Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynti saatettiin loppuun 1.3.2024, jolloin kauppahinta n. 129 miljoonaa euroa maksettiin Mikkelin kaupungille. Samana päivänä Etelä-Savon Energia Oy maksoi noin 28 miljoonan euron konsernilainat takaisin kaupungille. Lopullisen myyntihinnan määrittelevä adjustointi on vielä kesken, sillä Etelä-Savon Energian välitilinpäätöstä ei ole vielä tilintarkastettu. Samoin kauppakirjan ehtojen mukaisesti maksettavan lisäosingon tarkka määrä täsmentyy adjustoinnin kanssa samassa aikataulussa. Nämä erät tuloutuvat kaupungille arviolta toukokuun aikana. Ennakkoarvion mukaan adjustointi tulee korottamaan myyntihintaa noin 3,3 miljoonaa euroa, ja lisäosingon määrä tulisi olemaan noin 30,9 miljoonaa euroa. Nämä luvut ovat vielä siis alustavia, mutta energiajärjestelyyn liittyvien tuloutuksien määrän ollessa kuitenkin jo melko tarkasti tiedossa, tulee kyseiset merkittävät erät viedä muutoksina vuoden 2024 talousarvioon. Liitteenä on esitetty energiaomaisuuden myynnistä syntyvien tulovirtojen muodostuminen sekä euromääräiset vaikutukset, jotka osin ovat jo vahvistuneita euromääriä, mutta osin edellä esitettyjä arvioita.

Kaupan toteutunut myyntivoitto noin 125,2 miljoonaa euroa sekä järjestelystä tuloutuva lisäosinko noin 30,9 on lisätty talousarvioon kohtaan satunnaiset tuotot. Myyntivoitto muodostuu, kun myyntihinnasta vähennetään myytyjen osakkeiden tasearvo, noin 7,1 miljoonaa.

Talousarviota päivitetään samalla rahoituskulujen ja rahoitustuottojen ennusteiden osalta. Energiakaupan toteutuminen vuonna 2024 vaikuttaa varojen käytön kautta myös näihin eriin. Tuloutuneilla varoilla maksetaan valtuuston 11.12.2023 § 132 päätöksen mukaisesti pois kaupungin lainoja. Lisäksi varoille kertyy talletuskorkoa tilillä sekä määräaikaistalletuksessa, ja nämä tulee huomioida korkotuottoennusteessa. Muutokset on esitetty liitteenä olevassa tuloslaskelmassa.

Myös verotuloennuste ja valtionosuusennuste on päivitetty Kuntaliiton viimeisimmän ennusteen 2/2024 mukaiseksi.

Valtuusto päätti 11.12.2023 § 132 myös varojen käyttämisestä sijoitustoimintaan 100 miljoonan euron tuloutusten ylittävien varojen osalta. Sijoitettavaa varallisuutta kertyy noin 91 miljoonaa euroa. Sijoitukset katsotaan investoinneiksi, joten tämän vuoksi talousarvion investointiosaa tulee myös päivittää. Investointitaulukon kohtaan Osakkeet ja osuudet, lisätään 91 miljoonaa euroa vuodelle 2024 käytettäväksi sijoitustoimintaan. Muutoksella ei ole tulosvaikutusta, ja se perustuu kaupunginvaltuuston 11.12.2023 § 132 päätöksen toimeenpanemiseen.

Kun tuloslaskelmaan ja investointeihin tehdään merkittäviä muutoksia, on tarpeen päivittää myös talousarvion 2024 rahoituslaskelma. Edellä esitetyt muutokset on huomioitu liitteenä olevassa päivitetyssä rahoituslaskelmassa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteissä esitetyn mukaisesti määrärahamuutokset vuoden 2024 talousarvioon

  • verotulojen ja valtionosuuksien;
  • rahoitustuottojen ja rahoituskulujen;
  • satunnaisten tuottojen; ja
  • investointien osalta; sekä
  • merkitsee tiedoksi edellisten muutosten aiheuttamat muutokset rahoituslaskelmaan.

 

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi, että määrärahamuutokset ja selvitys energiaomaisuusmyynnin vaikutuksista toimitetaan tiedoksi valtiovarainministeriölle osana Mikkelin kaupungin kokonaistaloudellisen tilanteen selvittämistä.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että vs. taloussuunnittelupäällikkö Mari Komulainen selosti asiaa kaupunginhallitukselle.

Merkitään, että Jatta Jauhola saapui kokoukseen tämän pykylän käsittelyn aikana.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteissä esitetyn mukaisesti määrärahamuutokset vuoden 2024 talousarvioon

  • verotulojen ja valtionosuuksien;
  • rahoitustuottojen ja rahoituskulujen;
  • satunnaisten tuottojen; ja
  • investointien osalta; sekä
  • merkitsee tiedoksi edellisten muutosten aiheuttamat muutokset rahoituslaskelmaan.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että vs. talousjohtaja Janne Skott selosti asiaa kaupunginvaltuustolle. 

Merkitään, että valtuutettu Jussi Marttinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Talouspalvelut, Meidän IT ja talous Oy/kirjanpito

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.