Kaupunginvaltuusto, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Kaupungin tontinluovutusperiaatteiden ja -hinnaston päivittäminen aurinkoenergiavoimala-alueiden varaus- ja muiden käytäntöjen osalta

MliDno-2024-936

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi
Jukka Piispa, maankäyttöpäällikkö, Jukka.Piispa@mikkeli.fi
Hannu Peltomaa, kaavoitus- ja kiinteistöinsinööri, Hannu.Peltomaa@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunki ja kehitysyhtiö Miksei Oy ovat tehneet viimeisen kahden vuoden aikana aktiivista työtä aurinkoenergiavoimaloiden sijoittumiseksi Mikkeliin, pääasiassa kaupungin omistamille maille. Työn yhteydessä on havaittu tarve päivittää kaupungin tontinluovutusperiaatteet ja -hinnasto -asiakirjaa. Erityisesti päivitystarve koskee sitä, että suurten – yli 150 hehtaarin – aurinkoenergiavoimaloiden aluevarauskäytäntöjä on syytä tarkistaa.

Kokousasian liitteessä on esitetty päätettäväksi asiakirjan päivitys kohdassa ”Aurinkovoima-alueiden luovutus ja hinnoittelu” (uudet tekstiosat on merkitty liitteeseen sinisellä). Periaatteellinen lähtökohta on, että alle 150 ha aurinkoenergiavoimala-alueiden varausaikaa laajennetaan 12 + 6 kuukaudesta 12 + 9 kuukauteen ja yli 150 ha aurinkoenergiavoimala-alueiden varausaika määrätään viiteen (5) vuoteen. Yli 150 ha AE-voimaloiden aluevarauksista tehdään aina palvelualueen toimintasäännön mukaiseen toimivaltaan perustuva viranhaltijapäätös.

Varausajan pidentäminen on perusteltua. Käytännön myötä on havaittu, että laajojen maa-alueiden luonto-, vesitalous-, rakennettavuus-, sähkönsiirto-, luvitus- ja muiden selvitysten tekeminen vaatii huomattavan enemmän aikaa kuin nyt on määritelty. Pienempien alueiden osalta varausajaksi määritellään 12 + 9 kk, ja niiden varausmenettely pysyy nykyisenä. Se tapahtuu Miksei Oy:n kautta.

Yli 150 ha alueiden aluevarauksissa viiden vuoden varausaika myönnetään viranhaltijapäätöksellä kerralla ja sitä ei ole mahdollista jatkaa. Kaupunki vuokraa aurinkoenergiavoimala-alueita, ja kohteiden ostamisesta kaupungilta tulee käydä erilliset neuvottelut. Alueen maanvuokrasopimus on tehtävä varausaikana.

Suurten aurinkovoimala-alueiden varaamiseksi tehtävä viranhaltijapäätös lisää toiminnan läpinäkyvyyttä ja edellyttää kaupungilta ja hanketoimijalta aktiivista viestintää. Vuokra-aikaan (45 v.) päivityksellä ei ole vaikutusta. Alueiden vuokrasopimusten hinnoitteluun päivitys vaikuttaa siten, että täyden maanvuokran (perusvuokran) laskutus alkaa siinä vaiheessa, kun kohde saa rakennus- tai rakentamis- sekä sähköliityntäluvan. Sitä edeltävältä nk. luvitusajalta peritään 50 % alennettua maanvuokraa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi Mikkelin kaupungin tontinluovutusperiaatteet ja -hinnaston päivityksen (liitteen mukaiset asiakohdat). Päivityksessä linjataan erityisesti suurten aurinkoenergiavoimala-alueiden varaus- ja muita käytäntöjä. Vuorka-aikaan ja perusvuokran määräytymiseen päivityksellä ei ole vaikutuksia.

Samalla yhteydessä Maankäyttö ja kaupunkirakenne -tulosyksikön asiantuntijoille sallitaan pienimuotoisten teknisten korjausten tekeminen koko asiakirjan tekstiin (esim. kaupunginyhtiöiden virallinen kirjoitusasun korjaaminen jne.). Asiakirja tuodaan kokonaisuudessaan päätöksentekoon seuraavan valtuustokauden alussa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi
Jukka Piispa, maankäyttöpäällikkö, Jukka.Piispa@mikkeli.fi
Hannu Peltomaa, kaavoitus- ja kiinteistöinsinööri, Hannu.Peltomaa@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Mikkelin kaupungin tontinluovutusperiaatteet ja -hinnaston päivityksen (liitteen mukaiset asiakohdat). Päivityksessä linjataan erityisesti suurten aurinkoenergiavoimala-alueiden varaus- ja muita käytäntöjä. Vuorka-aikaan ja perusvuokran määräytymiseen päivityksellä ei ole vaikutuksia.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että samassa yhteydessä maankäyttö ja kaupunkirakenne -tulosyksikön asiantuntijoille sallitaan pienimuotoisten teknisten korjausten tekeminen koko asiakirjan tekstiin (esim. kaupunginyhtiöiden virallinen kirjoitusasun korjaaminen jne.). Asiakirja tuodaan kokonaisuudessaan päätöksentekoon seuraavan valtuustokauden alussa.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n Invest-in -tiimin vetäjä Jussi Heinimö selosti asiaa kaupunginhallitukselle ja oli läsnä kokouksessa tämän ajan.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy Mikkelin kaupungin tontinluovutusperiaatteet ja -hinnaston päivityksen (liitteen mukaiset asiakohdat). Päivityksessä linjataan erityisesti suurten aurinkoenergiavoimala-alueiden varaus- ja muita käytäntöjä. Vuorka-aikaan ja perusvuokran määräytymiseen päivityksellä ei ole vaikutuksia.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että samassa yhteydessä maankäyttö ja kaupunkirakenne -tulosyksikön asiantuntijoille sallitaan pienimuotoisten teknisten korjausten tekeminen koko asiakirjan tekstiin (esim. kaupunginyhtiöiden virallinen kirjoitusasun korjaaminen jne.). Asiakirja tuodaan kokonaisuudessaan päätöksentekoon seuraavan valtuustokauden alussa.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Maankäyttöjohtaja, maankäyttöpäällikkö, kaavoitus- ja kiinteistöinsinööri

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.