Mikkelin seudun työllisyyslautakunta, kokous 13.5.2025

§ 32 Mikkelin seudun työllisyysalueen palvelutaso ja toimipaikkojen aukioloajat

MliDno-2024-3822

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin seudun kuntien valtuustojen vuonna 2023 hyväksymässä työvoimapalveluiden järjestämissopimuksessa kohdassa 10. Toimitilat todetaan, että "lautakunta määrittää kaikkien palvelupisteiden palvelutason ja aukioloajat vähintään kahden vuoden välein palvelusuunnitelmassa olevien kriteerien perusteella. Palvelutasosta kuullaan kuntia ennen päätöksentekoa ja operatiivinen ohjausryhmä voi tehdä muutosehdotuksia lautakunnalle."

Järjestämissopimuksen ohessa hyväksytyssä palvelusuunnitelmassa todetaan mm. seuraavaa: " Vakituisessa toimipisteessä tulee olla asiakastarpeen mukainen määrä asiakaspalvelupisteitä (front office) siten kuin palveluja suunnitellessa sovitaan. Näissä työpisteissä tuotetaan asiakkaiden kasvokkaista lähipalvelua. Asiakkaille mahdollistetaan sähköisten palvelujen käyttö asiakaspäätteillä ja aulapalvelu, joka neuvoo ja ohjaa asiakasta omatoimisessa työnhaussa sekä sähköisten palvelujen käytössä ja ajanvarauksissa. Vakituisen toimipisteen asiakaspalveluajat määritellään palvelutarpeen mukaan. Vakituisessa toimipisteessä tulee olla myös riittävästi tilaa taustatyölle (back office) ja tiimityöskentelyyn sopivia tiloja. Taustatyössä tehdään muun muassa asiakkaiden monikanavaista palvelua ja ratkotaan asiakastilanteita tarpeen mukaisesti hiljaisen työn huoneessa tai jaetuissa toimistohuoneissa. Taustatiloissa sijaitsevat yhteiset neuvottelutilat sekä henkilöstön sosiaalitilat. Kaikille työvoimapalvelujen työntekijöille järjestetään asianmukaiset työvälineet. Toimipisteen sijaintikunnan ja asiointialueen on katettava riittävä asiakasvolyymi, jotta käyntiasioinnin järjestämiselle on perusteita. Asiakkuuksien rakenne vaikuttaa siihen, millaisia kasvokkaisia palveluja toimipaikasta tuotetaan. Mikäli toimipaikan asiakasrakenne ja volyymi ei riitä jatkuvaan kasvokkaiseen palveluun, sovitaan, voiko toimipaikkaan sijoittuva henkilöstö tuottaa palveluja myös monikanavaisesti koko työllisyysalueelle sekä mahdollisesti keskitettyjä palveluja. Satunnaisessa toimipisteessä ei ole nimettyä asiakaspalvelupistettä, eikä myöskään vakituisia työskentelytiloja työvoimapalvelulle. Satunnaisessa toimipisteessä asioidaan yhdessä asiakkaan kanssa sovitusti."

Operatiivinen ohjausryhmä käynnisti kokouksessaan 20.11.2024 kohdassa 2 valmistelukeskustelu 2025 vuoden palvelutasosta sekä aukioloajoista. Ohjausryhmä päätti pyytää kuntien kannanottoja ennen seuraavaa operatiivisen ohjausryhmän kokousta. Kannanottopyyntö lähetettiin kuntiin 26.11.2024 operatiivisen ohjausryhmän jäsenten kautta. 

10.12. pidetyssä operatiivisen ohjausryhmän kokouksessa käytiin läpi saadut kannanotot ja operatiivinen ohjausryhmä evästi tulevaa palvelutasoa ja aukioloaikoja. Erityisesti kehyskuntien palvelutaso ja kasvokkain tarjottavan palvelun toteuttaminen puhututti ohjausryhmän jäseniä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun työllisyyslautakunta päättää

1) Mikkelin kaupungin Vilhonkadulla sijaistevan asiakaspalvelupisteen aukioloaika on ma-pe klo 9-15. 

2) Juvalla, Kangasniemellä ja Mäntyharjussa tarjotaan kasvokkainpalvelua ajanvarauksella kolmena päivänä viikossa klo 9-15. Kyseisinä päivänä voi asioida myös ilman ajanvarausta klo 12-13.

3) Hirvensalmella, Puumalassa ja Pertunmaalla kasvokkain palvelua annetaan tarpeen mukaan ajanvarauksella. 

Lisäksi kuntien yhteispalvelupisteiden henkilökunta opastetaan neuvomaan asiakkaita työllisyyspalveluiden piiriin. 

Mikkelin työllisyyslautakunta toteaa, että uuden toiminnan aloittaessa palvelutasoa ja aukioloaikoja tulee tarkastella ja tarvittaessa linjata uudelleen jo vuoden 2025 aikana. Kehyskuntien palveluiden järjestämisessä tulee huomioida kuntakokeilussa hankittu osaaminen kuntien tarpeista ja asiakkaista.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Jaana Lopperi poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin seudun työllisyyslautakunta on 17.12.2024 44 § tehnyt päätöksen työllisyysalueen palvelutasosta ja toimipaikkojen aukioloajoista. Päätöksen mukaan Mikkelin kaupungin Vilhonkadulla sijaistevan asiakaspalvelupisteen aukioloaika on ma-pe klo 9-15.  Juvalla, Kangasniemellä ja Mäntyharjussa tarjotaan kasvokkain palvelua ajanvarauksella kolmena päivänä viikossa klo 9-15. Kyseisinä päivänä voi asioida myös ilman ajanvarausta klo 12-13. Hirvensalmella, Puumalassa ja Pertunmaalla kasvokkain palvelua annetaan tarpeen mukaan ajanvarauksella. Lisäksi kuntien yhteispalvelupisteiden henkilökunta opastetaan neuvomaan asiakkaita työllisyyspalveluiden piiriin. 

Hirvensalmen kunnan oikaisuvaatimuksessa päätöstä pyydetään oikaisemaan siten, että palvelutasoon lisätään yksi (1) lähipalvelupäivä per viikko myös Hirvensalmen toimipaikkaan. Hirvensalmen kunnan käsityksen mukaan palvelutasoa koskeva päätös ei kohtele yhdenvertaisesti ja/tai tasa-arvoisesti hirvensalmelaisia verrattuna esimerkiksi Juvan, Mäntyharjun ja Kangasniemen työllisyysalueen asiakkaisiin. Oikeudellisten perusteluiden osalta Hirvensalmen kunta katsoo, että Mikkelin seudun työllisyyslautakunta on ylittänyt toimivaltansa loukatessaan yhdenvertaisten ja/tai tasa-arvoisten palvelujen järjestämisvelvollisuutta, joista on sovittu kuntien välillä sopimuksessa työvoimapalveluiden järjestämisestä sopimukseen perustuvana vastuukuntamallina 2 kohdassa.

Oikaisuvaatimuksen perusteluissa todetaan, että ” TE-uudistuksen tavoitteena ovat aikaisempaa paremmat työllisyyspalvelut. Päätöksen perusteella Hirvensalmen lähipalvelut vähenevät 1 henkilötyövuodesta nollaan”. Tämä tulkinta on virheellinen, sillä työllisyysalueen kaikissa kunnissa tuotetaan lähipalvelua asiakastarpeen mukaisesti, joten myös Hirvensalmelle on jo nimettynä vastuuhenkilöt niin työnvälitykseen kuin myös työnantajapalveluihin sekä työllisyyspalveluiden kotoutumisasiakkaille, nuorten tiimiin ja tuettuun työllistymiseen.  Näin asiantuntemusta on saatu tarjolle laaja-alaisemmin kuin yhden htv:n resurssi.

Lautakunta on päätöstään perustellut järjestämissopimuksen liitteenä olevan palvelusuunnitelman linjauksilla, jonka mukaan ” asiakkuuksien rakenne vaikuttaa siihen, millaisia kasvokkaisia palveluja toimipaikasta tuotetaan. Mikäli toimipaikan asiakasrakenne ja volyymi ei riitä jatkuvaan kasvokkaiseen palveluun, sovitaan, voiko toimipaikkaan sijoittuva henkilöstö tuottaa palveluja myös monikanavaisesti koko työllisyysalueelle sekä mahdollisesti keskitettyjä palveluja. Satunnaisessa toimipisteessä ei ole nimettyä asiakaspalvelupistettä, eikä myöskään vakituisia työskentelytiloja työvoimapalvelulle. Satunnaisessa toimipisteessä asioidaan yhdessä asiakkaan kanssa sovitusti." Lisäksi Mikkelin työllisyyslautakunta päätöksessään totesi, että uuden toiminnan aloittaessa palvelutasoa ja aukioloaikoja tulee tarkastella ja tarvittaessa linjata uudelleen jo vuoden 2025 aikana. Kehyskuntien palveluiden järjestämisessä tulee huomioida kuntakokeilussa hankittu osaaminen kuntien tarpeista ja asiakkaista.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun työllisyyslautakunta hylkää Hirvensalmen kunnan oikaisuvaatimuksen ja korostaa edelleen lähipalvelun tuottamista seudun kunnissa asiakastarpeen mukaisesti.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Anni Kuitunen esitti oikaisuvaatimuksen hyväksymistä. Koska kukaan ei kannattanut Anni Kuitusen esitystä, se raukesi.

Merkitään, että Anni Kuitunen jätti asiaan eriävän mielipiteen.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän päätösehdotus on tullut Mikkelin seudun työllisyyslautakunnan päätökseksi.

Merkitään, että Hirvensalmen kunnanjohtaja Vesa Ellonen poistui kokouksesta tämän pykälän aikana asian esittelyn jälkeen ennen päätöksen tekoa.

 

 

Valmistelija

  • Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin seudun työllisyyspalvelut tuottaa laajalti työllisyyspalveluita kaikissa työllisyysalueen kunnissa. Työvälityspalveluja annetaan käytännössä lähes kaikkina arkipäivinä, eli maanantaista perjantaihin klo 9-15 niin puhelinpalveluna, etäyhteyksin kuin myös kasvokkain aina alkuhaastatteluista monialaisiin työllistymispalveluihin. Lisäksi sähköinen Työmarkkinatori palvelee 24/7. Myös työnantajille suunnatut palvelut ovat jalkautuneet kaikkiin alueen kuntiin. 

Kaikille asiakkaille on osoitettu omat vastuuhenkilöt palvelutarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi tuetun työllistymisen tiimin kaikilla työntekijöillä on nimettyjen omien kehyskuntavastuiden lisäksi mikkeliläisiä asiakkaita ja kaikki tekevät myös TYM-työtä. Käytännössä kaikissa kunnissa tavataan aktivointisuunnitelma-, TYM- ja alkuhaastatteluasiakkaita paikan päällä. Monialaisten palveluiden käyntejä kehyskunnissa onkin noin kerran viikossa ja asiantuntijat tapaavat neljästä viiteen asiakasta päivässä yhteistyössä verkoston kanssa. Hirvensalmella ja Puumalassa asiakkaita vähemmän, joten käyntejä ei ole ihan joka viikko.

Kesäkauden lähestyessä henkilöstö aloittaa pitämään vuosilomia ja se tulee huomioida käytettävissä olevissa resursseissa. Työllisyyspalveluissa on talven ja kevään aikana tilastoitu ajanvarauksetonta asiointia Vilhonkadulla Mikkelissä sekä Kangasniemellä, Juvalla ja Mäntyharjussa. Viikkojen 8 – 18 (17.2. – 2.5.) aikana Vilhonkadulla on asioinut ilman ajanvarausta yhteensä 376 asiakasta: näistä isoin osa, eli 114 henkilöä on käynyt jättämässä asiakirjoja ja varsinaisesti ilmoittautumassa työnhakijaksi oli vain yksi henkilö. Ilmoittautuminen työnhakijaksi sujuu parhaiten sähköisesti Työmarkkinatorin kautta. Kasvokkain asiointi ilman ajanvarausta päätoimipaikassakin on siis varsin vähäistä. Keskimäärin 34 asiakasta viikossa, eli noin 7 asiakasta päivässä. Vastaavasti samassa aikajaksossa Juvan toimipisteessä on käynyt 21 asiakasta, eli kaksi per viikko, Kangasniemellä 45 asiakasta, eli noin neljä per viikko ja Mäntyharjussa 15 asiakasta, eli 1-2 asiakasta viikossa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun työllisyyslautakunta päättää, että kesäkautena (kesä-elokuu)

1) Mikkelin kaupungin Vilhonkadulla sijaistevan asiakaspalvelupisteen ajanvaraukseton palveluaika on ma-pe klo 9-12. 

2) Juvalla, Kangasniemellä ja Mäntyharjussa tarjotaan kasvokkain palvelua ajanvarauksella tarpeen mukaan ja ilman ajanvarausta tiistaisin klo 12-13.

3) Hirvensalmella ja Puumalassa kasvokkain palvelua annetaan tarpeen mukaan ajanvarauksella. 

Lisäksi kuntien yhteispalvelupisteisiin voi jättää työllisyyspalveluihin toimitettavia asiakirjoja.

Mikkelin työllisyyslautakunta toteaa, että toiminnan vakiintuessa palvelutasoa, resurssien kohdentamista ja aukioloaikoja tulee tarkastella kriittisesti ja tarvittaessa linjata uudelleen. 

Tiedoksi

Seudun kunnat.